Statisticile capacitatii de indatorare, respectiv de economisire, dau o masura a discrepantei dintre judetele dezvoltate si cele subdezvoltate ale Romaniei.
Astfel, judetele in care populatia si companiile economisesc mai mult au angajate, in medie, si cele mai mari credite raportate la numarul persoanelor fizice active, respectiv la persoanele juridice active, potrivit celor mai recente date comparate ale BNR, Institutului National de Statistica si Registrului Comertului.
Capacitatea de indatorare este de circa 4 ori mai mare in judetele cele mai bogate fata de cele mai sarace.
Doar sase judete plus Bucurestiul (inclusiv Ilfovul) reusesc sa depaseasca media creditului raportat pe o persoana fizica activa din Romania, de peste 13.000 de lei: Cluj, Timis, Constanta, Iasi, Brasov si Sibiu.
Situatia la credite
Lasand Capitala, care detine suprematia, asa cum era de asteptat, la aproape toate mediile indatorarii si economisirii, cea mai mare medie judeteana a creditului pe o persoana fizica activa, de 17.665 lei, inregistrata in Cluj, este de 3,9 ori superioara celui mai sarac judet din acest punct de vedere, Teleormanul.
Situatia la depozite
Bunastarea care sustine capacitatea de indatorare, masurata cu valoarea medie a depozitului bancar al unei persoane fizice active, arata o disproportie similara.
Cel mai mare depozit bancar mediu (exclus Bucurestiul), de 16.303 lei, apartine tot judetului Cluj si este de 3,6 ori mai mare decat media judetului... mai mult
Vineri, 05 Mai 2017, ora 10:16