Guvernul vrea sa impoziteze cesionarii care au primit, fara taxe, despagubiri mari pe imobile

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 15:12
1950 citiri
Guvernul vrea sa impoziteze cesionarii care au primit, fara taxe, despagubiri mari pe imobile

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si Ministerul Finantelor analizeaza un sistem de impozitare a persoanelor care au incasat despagubiri foarte mari pentru imobile nationalizate si nu au platit pana in prezent niciun fel de taxe, a anuntat premierul Victor Ponta.

"Facem eforturi cu cei de la ANRP si cu Ministerul de Finante pentru a gasi sistemul de impozitare pentru cei care au incasat despagubiri in sume foarte mari si nu au platit pana acum niciun fel de taxe", a spus Ponta.

El nu a precizat daca este vorba de toate persoanele care au primit astfel de despagubiri sau doar de cesionarii drepturilor litigioase. La solicitarea Mediafax, presedintele ANRP, George Baesu, a precizat insa ca acest sistem ar urma sa fie aplicat doar pentru cesionari.

Potrivit reprezentantilor ANRP, impozitarea va fi de 16% si aplicata la profitul obtinut de acestia din tranzactia imobiliara, sub forma unui impozit pe profit.

In opinia ANRP, sistemul poate fi aplicat deoarece creantele datorate statului se sting doar dupa un interval de cinci ani.

Premierul a prezentat o serie de date din care rezulta ca au fost deja emise decizii definitive si irevocabile de compensare a titlurilor de proprietate pentru 12,8 milioane puncte, alte 80.000 dosare vechi fiind in stadiu de solutionare.

In 17 aprilie, Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, care stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14 la suta pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16 la suta din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#despagubiri imobile nationalizate, #taxe despagubiri imobile, #impozite despagubiri imobile nationalizate , #Guvern