Modul in care sustii un discurs este foarte important, de la deschiderea diafragmei pana la modulatia vocii si zambetul pe care-l afisezi. Teoria se aplica si in situatiile in care esti fata in fata cu cineva si incerci sa vinzi sau sa negociezi ceva.
Spre exemplu, un ritm dinamic, cu zambet pe buze si un discurs cu momente de scurte de umor este mai eficient si de dorit, decat o voce puternica, pe un ritm plat, cu o vorbire infundata, care trece peste vocale si da impresia unei "rostogoliri" de sunete.
Argumentele vin chiar de la Mihaela Tatu, realizator, prezentator si producator de emisiuni radio-tv, care acum s-a dedicat cursurilor de dezvoltare personala si a devenit un trainer acreditat.
Specialistul vorbeste intr-un interviu acordat Business24 despre tehnici ale vorbirii si dezvaluie mici secrete care tin de modul in care te percepi pe tine insuti, atunci cand tii un discurs
Care este, in primul rand, legatura intre atitudine, dictie si vanzari?
Toti cei trei factori: atitudinea, dictia si vanzarile se cuprind si se genereaza unul pe celalalt.
In vanzari, o atitudine potrivita cuprinde si o exprimare coerenta, carismatica si o dictie clara, corecta gramatical, cu un vocabular bogat, inserat si cu expresii creative pe langa cele concrete.
Asadar o atitudine corecta, prietenoasa, increzatoare, cu o focusare strict pe nevoile clientului si o dictie, frazare, ritm potrivit si volum corespunzator genereaza si faciliteaza procesul de vanzare.
Iar... mai mult
Sambata, 07 Februarie 2015, ora 00:00