Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Rosia Montana, Darius Valcov (PSD), a propus, marti, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, propus de Guvern.
Dupa dezbateri, Senatul a respins proiectul de lege privind Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern.
Senatul a respins, marti, proiectul de lege privind Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern.
Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 6 abtineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana, care este de respingere a proiectului de lege in forma transmisa de Guvern.
Pozitia PDL
Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind forul decizional.
Senatorul PDL Alexandru Peres a declarat, marti, in cadrul dezbaterilor pe raportul Comisiei Rosia Montana, ca este vorba de fapt despre analiza unei comisii de anchetare a tuturor actelor semnate pe tema Rosia Montana.
In timpul dezbaterilor, senatorul PNL Dian Popescu le-a cerut colegilor parlamentari, in numele grupului liberal, sa repinga proiectul privind Rosia Montana, sustinand ca actuala Lege a minelor trebuie sa fie modificata pentru a sigura un cadrul legal actualizat pentru astfel de exploatari.
Liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a anuntat ca senatorii democrat-liberali nu vor participa la... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:02
RMGC considera ca raportul Comisiei parlamentare privind proiectul minier de la Rosia Montana este profesionist, cuprinzator si apreciaza concluzia acesteia, aratand ca asteapta adoptarea rapida a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului sa poata incepe in prima parte din 2014.
"Raportul Comisiei parlamentare a venit la capatul unor dezbateri transparente, in care opinia publica a avut ocazia sa fie informata cu privire la proiectul Rosia Montana. Raportul comisiei este profesionist si cuprinzator si ne bucuram ca, dupa multi ani de asteptare, s-a desfasurat o analiza serioasa a acestui proiect minier, in toate aspectele sale.
Apreciem concluzia Comisiei, care recomanda completarea cadrului legislativ actual din Romania cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare", arata marti compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), intr-un comunicat de presa.
RMGC spera ca noul cadru legislativ sa permite dezvoltarea industriei miniere din Romania si atragerea de investitori.
"Asteptam adoptarea rapida a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana sa poata demara in prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului in Romania sa se faca simtit in intreaga economie", se mai arata in comunicat.
"Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. RMGC isi... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 10:15
Ministrul Dan Sova ii solicita presedintelui Traian Basescu sa faca publice rapoartele SRI in legatura cu Rosia Montana si cu el din ultimele sase luni, daca acestea exista, urmare a acuzatiilor sefului statului la adresa sa.
"Domnul Traian Basescu a facut ieri (luni - n.r.) o afirmatie simpla in legatura cu mine, spunand ca eu am luat o lege de la RMGC si am pus-o pe masa Guvernului, si anume ca eu, in loc sa fi facut treaba de ministru, am luat o lege de la Rosia Montana, adica facuta de un agent privat, si am pus-o pe masa Guvernului si am zis ca legea e facuta de mine. Daca e asa, inseamna ca eu, in loc sa lucrez pentru interesele statului roman, am lucrat pentru interesele unei companii private, ceea ce este o chestiune foarte grava, si cum este o acuzatie foarte grava, i-am cerut presedintelui Basescu sa faca publice rapoartele SRI in legatura cu Rosia Montana si cu mine, daca le are, pe ultimele sase luni", a declarat Dan Sova marti pentru Mediafax.
El a mai spus ca, daca ar fi vorba despre "fonduri de lobby", probabil ca ar trebui desecretizate documentele din ultimii 14 ani.
"Daca ar fi sa vorbim despre fonduri de lobby, probabil ca ar trebui sa se descretizeze documentele din ultimele 14 ani. Daca sunt informatii secrete care pot fi publice in legatura cu eventuale fonduri de lobby, dar spun ca nu ar fi vorba, dar daca exista trebuie facute publice cat mai repede, sa se stie daca a existat vreun lobby in societatea romaneasca si catre cine", a adaugat... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 11:45
Premierul Victor Ponta a recunoscut joi, intr-o conferinta de presa, ca nu au fost desecretizate toate documentele privind exploatarea minereului de aur de la Rosia Montana de catre firma controlata de Gabriel Resources, dupa ce miercuri declarase ca documentatia aferenta proiectului va fi desecretizata pentru ca problema sa poata fi discutata in cunostinta de cauza.
"Vreau sa fac cateva precizari: licenta de exploatare emisa de catre Guvernul Romaniei in 1999 si transferata ulterior catre RMGC sub semnatura ministrilor aflati atunci in cadrul Executivului e confidentiala si, in baza deciziilor instantelor de judecata, s-a decis respingerea desecretizarii.
Insa anumite aspecte de interes public pot sa vi le spun: durata licentei e de 20 de ani, pana in 2019, titularul platea o redeventa de 2% din valoarea productiei, initial, insa la renegocieri a ajuns la 6%, iar aceasta crestere se poate face doar prin lege", a afirmat Victor Ponta.
"Daca nu exista alte specificatii, informatiile vor fi tinute confidentiale si nu vor fi divulgate", iar instantele de judecata au respins pana acum cererile de furnizare a licentelor, a completat Ponta.
Atat prim-ministrul, cat si ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Dan Sova sustin insa, in continuare, ca Romania este pasibila sa plateasca despagubiri uriase catre Gabriel Resources in cazul in care proiectul de lege privind exploatarea minereului de aur de la Rosia Montana nu va fi... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 14:49
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la sediul USL, ca in sedinta de Guvern de saptamana viitoare va fi aprobata solicitarea adresata RMGC de a fi de acord cu desecretizarea licentelor de exploatare a proiectului Rosia Montana.
"Guvernul este dispus sa desecretizeze, tine de Compania Rosia Montana Gold Corporation. (...) Contractul in integralitatea lui prevede contractul de asociere ca si licenta de exploatare. Licenta de exploatare este parte integranta a contractului. Atat timp cat exista vointa partilor exprimata in cazul acestui contract se poate desecretiza si licenta de exploatare. Nu este nevoie sa ajungem neaparat la modificarea legislatiei", a afirmat Plumb.
Ea a reiterat faptul ca USL a solicitat desecretizarea contractului inainte de a ajunge la guvernare.
"E momentul sa discutam despre comportamentul neconstitutional al presedintelui suspendat, Traian Basescu, care s-a transformat intr-un agent de marketing in sustinerea controversatului proiect Rosia Montana. (...) USL inca de cand era in opozitie a sustinut ferm desecretizarea in integrum a acestui contract, in afara de contractul de asociere, acest contract prevede si o licenta de exploatare", a sustinut ministrul Mediului.
Desecretizarea licentelor RMGC, ceruta societatea civila si diverse institutii
Plumb a precizat ca desecretizarea licentelor a fost solicitata de societatea civila si ONG-urile de mediu din Romania si din strainatate.
"Cand... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 16:57
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) precizeaza, referindu-se la intentia premierului Victor Ponta de a cere desecretizarea contractului pentru Rosia Montana, ca documentul de asociere cu statul roman e public, dar contractul de licenta e clasificat, fiind necesara schimbarea legii pentru desecretizare.
"Compania Rosia Montana Gold Corporation respecta toate prevederile legale in vigoare. Contractul de asociere dintre statul roman prin Minvest Deva si Gabriel Resources, compania listata la Bursa din Toronto, precum si actualizarile acestuia, sunt documente publice, disponibile atat la Registrul Comertului, cat si pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, putand fi gasite la adresa http://www.minind.ro (Domenii/ Sectoare-Resurse minerale-Contracte-RMGC). In ceea ce priveste contractul de licenta, acesta reprezinta informatie clasificata, conform legii. Daca statul roman modifica legea si permite desecretizarea licentelor miniere, noi vom respecta legea, ca si pana acum", au declarat reprezentantii RMGC.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca cere desecretizarea contractului de la Rosia Montana si ca va solicita direct companiei investitoare sa accepte acest demers, spunand ca nu ar fi nimic de ascuns daca acel contract ajuta Romania si i s-a facut lobby "de la cel mai inalt nivel".
"Asa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Rosia Montana. Stiu ca se vor supara multi, stiu ca voi starni din nou musuroiul de interese. Sunt... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 19:46