Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va trimite scrisori catre firmele mijlocii din Bucuresti si Ilfov prin care va detalia detalia informatiile necesare solicitarii facilitatilor la plata, informeaza institutia.
"Agentia Nationala de Administrare Fiscala isi doreste sa vina in spijinul contribuabililor cu dificultati financiare, explicandu-le personalizat despre posibilitatea de a beneficia de facilitati la plata obligatiilor fiscale restante, in vederea eliminarii riscului de blocaj financiar al firmei ce poate fi determinat de aplicarea prevederilor Codului de Procedura Fiscala referitoare la executarea silita", se arata intr-un comunicat al institutiei, potrivit Mediafax.
Proiectul pilot, care se va derula pana la finele acestui an, are ca scop final recuperarea arieratelor fiscale inregistrate de contribuabilii mijlocii din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov .
Pentru evaluarea oportunitatii unei astfel de initiative la nivel national, ANAF cala va implementa acest proiect pilot pana la finele acestui an, urmand ca, in functie de impactul creat in randul firmelor mijlocii si de rezultatele obtinute, acest demers sa continue si asupra celorlalte categorii de contribuabili.
Pentru restul contribuabililor, informatiile necesare precum si categoriile de esalonari fiscale permise de legislatia in domeniu sunt facute publice atat pe site-ul ANAF, cat si la sediile organelor fiscale teritoriale, se mai arata in comunicatul ANAF. mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 16:22
Dupa ce au asistat la prabusirea unui numar urias de firme romanesti in anii anteriori, guvernantii au inceput, din 2011, sa implementeze o serie de masuri menite sa sprijine mediul de afaceri puternic lovit de criza. Bune, mai putin bune sau cel putin susceptibile de a fi imbunatatite.
Mai intai a fost OUG29/2011, ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Boc, prin care s-a reglementat esalonarea platilor datoriilor catre bugetul de stat, cu amanarea integrala a penalitatilor de intarziere si a 50% din valoarea majorarilor de intarziere.
Doar in cazul in care contribuabilul reuseste sa respecte intocmai graficele de esalonare stabilite, penalitatile si majorarile de intarziere amanate (acel 50%) la plata sunt anulate.
Amanarea la plata in vederea anularii a penalitatilor de intarziere a fost introdusa prin OG nr. 30/2011.
Citeste mai multe despre Masura pentru salvarea firmelor din Romania si a sute de mii de locuri de munca pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 09:47
Statul a aprobat doar 7 cereri de esalonare la plata a firmelor datornice, insumand 6,5 mil. lei. Suma reprezinta 1% din volumul total solicitat, conform Mediafax.Guvernul a decis la finele lunii martie ca firmele care au comenzi, dar se confrunta cu dificultati financiare din cauza crizei economice, vor avea posibilitatea sa esaloneze la plata obligatiile fiscale pe o perioada maxima de cinci ani, cu conditia achitarii obligatiilor curente si constituirii unei garantii.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a primit pana la data de 11 mai 528 cereri de esalonare, pentru obligatii fiscale restante in suma totala de 871,6 milioane de lei.
Potrivit ordonantei, cererea contribuabilului de acordare a esalonarii la plata se solutioneaza de catre organele fiscale in termen de 60 de zile de la data inregistrarii cererii.
Pe perioada esalonarii se calculeaza si se datoreaza doar dobanzi, dar nu se mai platesc si penalitati de intarziere. Dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere in functie de tipul garantiei constituite, respectiv 0,03% in situatia in care contribuabilul constituie intreaga garantie sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau consemnare de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei Statului, si 0,04% pentru celelalte tipuri de garantii.
Firmele pot cere esalonare pentru datorii precum contributiilor de asigurari sociale, impozitul pe profit sau venit, sau pe chirii si accize. Ele se obliga sa achite in perioada de amanare ratele... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 16:10
Plenul Senatului a adoptat luni, cu 52 de voturi "pentru", 38 "impotriva" si trei abtineri, OUG prin care firmele private vor putea beneficia de esalonarea datoriilor la stat, conditia fiind ca acele companii sa nu fie in insolventa si sa constituie o garantie, anunta NewsIn.In luna martie, primul ministru Emil Boc a precizat ca prin aceste esalonari va fi ajutat mediul de afaceri din Romania.
In completarea premierului, ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu, a sustinut ca aceasta Ordonanta de Urgenta a fost data dupa discutii cu mediul de afaceri, cu expertii fiscali, cu reprezentatii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene.Ialomitianu a precizat ca pentru a beneficia de aceste esalonari firmele trebuie, printre altele, sa depuna toate declaratiile fiscale pana in momentul in care solicita aceasta esalonare, sa nu fie in insolventa si sa nu fie in procedura de dizolvare. Mai mult, potrivit ministrului "contribuabilii care vor solicita esalonarea la plata trebuie sa constituie garantii reale sau garantii printr-o scrisoare de garantie".Pe perioada esalonarii la plata se calculeaza si se datoreaza doar dobanzi, dar nu se mai platesc penalitati de intarziere. Dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere in functie de tipul garantiei constituite. Ialomitianu a precizat ca legea a creat "o facilitate pentru cei care constituie o garantie prin scrisoare de garantie, acei contribuabili suportand o dobanda de 0,03 la suta, iar cei care... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 18:10
Organizatiile patronale UGIR-1903 si CONPIROM propun esalonarea la plata, pe o perioada de pana la cinci ani, a datoriilor firmelor la buget, precum si acordarea de facilitati contribuabililor buni-platnici, ca o masura de sprijin in conditiile crizei, informeaza Mediafax.Propunerea legislativa a fost anuntata duminica de UGIR 1903 si CONPIROM impreuna cu deputatul PSD Mugurel Surupaceanu, in calitate de initiator.
Deputatul a declarat intr-o conferinta de presa ca 70% din agentii economici din Romania au datorii la buget si prin esalonarea acestora la plata conturile ar urma sa le fie deblocate si firmele si-ar ar putea continua activitatea in mod normal.
El a mentionat ca esalonarea datoriilor se va realiza in baza unui contract incheiat intre firme si ANAF.
Initiatorii sustin ca masura va conduce atat la cresterea incasarilor la bugetul de stat cat si la salvarea de la faliment a sute de mii de firme.
Esalonarea la plata se va putea derula pe o perioada de maximum cinci ani, cu un interval de gratie de sase luni, si se va adresa contribuabililor care indeplinesc conditia depunerii tuturor declaratiilor fiscale, a cazierului judiciar nealterat si a neinceperii procedurii de insolventa.
Totodata, proiectul vizeaza acordarea de facilitati contribuabililor buni-platnici.
Astfel, contribuabilii care achita integral si la termen toate obligatiile fiscale curente scadente in intervalul 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 ar urma sa beneficieze de reducerea cu 1/12 din... mai mult
Duminica, 19 Decembrie 2010, ora 23:10
Ovidiu Nicolaescu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor, crede ca masura esalonarii datoriilor restante ale firmelor la bugetul de stat ar fi binevenita, daca ar fi accesibila cu adevarat.Si anul trecut au existat astfel de facilitati, insa doar in schimbul unor garantii bancare si imobiliare, pe care firmele nu le puteau aduce, a spus Nicolaescu la radio RFI."Totdeauna, Diavolul se ascunde in detalii. Deci problema este exact in ce conditii se prevad aceste amanari, pentru ca daca se prevad amanari, care genereaza costuri imediate, care nu pot fi suportate de catre intreprinzatori sau care necesita documentatie laborioasa, atunci acestea nu vor fi accesibile decat unui numar foarte redus de firme", a spus Nicolescu.Potrivit spuselor sale, in primavara anului trecut, se oferisera niste avantaje firmelor care amanau niste plati, insa costurile implicate erau atat de mari incat nicio firma nu a beneficiat de acel sistem. mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 23:35