Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si Ministerul Finantelor analizeaza un sistem de impozitare a persoanelor care au incasat despagubiri foarte mari pentru imobile nationalizate si nu au platit pana in prezent niciun fel de taxe, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Facem eforturi cu cei de la ANRP si cu Ministerul de Finante pentru a gasi sistemul de impozitare pentru cei care au incasat despagubiri in sume foarte mari si nu au platit pana acum niciun fel de taxe", a spus Ponta.
El nu a precizat daca este vorba de toate persoanele care au primit astfel de despagubiri sau doar de cesionarii drepturilor litigioase. La solicitarea Mediafax, presedintele ANRP, George Baesu, a precizat insa ca acest sistem ar urma sa fie aplicat doar pentru cesionari.
Potrivit reprezentantilor ANRP, impozitarea va fi de 16% si aplicata la profitul obtinut de acestia din tranzactia imobiliara, sub forma unui impozit pe profit.
In opinia ANRP, sistemul poate fi aplicat deoarece creantele datorate statului se sting doar dupa un interval de cinci ani.
Premierul a prezentat o serie de date din care rezulta ca au fost deja emise decizii definitive si irevocabile de compensare a titlurilor de proprietate pentru 12,8 milioane puncte, alte 80.000 dosare vechi fiind in stadiu de solutionare.
In 17 aprilie, Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, care stabileste ca fostii... mai mult
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 15:12
Guvernul a calculat ca va achita in acest an pentru imobile nationalizate doar 600.000 lei si ca in urmatorii trei ani va scoate din buget cate 501 milioane lei pentru acte deja rezolvate, pentru 2017, an din care punctele pot fi convertite in bani, fiind asteptat un varf de plata de 3 miliarde lei.
Suma aferenta anului 2017 a fost calculata avand in vedere cazul ipotetic in care, pentru 50% din totalul de circa 36 miliarde de lei (echivalentul a 8 miliarde de euro) care mai trebuie achitate de stat ca despagubiri pentru imobile nationalizate de regimul comunist, persoanele indreptatite opteaza pentru plata in numerar.
Proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea, stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.
Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017.
Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
In aceste conditii,... mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 16:23
Guvernul a avizat proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate si a decis sa trimita documentul la Parlament in vederea angajarii raspunderii, au declarat surse oficiale.
La 20 martie, premierul a anuntat ca Guvernul cere Curtii Europene a Drepturilor Omului acordul pentru prelungirea cu trei saptamani a termenului in care trebuie adoptata noua Lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, astfel incat prevederile actului normativ sa poata fi discutate in detaliu, scrie Mediafax.
El a amintit ca Executivul ar trebui sa adopte noua lege pana cel tarziu la 12 aprilie si a precizat ca reprezentantii Executivului vor merge la Strasbourg in luna aprilie pentru a discuta cu specialistii Curtii Europene despre acest proiect, inainte ca documentul sa fie aprobat.
Conform calendarului anuntat anterior de primul-ministru, proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate urma sa fie adoptat de Guvern in sedinta de miercuri, 20 martie, si adoptat in Parlament, prin angajarea raspunderii Guvernului, la 26 martie. Amanarea dezbaterilor asupra proiectului a presupus insa amanarea adoptarii si angajarii raspunderii, pentru o data ulterioara.
Luni seara, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul a incheiat discutiile cu specialistii CEDO asupra proiectului de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate si va decide, in sedinta de miercuri, inceperea procedurilor pentru angajarea raspunderii in Parlament.
Fostii... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 17:51
Guvernul a incheiat discutiile cu specialistii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) asupra proiectului de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate si va decide, in sedinta de miercuri, inceperea procedurilor pentru angajarea raspunderii in Parlament, potrivit premierului Ponta.
"S-au intors colegii mei de la Strasbourg si, miercuri, ne asumam raspunderea pentru legea retrocedarilor", a spus Ponta la RTV.
La 20 martie, premierul a anuntat ca Guvernul cere Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) acordul pentru prelungirea cu trei saptamani a termenului in care trebuie adoptata noua Lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, astfel incat prevederile actului normativ sa poata fi discutate in detaliu.
El a amintit ca Executivul ar trebui sa adopte noua lege pana cel tarziu la 12 aprilie si a precizat ca reprezentantii Executivului vor merge la Strasbourg in luna aprilie pentru a discuta cu specialistii Curtii Europene despre acest proiect, inainte ca documentul sa fie aprobat.
Conform calendarului anuntat anterior de primul-ministru, proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate urma sa fie adoptat de Guvern in sedinta de miercuri, 20 martie, si adoptat in Parlament, prin angajarea raspunderii Guvernului, la 26 martie. Amanarea dezbaterilor asupra proiectului a presupus insa amanarea adoptarii si angajarii raspunderii, pentru o data ulterioara.
Conform proiectului de lege pregatit de Guvern, fostii... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 08:15
Statul nu va mai accepta depunerea de noi cereri pentru retrocedarea imobilelor nationalizate in perioada regimului comunist, deoarece persoanele in drept au avut timp 23 ani sa inainteze astfel de revendicari, considera premierul Victor Ponta.
"Important este ca nu se vor mai putea depune noi cereri. Nu mai exista posibilitatea sa mai vina cineva, peste un an, doi ani, cinci ani, sa mai revendice ceva. Au fost 23 de ani, ce era de revendicat s-a revendicat, deci stabilim pana la urma si un mod de siguranta al dreptului de proprietate", a spus Ponta in sedinta de guvern.
Guvernul intentioneaza ca angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate sa aiba loc la 26 martie.
Premierul a anuntat ca proiectul privind despagubirile va fi conturat pe 3 principii, referitoare la faptul ca restituirile in bani se vor face pe 7 ani, cladirile retrocedate isi vor pastra 20 de ani destinatia actuala, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%. mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 14:48
Fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017,in limita a 10% pe an din suma punctelor.
Prevederea este inclusa in proiectul legii privind despagubirile pentru imobilele nationalizate.
Guvernul discuta, miercuri, in prima lectura, proiectul de lege, in vederea angajarii raspunderii.
"Dispozitiile Legii 10/2001 referitoare la restituirea in natura, cat si la compensare cu alte bunuri sau servicii raman aplicabile. In situatia in care restituirea in natura nu mai este posibila, despagubirea se face prin compensarea cu puncte care vor fi valorificate. Cererile formulate potrivit Legii 10/2001 se solutioneaza cu respectarea limitei de 50 hectare de proprietar deposedat, cu condi?ia ca aceasta suprafa?a sa nu fi fost restituita prin aplicarea legilor fondului funciar", se arata in proiect.
Astfel, cererile ce au ca obiect imobile preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist vor fi rezolvate prin restituire in natura, iar masuri reparatorii in echivalent, constand in compensarea cu alte bunuri sau "cu puncte" care pot fi valorificate, vor fi acordate doar daca restituirea sub aceasta forma nu este posibila.
Evaluarea imobilului obiect al deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrarii in vigoare a legii si se exprima in... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 14:02
Guvernul va prelungi cu inca un an, pana la 15 mai 2013, perioada in care este suspendata emiterea titlurilor de plata aferente despagubirilor pentru imobile nationalizate, motivand ca reluarea procedurii de acordare a acestor titluri necesita circa 1,5 miliarde lei, ceea ce ar afecta deficitul.
Prelungirea perioadei de suspendare este prevazuta intr-un proiect de ordonanta de urgenta.
In luna martie, Guvernul Ungureanu anuntase ca a decis suspendarea pentru sase luni a emiterii titlurilor de despagubire pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist. Decizia a fost argumentata atunci prin faptul ca masura este necesara pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicarii legislatiei in domeniu si reprezinta rezultatul unui audit intern, al hotararii CEDO de rezolvare a problemei restituirilor in maximum 18 luni, termen care expira in luna iulie, si al faptului ca statul mai detine putine actiuni la Fondul Proprietatea.
Titlurile de despagubire sunt certificate emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in numele statului, care incorporeaza drepturile de creanta ale detinatorilor asupra statului roman corespunzator despagubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie in actiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea in titluri de plata.
Conform legii, persoanele indreptatite pot opta pentru acordarea despagubirilor banesti in cuantum de pana la 500.000 de lei, urmand ca pentru diferenta sa primeasca... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 11:53
Guvernul nu a luat o decizie in privinta noii legi privind despagubirile pentru proprietatile nationalizate, proiectul de act normativ, inclus pe agenda reuniunii de marti, fiind amanat pentru o sedinta viitoare.
"La acest moment, plafonul de despagubire ramane la 15% din valoarea bunului, dar Guvernul trebuie sa mai analizeze procedurile inainte de a aproba actul normativ, legate inclusiv de dosarele deja depuse", au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura. De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat insa ca Uniunea nu va vota in Parlament un proiect de lege al Guvernului privind retrocedarile imobilelor daca acesta nu va prevede restituirea in natura. El a aratat ca nu este de acord cu eliminarea din legislatie a restituirii in natura a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete si imobilele pot fi restituite.
Surse guvernamentale au declarat, marti, agentiei MEDIAFAX ca Executivul analizeaza varianta ca viitorul proiect de lege privind despagubirile pentru proprietatile nationalizate sa prevada restituirea in natura pentru dosarele deja depuse, cu... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 16:13
Statul roman va fi obligat ca in maxim 18 luni sa schimbe legislatia privind despagubirile acordate in cazul imobilelor nationalizate, dupa ce judecatorii CEDO au stabilit ca modul in care sunt in prezent despagubiti fostii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate, informeaza Mediafax.Judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au discutat, marti, cauzele pilot privind retrocedarea caselor nationalizare si masurile compensatorii, problema sistemica a Romaniei, nerezolvata, care a condus la plata a milioane de euro despagubiri catre fostii proprietari.
Instanta de la Strasbourg a decis, marti, in cele doua cauze pilot privind retrocedarile imobilelor nationalizate - Atanasiu si Poenaru, respectiv Solon - ca statul roman a incalcat articolul 1 din Protocolul 1 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, respectiv nepunerea in aplicare a unei hotarari definitive date de instanta, si a obligat autoritatile ca in termen de 18 luni sa ia "masuri concrete pentru a asigura respectarea articolelor 6 si 1 din Conventie".
In cauzele pilot Atanasiu, Poenaru si Solon, CEDO a stabilit ca statul roman a incalcat articolele 1 si 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, privind protectia proprietatii si, respectiv, dreptul la un proces echitabil.
Totodata, instanta de la Strasbourg a condamnat statul roman la plata unor despagubiri totale de peste 180.000 de euro in cele trei cauze.
Curtea a decis ca cele trei dosare sunt... mai mult
Marti, 12 Octombrie 2010, ora 16:11