Noile negocieri pentru al treilea program de asistenta financiara destinat Greciei pun din nou fata in fata taberele optimistilor si pesimistilor din zona euro. Sperantele elenilor de a incheia acordul pana marti sunt contrazise flagrant de tonul neincrezator al oficialilor din Oslo si Berlin.
Atena are nevoie de un acord semnat si aprobat de parlamentele celor 19 tari pana joia viitoare, data la care ar trebui sa returneze Bancii Centrale Europene 3,2 miliarde de euro, raporteaza portalul EUObserver.
In cumpana
Noul program de asistenta financiara de 86 de miliarde euro a fost discutat in cadrul negocierilor purtate in weekend de delegatia elena condusa de ministrul Euclid Tsakalotos si creditorii internationali.
Presa americana anuntat deja ca reformele economice, reducerea cheltuielilor bugetare si actiunile prealabile au fost deja convenite de cele doua tabere.
"Se depun eforturi ca aceste negocieri sa fie finalizate. Ne asteptam ca luni seara sau marti sa semnam acordul", a explicat o sursa din cadrul guvernului elen pentru ziarul Kathimerini.
In acelasi timp, ministrul de Finante german Wolgang Schaeuble se declara mai degraba de acord cu un imprumut de urgenta acordat Greciei, decat cu varianta semnarii rapide a unui nou program bailout pe trei ani.
"Mai bine sa lucram la lucruri in profunzime, decat sa semnam in graba", a explicat unul dintre adjunctii lui Schaeuble intr-o postare pe Twitter.
Vesti proaste vin si din Finlanda, unde ministrul... mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 12:00
Avertisment dur din partea Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pe tema referendumului din Grecia. Reprezentantii organizatiei trag semnalul de alarma nu doar pentru moneda unica europeana, ci pentru intreaga Uniune.
"Nu moneda euro este amenintata, este Europa cea care se afla in pericol. Ne-au trebuit atatia ani sa construim acest proiect...", a declarat secretarul-general al OCDE, Angel Gurria, pentru postul american CNBC.
"A dat cu rest"
"Problema Greciei a aparut pentru ca, acum cativa ani, calculele au dat cu rest. Ei au transmis ca au un deficit de 5% si, in realitate, era de 15%. Ne invartim in jurul acestei probleme inca de atunci", a explicat Gurria.
In 2004, guvernul de la Atena a admis ca a falsificat cifrele oficiale transmise la Bruxelles in momentul in care a aplicat pentru intrarea in uniunea monetara.
Intre "DA" si "NU"
Iesirea la rampa a lui Gurria corespunde cu perioada in care toti economistii, investitorii si liderii politici urmaresc cu infrigurare sondajele din grecia, unde populatia trebuie sa decida prin referendumul de duminica soarta tarii in zona euro.
Un vot pozitiv ar insemna acceptarea politicilor de austeritate, recomandate de creditorii internationali, pentru o perioada lunga de timp. Un "NU" ar aduce automat o iesire dezordonata din zona euro.
Unul din ultimele sondaje derulate vineri, in Grecia, arata un usor avantaj al celor care sustin acceptarea conditiilor de reforma recomandate de... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 18:00
Ceasul ticaie agonizant pentru Grecia, tara fiind pe punctul de a intra in faliment daca nu ajunge la o solutie de compromis in cadrul negocierilor cu creditorii internationali.
Dupa 5 luni de impas in negocierea conditiilor de continuare a programului de asistenta financiara, oficiali din ambele tabere, investitori si agentii de pariuri nu mai stiu la ce sa se astepte de la criza euro-elena. Ministrul de Finante, Yanis Varoufakis se indreapta joi spre Luxemburg fara speranta incheierii unui acord imediat cu creditorii, arata BBC.
Inca o sansa ratata
Dupa 11 intalniri in care nu au reusit sa se puna de acord supra reformelor pe care Grecia trebuie sa le aplice, runda de discutii de astazi promite sa nu aduca nimic nou in show-ul derulat intre oficialii eleni si ministrii de Finante din zona euro.
"Grecia are datoria morala si poltica de a ajunge la o intelegere cu creditorii sai in privinta crizei datoriilor", a explicat ministrul elen de Finante in drum spre Luxemburg.
Tot el a precizat ca nu se intrevede inca o sansa de incheiere a unui acord imediat intre cele doua parti, chiar daca o solutie trebuie atinsa intr-o perioada cat mai scurta de timp.
Impasul negocerilor este provcat de refuzul oficialilor de la Atena de a accepta in totalitate reformele propuse de grupul de creditori europeni, premierul grec Alexis Tsipras catalogand propunerile ca si "criminale".
Grecia pare sa intinda coarda la maxim, daca este sa tinem seama ca discutiile de astazi... mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 12:01
Fondul Monetar International a anuntat, joi, ca echipa sa de negociatori a parasit Bruxelles-ul, intrucat nu a reusit sa inregistreze progrese in privinta incheierii unui acord cu Grecia, acord care ar fi ajutat tara sa evite intrarea in incapacitate de plata.
"Mingea este foarte mult in terenul Greciei. Exista deosebiri majore intre echipa FMI si cea a Greciei in majoritatea domeniilor cheie. In ultimul timp, nu s-au inregistrat progrese in atenuarea acestor diferente", a afirmat purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, la o intalnire cu jurnalistii, la Washington, transmite Bloomberg.
Merkel ii cere Greciei sa accepte macar una dintre reformele propuse
Comisia Europeana a primit, marti, noi propuneri din partea Greciei, care vrea sa ajunga la un acord cu UE, BCE si FMI pentru a primi transa de 7,2 miliarde de euro si a evita intrarea in incapacitate de plata.
Un oficial UE a apreciat ca propunerile trimise de Atena creditorilor internationali nu sunt suficiente pentru a ...citeste mai departe despre "Inceputul sfarsitului? Echipa FMI se retrage de la negocierile cu Grecia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 19:58
Pericolul Grexit nu a trecut inca! O demonstreaza foarte clar unul dintre parlamentarii partidului de guvernamant Syriza, Costas Lapavitsas, profesor de economie la Universitatea din Londra.
Adept al abandonarii monedei unice si a revenirii la moneda nationala, drahma, Lapavitsas reia tema iesirii Greciei din zona euro intr-un opinie publicata de cotidianul britanic The Guardian.
Acord semnat sub presiune
Pentru parlamentarul grec de extrema stanga, acordul semnat de guvern cu creditorii este unul care a fost dictat de presiunea pusa de europeni pe oficialii eleni si nu reprezinta altceva decat un compromis de scurta durata.
"Grecia va trebui sa renegocieze un acord financiar pe termen lung in iunie si are sume importante de returnat creditorilor in lunile iulie si august.
In urmatoarele patru luni, guvernul trebuie sa se puna pe picioare, daca vrea sa depaseasca aceste obstacole si sa-si impuna programul sau radical de reforma.
Stanga europeana a mizat deja pe succesul Greciei, pentru a da semnalul de eliminare a politicii de austeritate de pe intregul continent", arata profesorul Lapavitsas.
Zvonurile lansate de spanioli arata ca unele negocieri ar fi inceput deja, ministrul Economiei de la Madrid, Luis de Guindos, anuntand ca grecii au solicitat un nou imprumut in valoare de 50 de miliarde de dolari.
Doua capcane intinse in calea grecilor
Din punctul sau de vedere, reprezentantii Greciei la Bruxelles au picat orbeste in doua capcane intinse in... mai mult
Marti, 03 Martie 2015, ora 15:33