In conditiile in care situatia financiara a tarii este foarte proasta si Guvernul a anuntat depasirea grava a tintei de deficit in 2019, dar si in 2020, presedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu taieri de pensii sau salarii la stat, nici cu inghetari.
Declaratia de miercuri seara a sefului statului vine in contextul in care in septembrie 2020 este prevazuta o noua majorare substantiala a pensiilor, care ar adanci deficitul bugetar, dupa cum avertizeaza specialistii.
Insa Iohannis nu vrea sa auda de taieri de niciun fel si spune ca declaratiile din campanie si le pastreaza si acum, desi nu mai are interes electoral. Evident insa ca PNL are interese electorale puternice la locale si parlamentare in 2020.
"Eu voi insista ca noul guvern sa respecte toata legislatia in vigoare. Daca exista probleme in legislatie, Guvernul va veni cu propuneri de modificare. Din discutiile avute, nu exista vreo intentie la Guvern de a modifica vreo lege pentru a face economii. Guvernul nu doreste sa taie pensii si salarii, ba dimpotriva, doreste sa respecte legislatia, inclusiv in ce priveste mariri la pensii si salarii. (...)
Nu sunt de parere ca acest deficit poate fi corectat prin taieri de pensii si salarii.
Oamenii nu pot fi pedepsiti pentru proasta guvernare a PSD-ului.
Nu vor fi taieri de pensii si salarii si nici inghetari", a promis Iohannis, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri seara, la Cotroceni, dupa sedinta CSAT.
Seful statului s-a referit si la... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 19:37
Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Cretu, a avertizat ca, daca Guvernul Romaniei nu va dovedi Comisiei Europene ca poate sustine majorarile salariilor si pensiilor si ca deficitul bugetar va fi respectat, tara noastra ar putea intra in procedura de infringment.
"Domnul prim-ministru i-a dat asigurari domnului Moscovici (Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri Economice- n.red.) ca se fac calcule, astfel incat acest proiect ambitios de marire a salariilor sa se incadreze in final in acest deficit bugetar de 3 la suta.
Comisia Europeana asteapta documentatia din partea Guvernului Romaniei. In aceasta etapa suntem - in ce masura aceste mariri de salarii sunt sustenabile si se poate imbunatati viata oamenilor, in paralel cu mentinerea acestor reguli. Pentru ca am avut cazul Greciei si Comisia Europeana are aceste temeri.
Spania, Portugalia au intrat in criza. E important sa nu ajungem si noi la fel. Bani, crestere economica avem. Dar sa vedem cat de sustenabile sunt aceste propuneri de mariri salariale, astfel incat sa nu intram pe procedura de infringment, de a fi pusi sub observatie pentru felul in care depasim sau nu deficitul bugetar", a spus Corina Cretu, la Europa FM.
Daca nu va putea sustine masurile financiare anuntate si va depasi tinta de deficit bugetar de 3 la suta si va intra in procedura de deficit bugetar excesiv, ce trebuie evitata, Comisia Europeana ar putea impune masuri restrictive.
Amintim ca, pe 22 februarie,... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 20:45
Copresedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat, luni, ca in cazul in care deficitul bugetar nu se va mentine in limita de 3% anul viitor, nu va mai exista niciun fel de sustinere pentru mariri de salarii.
"Sunt doi actori in 2016, in materie de mariri de salarii. Odata Guvernul poate fi, dar slava cerului ca avem un guvern tehnocrat, ferit de tentatia de a atrage voturi in campania electorala, si Parlamentul. In Parlament, majoritatea nu ne apartine in acest moment, din nefericire.
Pentru a pastra deficitul de 3%, va trebui sa nu facem ...citeste mai departe despre "Gorghiu: Daca deficitul nu se mentine in 3%, tragem linie privind maririle de salarii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2015, ora 15:42
Guvernul si sindicatele trebuie sa actioneze "cu masura" in privinta majorarilor salariale, sustine consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
El avertizeaza ca o majorare a salariilor, fara o crestere a productivitatii muncii, risca sa provoace "o spirala a preturilor in crestere".
Adrian Vasilescu observa ca "presiunea sociala este puternica".
La aceasta presiune sociala, atat Guvernul, dar si sindicatele ar trebui sa actioneze cu atat mai mult cu masura. Este un lucru cert ca in Romania, salariile in general sunt mici, iar salariile medicilor, salariile profesorilor, chiar si salariile politistilor sunt sub limita subzistentei.
Ce ne asteapta dupa dezmatul bugetar al Codului Fiscal si cresterii salariilor - deficit de cel putin 4% din PIB?
"Marirea acestor salarii este absolut necesara. In acelasi timp, insa, in nici o economie si nici in economia romaneasca, nu poti sa maresti salarii dincolo de cresterea productivitatii intr-o societate", a explicat acesta, ...citeste mai departe despre "BNR: Majorarea salariilor poate sa provoace o spirala a preturilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 12:49
Deficitul bugetar ar putea sa ajunga la cel putin 4 la suta, anul viitor, ca urmare a majorarilor salariale si in eventualitatea aplicarii masurilor prevazute in Codul Fiscal, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Ar fi un deficit in jur de 4 la suta din PIB, anul viitor, daca s-ar aplica prevederile din noul Cod Fiscal, cu amendamentele de astazi, plus cresterile de salarii, asa cum se intentiona initial", a declarat Ionut Dumitru, pentru HotNews.
Acesta a subliniat chiar ca deficitul va fi mai mare de 4 la suta.
"Aveam o ingrijorare mare pe partea de Cod Fiscal, care se mai diminueaza prin aceste amendamente, dar ramane in esenta o problema serioasa si pe partea de Cod Fiscal ca implicatie bugetara, dar a aparut o problema chiar mai grava - partea de cresteri salariale.
As spune ca, la cum se prefigureaza lucrurile acum, pe Codul Fiscal si cu cresterile salariale, deficitul are mari sanse sa sara de 4 la suta din PIB in anul 2016. Nu va mai ajunge ...citeste mai departe despre "Ce ne asteapta dupa dezmatul bugetar al Codului Fiscal si cresterii salariilor - deficit de cel putin 4% din PIB?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 18:55
Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care include tinte modificate in crestere ale deficitului bugetar atat pentru acest an, cat si pentru anul viitor, comparativ cu forma prezentata in luna aprilie, estimari in urcare fiind indicate si pentru datoria guvernamentala.
Documentul incluzand noile tinte a fost inregistrat de catre Comisia Europeana la sfarsitul saptamanii trecute.
Conform noilor proiectii guvernamentale, deficitul bugetar pentru acest an este prognozat la 2,8% din PIB (fata de 2,3% din PIB prezentat anterior) in termeni ESA (care includ pierderile companiilor de stat - n.r.) si la 2,2% in metodologia cash (fata de 1,9% din PIB anterior), in timp ce tinta pentru anul viitor a fost ridicata de la 1,5% la 2,2% pe ESA. Pentru anii 2014 si 2015, tinta de deficit bugetar a fost mentinuta la 1,2%, respectiv 0,9%.
"Este o tinta situata sub limita prevazuta de Tratatul de la Maastricht, de 3%, si, luand in calcul si perspectiva anului 2014 (in vechiul program se vorbea de perspectiva anului 2013-n.r.), este primul pas catre un buget cu un deficit structural de cel mult 0,7% din PIB, determinat de schimbarea dramatica a modelelor financiare ca urmare a crizei", se arata in document.
Datorie publica de 34,2% din PIB in 2012
Programul transmis CE include si o noua tinta a datoriei guvernamentale, Executivul anuntand ca pentru acest an se estimeaza ca nivelul acesteia se va ridica la 34,2% din PIB (comparativ cu 33,9% din PIB... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 20:13
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat luni, la finalul discutiilor din Parlament cu delegatia FMI, BM si CE, ca Florin Georgescu a negociat, pentru deficit, "o extensie de 0,35% din PIB".
"S-a negociat de catre domnul Florin Georgescu o extensie de 0,35% din PIB, absolut suficienta pentru a acoperi proiectele absolut esentiale", a explicat premierul desemnat.
Intrebat despre noua tinta, de 2,25%, Ponta a replicat ca este mult sub 3%. "Oricum mult sub 3%, acea limita de 3% de pe ESA nu va fi in niciun ca si in nicio varianta depasita", a asigurat Ponta.
Presedintele Basescu a explicat ca marirea salariilor bugetarilor va fi posibila prin majorarea deficitului bugetar la mijlocul anului de la 1,9% la 2,14%.
Basescu a explicat ca in rezerva Ministerului de Finante se afla cinci miliarde de euro, care sunt exclusiv pentru plata la timp a creditelor si nu pot fi folosite pentru marirea salariilor.
Basescu a spus insa ca in urma evolutiilor din prima parte a anului este evident ca deficitul asa cum se executa bugetul acum, este mai mic - 1,84, deci nu se poate merge pe un deficit de 2.2%, asa cum se anticipa, ci pe mai putin.
"In baza intelegerilor din ianuarie-februarie, la mijlocul anului, Guvernul va putea sa creasca deficitul pentru corectarea bugetului de stat de la 1,9, in conditiile in care in mod real este 1,84, la 2,14 undeva. Deci avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari", a anuntat presedintele.
"Din... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 10:15
Premierul desemnat, Victor Ponta, a spus luni ca marirea salariilor bugetare reprezinta o "prioritate" a Guvernului USL si ca "sunt premise" pentru revenirea salariilor bugetarilor de dinainte de taierile din 2010.
"Avem evident, cateva prioritati politice absolute ale noului Guvern care se pot angaja in parametrii deja negociati pentru anul 2012. Nu sunt surprize extraordinare. Restul masurilor economice pe care USL s-a angajat sa le produca vor face obiectului proiectului de buget pe 2013, pe care il vom prezenta in luna septembrie", a declarat Ponta. Intrebat despre revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010, Ponta a declarat ca este posibil acest lucru.
"In primul rand, din cifrele existente in acest moment, sunt premise, intr-adevar, dar asta presupune o schimbare a tintei de deficit. Creaza probleme de deficit dar reprezinta pentru noi o prioritate. Cam tot ce reprezinta pentru noi o prioritate se va intampla pana in noiembrie", a declarat Ponta, care a precizat ca si cresterea pensiilor este o prioritate. "Daca va referiti la acea contributie incasata ilegal, de 5.5%, atunci da, este o prioritate.".
Intrebat daca FMI a acceptat schimbarea tintei de deficit pentru cresterea salariilor bugetare, premierul desemnat a declarat ca FMI va anunta asta dupa semnarea scrisorii de intentie. "Azi, FMI nu a acceptat nimic, pentru ca nu am cerut nimic, doar am discutat probleme concrete referitoare la scrisoare de intentie. Ceea ce accepta FMI va pot spune la... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 10:00
Reintregirea salariilor a devenit aproape o certitudine pentru bugetari, vineri, cand s-a aflat ca Guvernul a anuntat Comisia Europeana. Pretul va fi insa platit de toti romanii, prin deprecierea leului fata de euro.
Legatura dintre cresterea salariilor bugetarilor sau a pensiilor si deprecierea leului este negata de unii si afirmata de altii, insa practica a demonstrat ca cele doua aspecte sunt legate invariabil.
Ultima data a fost simtit acest lucru, mai ales de catre cei care au credite in moneda europeana, in martie, dupa ce promisiunile legate de reintregirea salariilor au devenit din ce in ce mai sigure. Euro a ajuns sa valoreze 4,3783 lei la sfarsitul lunii martie, de la 4,3486 lei la sfarsitul lunii februarie. A urmat o usoara panta descendenta, cursul ajungand vineri la 4,3745 lei pe euro.
"Presiunea asupra cursului se simte din luna martie, in urma discutiilor despre reintregirea salariilor", a declarat economistul Daniel Daianu pentru Business24.
Agentia de rating Fitch a atras nu demult atentia asupra faptului ca majorarea cheltuielilor publice in Romania va duce nu doar la cresterea deficitului bugetar, ci si la amplificarea riscului unor efecte adverse indirecte. Unul dintre cele mai importante astfel de efecte s-a manifestat pe piata valutara interbancara, prin deprecierea leului fata de euro.
"Leul s-a depreciat fata de euro din doua motive importante: anuntul privind intrarea intr-o posibila recesiune si anuntul privitor la cresterea... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 08:01