O noua taxa auto va fi impusa romanilor, dar inca nu se stie sub ce forma va fi implementata, astfel incat sa nu mai fie contestata nici de Uniunea Europeana si nici sa fie considerata ilegala.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anuntat recent ca se analizeaza reintroducerea acestei taxe, pe poluare. Pe de o parte, aceasta este binevenita, spun analistii, care considera ca Romania are nevoie sa scape de eticheta "cimitirul auto al Europei". In plus, si Comisia Europeana recomanda o trecere cat mai rapida catre energia verde.
Potrivit ministrului Mediului, daca va exista o taxa pe mediu, nationala sau locala, trebuie sa fie sigura din punct de vedere juridic si sa aiba efecte suficiente.
"Daca va exista o noua taxa, va fi implementata in felul urmator. Va fi discutata cu Comisia Europeana si vom strange toate know-how-urile (informatiile) si toate exemplele pozitive din Uniunea Europeana, astfel incat sa nu mai ajungem in situatia de a avea o taxa ilegala. In Europa exista trei tari care nu au nicio interventie pe aceasta problema, restul de 24 au fel de fel de sisteme in implementare. Romania trebuie sa decida daca vrea sa faca parte din grupul tarilor care nu au nicio taxa, sau din grupul de 24 unde se incearca prin diverse sa taxeze poluarea", a declarat Tanczos Barna.
Pe de alta parte, vicepresedintele CFA Romania, Adrian Codirlasu, afirma ca in Uniunea Europeana este trend de trecere catre energia verde si este sustinut de Comisia Europeana, iar aici ne... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 00:01
Increderea oamenilor de afaceri germani in economie a crescut in august la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, depasind estimarile analistilor, un nou semnal ca zona euro se redreseaza treptat dupa o recesiune prelungita.
Indicele increderii din mediul de afaceri german a crescut in august la cel mai ridicat nivel din aprilie 2012, potrivit datelor prezentate marti de institutul de cercetare economica Ifo, preluate de Bloomberg.
Economia germana a crescut cu 0,7% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, aducand o contributie semnificativa la iesirea zonei euro dintr-o recesiune prelungita.
Evolutia din Germania a fost sprijinita in principal de consumul privat, fiind inregistrata totodata prima crestere din ultimii doi ani a investitiilor in utilaje si masini industriale, fapt care semnaleaza o posibila revenire sustinuta a economiei.
Moneda euro a scazut marti cu 0,2%, la 1,3346 dolari. Indicele DAX al bursei de la Frankfurt afiseaza un declin de 1,6%.
Banca centrala a Germaniei estimeaza ca economia va creste cu 0,3% in acest an si 1,5% in 2014.
Banca Centrala Europeana anticipeaza ca economia zonei euro, principala piata de export a Germaniei, se va contracta cu 0,6% in acest an, dar va reveni pe crestere in 2014, cu un avans de 1,4%. mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 17:13
Increderea in mediul de afaceri german a crescut in noiembrie peste asteptari, la un nivel maxim al ultimelor 15 luni, ceea ce arata ca ritmul de revenire economica s-ar putea intensifica anul viitor, scrie Bloomberg, citat de NewsIn. Institutul Ifo din Munchen a anuntat marti ca indicele mediului de afaceri, realizat pe baza unui sondaj in randul a 7.000 de directori, a crescut la 93,9 puncte, de la 92 puncte in octombrie.
Acesta este cel mai inalt nivel atins de indice din august 2008.
Economistii estimau ca indicele va crestre la 92,5 puncte, potrivit unui sondaj Bloomberg.
In martie, indicele a atins un minim al ultimilor 26 de ani, de 82,2 puncte.
Cresterea economica a accelerat in al treilea trimestru, in contextul in care companiile si-au refacut stocurile si cresterea comenzilor pentru exporturi a determinat fabricile sa intensifice productia.
Industria manufacturiera a crescut pentru a doua luna consecutiv in noiembrie, iar incilele bursier Dax a avansat cu 20% in acest an.
Rata somajului, aprecierea monedei europene si expirarea masurilor de stimuli ar putea totusi sa limiteze ritmul de crestere in 2010.
"Sfarsitul lumii a fost anulat. Comenzile sunt solide si situatia actuala pare buna, chiar daca dinamica economiei va fi slabita de expirarea masurilor de stimuli", a declarat Jens Oliver Niklasch, economist in cadrul Landesbank Baden-Wuerttemberg.
Guvernul, care cheltuieste 85 miliarde euro pentru a ajuta economia sa depaseasca starea de criza, si-a... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 13:10