Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a contribuit la obtinerea unei finantari complete pentru proiectul AMBRA-Electrify Europe (AMBRA-E), care prevede instalarea de statii de incarcare a vehiculelor electrice (EV) in Italia, Spania si Romania.
Proiectul AMBRA-E, coordonat de Enel X si implementat de subsidiarele sale din Italia, Spania si Romania, prevede instalarea a peste 3.000 de statii de incarcare a vehiculelor electrice, in special de-a lungul a sapte coridoare de retea transeuropeana de transport (TEN-T), care includ principalele drumuri de legatura dintre nodurile urbane si de-a lungul unor drumuri principale, si care va fi finalizata pana in 2022.
Proiectul este co-finantat de Agentia Executiva pentru Inovatii si Retele (INEA) a Comisiei Europene, prin programul Connecting Europe Facility, si Banca Europeana de Investitii (BEI), precum si de Enel X, prin resurse proprii.
Statiile de incarcare vor deveni parte a retelei publice de infrastructura de incarcare a Enel X in Italia, Spania si Romania, si vor include modelele Quick (pana la 22 kW AC), Fast (pana la 50 kW DC fiecare) si Ultra-Fast (pana la 350 kW DC fiecare).
Intreaga retea va fi accesibila pentru utilizatorii inregistrati prin aplicatia Enel X Juice Pass, precum si prin intermediul partenerilor de interoperabilitate ai Enel X, in timp ce utilizatorii neinregistrati vor efectua plati ad hoc.
Proiectul AMBRA-E isi propune sa reduca timpii de incarcare necesari... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 20:06
Enel X Romania, companie membra a diviziei de servicii avansate de energie a Grupului Enel, intentioneaza sa instaleze circa 2.500 de puncte de incarcare pentru masinile electrice in toate regiunile Romaniei, in perioada 2019-2023, in urma unor investitii totale de 15 pana la 20 de milioane de euro.
"Enel X Romania se angajeaza sa ofere posesorilor si flotelor de vehicule electrice posibilitatea de a se deplasa in toata tara, de la nord la sud si de la est la vest, fara sa se ingrijoreze unde vor gasi urmatorul punct de incarcare. Prin acest plan ambitios de dezvoltare a unei infrastructuri extinse de incarcare in urmatorii cinci ani, vom contribui la un transport mai curat si mai sustenabil in toata Romania", a declarat Marius Chiriac, director al Enel X Romania, companie prezentata oficial marti.
Primele puncte de incarcare vor fi instalate in 2019 in Bucuresti, Timisoara si Constanta. Planul acopera toate zonele Romaniei, astfel incat pozitionarea si instalarea infrastructurii de incarcare sa fie adaptata cresterii gradului de utilizare a vehiculelor electrice la nivelul gospodariilor, al institutiilor, precum si in randul companiilor, ca urmare a cererii pentru flote. Circa 300 de puncte incarcare urmeaza sa fie instalate in 2019.
"Noi estimam ca, la inceputul anului viitor, vor fi primele statii disponibile in Bucuresti, Timisoara si Constanta. Finalizam niste discutii si apoi depinde de procesul de racordare, instalare etc. Noi dorim sa le avem gata in prima... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 14:43
Enel SpA, cea mai mare companie de utilitati din Italia, discuta cu o serie de producatori auto, inclusiv Fiat Chrysler Automobiles (FCA), in incercarea de a beneficia de pe urma boom-ului autovehiculelor electrice prin intermediul tehnologiilor sale de reincarcare.
Enel, care dezvolta in Italia o retea de reincarcare pentru autovehicule electrice, a semnat deja acorduri cu Nissan si Audi pentru a utiliza tehnologia si serviciile sale la unele dintre modelele lor, transmite Reuters.
"Acum analizam diverse optiuni cu alti producatori auto", a declarat pentru Reuters seful diviziei e-Mobilitate a Enel, Alberto Piglia.
Acesta a adaugat: "Am discutat cu seful departamentului de inovatie de la Fiat si daca lucrurile progreseaza vom discuta si mai mult".
Companiile europene de utilitati concureaza pe segmentul retelelor de reincarcare pentru vehicule electrice, care se dezvolta rapid, pe fondul renuntarii la motoarele conventionale.
Enel si firma de consultanta Ambrosetti estimeaza ca vehiculele electrice vor reprezenta peste 50% din vanzarile la nivel global pana in 2040.
Noua strategie energetica a Guvernului italian, prezentata in noiembrie, prevede reducerea emisiilor poluante, dar lasa la latitudinea pietei sa stabileasca ce tehnologie va fi folosita.
"Trebuie sa dam cumparatorilor de masini sansa de a avea infrastructura de reincarcare instalata in locuintele si in garajele lor atunci cand cumpara vehiculul", a explicat Piglia, adaugand ca "Italia este... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 14:44
La Timisoara a fost inaugurata, joi, prima statie rapida de incarcare pentru vehicule electrice aflata intr-un aeroport din Romania.
Este vorba despre o colaborare intre Enel Energie, din Grupul energetic italian Enel, si aeroportul Traian Vuia, prin care se promoveaza mobilitatea electrica si reducerea amprentei de carbon a industriei transporturilor.
Pana in vara anului viitor, utilizatorii de vehicule electrice vor putea incarca vehicule in mod gratuit.
"Grupul Enel a lansat in acest an o noua divizie de business, denumita E-Solutions, marcand deschiderea fata de oportunitatile care decurg din transformarea sectorului energetic si din noile tehnologii. Unul dintre segmentele cheie ale acestei divizii este mobilitatea electrica", a declarat Michele Abbate, director general al Enel Energie si Enel Energie Muntenia.
Statia de incarcare ofera posibilitatea de a alimenta trei vehicule electrice simultan. In functie de vehicul, statia poate incarca 80% din baterie intr-un interval mediu de 30 de minute folosind alimentarea prin curent continuu, iar pentru cele doua linii de curent alternativ durata medie este de trei-patru ore.
"Consideram ca cererea pentru vehiculele electrice este in continua crestere, de aceea am decis sa amplasam aceasta statie de incarcare in incinta Aeroportului International Timisoara.
Acest serviciu suplimentar oferit cu sprijinul Enel Energie, demonstreaza grija si respectul pentru mediul inconjurator, dar si o viziune asupra... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 17:27
1Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbely, a declarat miercuri, la finalul intalnirii cu conducerea companiei Dacia Groupe Renault, ca a lucrat la o Ordonanta de Urgenta prin care cei care vor cumpara masini electrice prin Programul Rabla vor primi sase vouchere a cate 3.800 lei fiecare."Avem o Ordonanta de Urgenta care acorda unele facilitati in cazul in care cineva va avea posibilitatea sa cumpere masini electrice. Si este putin mai complicat, pentru ca trebuie sa ai o infrastructura, trebuie sa ai locuri sa incarci bateriile si e vorba, am inteles, de o capacitate de 160 km ca sa circuli cu asemenea masini. Dar, conform analizei facute de colegii de la Dacia, mai mult de 70-80% din masini nu circula mai mult de 150 km pe zi. Deci intr-o zi poate circula cu bateria o data incarcata", a declarat László Borbely.Pentru 100 de km, ar insemna un consum de 18KW, adica sub doi euro."Ce putem face noi? In primul rand, avem aceasta OUG, care este la Ministerul Justitiei si care, printre altele, speram sa acorde si unele facilitati pentru masinile electrice si cele hibrid. Am propus sa introducem in Programul Rabla, inca din acest an, o facilitate, in cazul in care cineva o institutie publica, un cetatean (dar in prima faza vor fi instiutiile publice) participa la Programul Rabla si preda o masina, sa primeasca un numar de pana la sase tichete valorice (a cate 3.800 lei fiecare voucher) pentru fiecare autoturism vechi predat spre casare, daca va... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 13:23