Guvernarea lui Boc este asociata de unii cu adancirea Romaniei in prapastia saraciei, iar de altii cu salvarea de la un colaps financiar generat de criza europeana. Ce a facut bine si unde a gresit Boc in cei trei ani de sefie a executivului?
In decembrie 2008, Boc a preluat fraiele unei Romanii care crescuse cu 7,3% intr-un singur an, iar acum lasa o tara cu o crestere de 2%, care este, insa, una dintre cele mai mari din Europa. De asemenea, in urma cu trei ani ne puteam lauda cu o rata a somajului la un nivel scazut record de 4%. Doi ani mai tarziu atingeam un maxim de 7,6%, iar anul trecut am inregistrat o rata de 6,6%.
Un alt indicator economic extrem de important, nivelul investitiilor straine, atinsese un varf in 2008, ajungand la 9,5 miliarde de euro. In 2010, era de doar 2,2 miliarde de euro, continuand sa scada pana la 1,63 miliarde de euro in primele 11 luni ale anului trecut.
Primul an al Guvernului Boc, 2009, a coincis cu primul an intreg de criza. "Oricine ar fi fost la guvernare in Romania, in 2009, era intr-o situatie extraordinar de complicata. Implozia economiei era inevitabila. Deficitele externe foarte mari anuntau un dezastru, asa ca orice guvern trebuia sa gaseasca finantare externa, care venea cu anumite conditionalitati", a explicat pentru Business24 economistul Daniel Daianu, fost ministru de finante in anii 1997 - 1998.
Dupa parerea acestuia, lucrurile benefice pe care le-a facut guvernul Boc pentru economia Romaniei nu sunt neaparat... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 08:00
Guvernul Boc a luat si masuri bune, insa multe dintre ele au venit prea tarziu si nu au fost comunicate bine, iar demisia lui va detensiona situatia politica si sociala din tara, cred oamenii de afaceri, care vad ca solutie un guvern de tehocrati sau macar unul condus de un premier tehnocrat.
Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert, spune ca Guvernul Boc a facut destul de multe lucruri bune, dar le-a facut incomplet si intotdeauna tarziu. El a completat ca Guvernul nu a luat masurile din proprie initiativa, ci la presiunea Fondului Monetar International.
Sucu vede Cabinetul Boc ca pe niste naufragiati care au reusit in final sa umfle barca de salvare, dar care apoi nu si-au mai dat seama unde este tarmul.
"Indiferent daca viitorul guvern va fi tehnocrat sau politic, va fi tot ca Guvernul Boc, pentru ca presedintele nu va accepta niciodata un alt guvern decat unul vasal punctului sau de vedere", a mai spus proprietarul Mobexpert.
Josef Goschy, proprietarul lantului hotelier Unita Turism, crede in schimb ca singura sansa pentru dezvoltarea economiei este numirea unui tehnocrat. "Nu avem in momentul de fata niciun politician care sa poata conduce guvernul", a afirmat el.
Omul de afaceri sustine insa ca nu schimbarea premierului este suficienta pentru dezghetarea economiei, ci stimularea economiei, care sta in puterea bancilor. "Solutia ar fi fost ca guvernul sa ramana asa pana la toamna, iar bancile sa inceapa sa dea credite catre firme, pentru ca acestea sa... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 16:33
Economia Romaniei nu va fi afectata de plecarea primului ministru Emil Boc din fruntea Executivului. Analistii consultati de Business24 spun ca efectele economice ale demisiei depind foarte mult de rapiditate cu care se va rezolva "noua criza politica".
Dupa ce premierul Emil Boc si-a dat demisia, unii analistii spun ca exista pericolul ca moneda nationala sa se devalorizeze, cel putin pe termen scurt. Alti specialisti sunt mai rezervati in declaratii si spun ca in acest moment este dificil de evaluat impactul asupra economiei. Exista si voci care spun ca demisia lui Emil Boc nu va avea niciun efect asupra sectorului financiar romanesc.
"Nu sunt de parere ca stabilitatea trebuie pastrata cu orice pret. Este o miscare normala (demisia premierului n.red), intr-un stat democratic. Uitati-va ce s-a intamplat in Italia, Grecia si in loc sa scada incertitudinea, a crescut", spune Liviu Voinea, pentru Business24.
Seful Grupului de Economie Aplicata considera ca totul depinde foarte mult de existenta unui program si daca va fi sau nu un guvern de tranzitie. "Un nou guvern politic, cu program ca atare, depinde foarte mult".
In opinia lui Liviu Voinea, din punct de vedere economic, demisia premierului Emil Boc nu va influenta in niciun fel cursul valutar.
"Leul se devalorizeaza doar daca, Doamne fereste, pleaca guvernatorul.
Cursul de schimb nu are nicio legatura, pentru ca este "administrat" de banca nationala, iar plecarea guvernului poate da nastere unor... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 12:28
Bursa de la Bucuresti era in scadere cu 0,77%, dupa anuntul premierului Emil Boc privind depunerea mandatului Guvernului, iar brokerii spun ca decizia a influentat marginal cotatiile de la BVB.
Unii brokeri apreciaza ca stirea privind depunerea mandatul Guvernului nu a avut un impact major intrucat la guvernare vor ramane aceleasi partide, insa incertitudinea politica nu poate avea un efect pozitiv in piata. Investitorii vor fi precauti, deoarece nu este clar ce strategie va adopta viitorul premier.
"Dupa demisia Guvernului este incertitudine in randul investitorilor, iar aceasta nu face bine pietei", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.
Bursa era in stagnare la momentul anuntului premierului, dupa care a inceput sa scada usor.
Dupa primele 50 de minute ale sedintei de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,17%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,58% sub inchiderea precedenta.
Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 1,6%.
La ora 10:50 indicele extins al Bursei, BET-XT, era in coborare cu 1,37%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Tranzactiile din primele minute au cumulat 9,9 milioane lei (2,2 milioane de euro), iar cele mai tranzactionare erau actiunile FP.
Bursele... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 11:19
Emil Boc si-a anuntat, luni, demisia din functia de prim ministru al Romaniei. Premierul a explicat, in declaratia de dupa anuntarea demisiei, ca nu se agata de putere.
13.50Bursa a scazut dupa anuntul demisiei premierului
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut dupa anuntul demisiei premierului Emil Boc, indicii depreciindu-se cu 2-3 procente, dar corectiile sunt normale si nu este de asteptat inceputul unei ajustari severe, a declarat Gabriel Aldea, director la casa de brokeraj Intercapital Invest.
'A fost o perioada de crestere a cotatiilor, pentru unele actiuni au fost inregistrate in ultima perioada cresteri foarte mari. Exista o teama privind eventuale corectii si anuntul demisiei premierului a fost impulsul pentru o corectie a preturilor.
Este insa o corectie normala, ar fi fost exagerata o corectie de 10%, iar volumele de tranzactionare sunt de asemenea normale. Nu este panica', a spus reprezentantul Intercapital Invest.
12.10Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, a fost numit premier interimar.
Analistul Lucian Davidescu spune ca interimatul sau este posibil sa dureze doar cateva ore.
"Nimeni nu vrea sa isi asume o conducere de scurta durata, care poate sa fie de sacrificiu. In plus, partidele nu au oameni competenti din care sa aleaga, sa faca o schimbare rapida in structura si modul de abordare a economiei", mai spune analistul economic.
Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei, a fost desemnat premier interimar de catre seful... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 10:33
Fostul ministru al Muncii, Ioan Botis, a declarat vineri ca este extrem de onorat ca a facut parte din acest Cabinet, ca a fost o perioada extrem de buna pentru el din punct de vedere profesional, transmite Mediafax.Va spun sincer ca daca n-as avea credinta ferma ca acest popor are un viitor nu as fi facut niciun pas in directia reformelor pe care le-am promovat. Sunt convins ca avem creativitatea si determinarea necesara sa ne asezam in randul societatilor civilizate.
Aceasta credinta m-a determinat sa impun aceste legi reformatoare si mai ales credinta ca avem capacitatea de a schimba ceva in societatea romaneasca", a spus Ioan Botis, dupa predarea lui Emil Boc a mandatului la conducerea ministerului.Potrivit acestuia, cei care au de pierdut se opun intotdeauna cand este vorba de reforma, iar cei care au de castigat nu stiu acest lucru si se opun de asemenea.
"As dori ca munca pe care am inceput-o sa fie continuata si oamenii simpli, peste un timp, sa confirme ca deciziile noastre au fost corecte si in beneficiul lor. Acesta este sensul reformelor. Reforma este facuta pentru cei care au putin si trebuie sa primeasca mai mult", a declarat fostul ministru al Muncii.Conducerea Ministerului Muncii a fost preluata, vineri, de seful Guvernului, numit interimar. mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 12:18
Bursa nu a reactionat la anuntul demiterii Guvernului Boc, astfel ca indicele general, BET-C, s-a mentinut in scadere usoara, cu 0,57%, in timp ce actiunile celor cinci SIF-uri au crescut cu 1,58%.Imediat dupa ce surse din Parlament au declarat ca motiunea de cenzura a fost adoptata, indicele BET-C a scazut de la 0,5% la 1%, precizeaza Mediafax.
Ulterior, indicele general a revenit la nivelul de dinaintea anuntului privind demiterea Guvernului.
Actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au coborat cu 1,7% imediat dupa anunt, insa au revenit imediat pe crestere, iar la ora 15:38 indicele BET-FI se plasa cu 1,58% peste referinta. Anterior anuntului actiunile SIF-urilor aveau preturi in medie cu 0,5% mai mari decat cele de luni.
Motiunea de cenzura initiata de PNL si UDMR a fost adoptata, marti, cu 254 de voturi "pentru" si 176 "impotriva", potrivit anuntului oficial, iar Guvernul Boc se considera demis, fiind prima data in perioada postrevolutionara cand o astfel de motiune trece in Parlament. mai mult
Marti, 13 Octombrie 2009, ora 17:17