Pentru binele angajatilor. La ce recurg angajatorii

Luni, 21 Iulie 2014, ora 12:00
2474 citiri
Pentru binele angajatilor. La ce recurg angajatorii

Programele de well-being vin in intampinarea angajatorilor si ii ajuta sa aiba angajati fericiti. Printre cele mai interesante abordari se numara workshop-urile de "Terapie prin ras", "Fotografie" sau "Story telling".

In ultimii patru ani, in Romania, cererea de programe well-being a cunoscut o dezvoltare ascendenta. Daca aceste programe se deruleaza cu mare succes in SUA de peste 15 ani, in Europa tendinta a evoluat incet, dar sigur, in sens crescator.

In urma participarii la un astfel de program complex, angajatul simte mai eficient apartenenta la un grup. Beneficiile observate ajung de la imbunatatirea starii de spirit, cresterea productivitatii, dezvoltarea muncii de echipa, pana la reducerea absenteismului, asumarea unui angajament, cresterea nivelului de energie pozitiva, boost de creativitate, dezvoltarea personala continua si o nutritie adecvata.

Angajatorii invata in fiecare an modalitati noi de fidelizare a angajatilor, dar si mijloace prin care sa le creasca acestora pasiunea pentru locul de munca. Unele companii nu se opresc insa doar aici si vor un angajat fericit si implinit si in afara orelor de program, un angajat cu pasiuni, pe care stie sa si le dezvolte si cultive si care astfel devine mult mai creativ si mai entuziasmat in tot ceea ce face.

In acest sens, am dezvoltat programe care vizeaza cei mai importanti piloni din dezvoltarea personala: programe de dezvoltare personala "out of the box" - cum ar fi cursuri de vorbire corecta si dictie, sau cursuri de actorie pentru non-actori, programe care pun accent pe dezvoltarea fizica individuala - cum ar fi: maratoane interne, cursuri de postura corecta la locul de munca sau chiar cursuri pilates, programe care vizeaza hobby-urile angajatilor si multe alte initiative in acest sens.

Cele mai inedite workshopuri au legatura in general cu nevoile adresate de catre companiile partenere de a crea un employee branding stabil si de genera beneficii care nu se pot gasi in orice companie.

Workshopul de fotografie

Unul dintre cele mai populare workshopuri "out of the box" este workshopul de fotografie care pune accent pe construirea propriului aparat foto folosind tehnici care dateaza din 1850.

Participantii care se inscriu la un astfel de workhsop sunt persoane care cocheteaza cu domeniul fotografic, care detin cel putin un smartphone sau un aparat foto si care vor sa invete tehnici noi de fotografie pe care apoi sa le aplice in timpul liber. La finalul unui astfel de workshop exista si posibilitatea de a developa filmele alb-negru cu instantaneele luate in timpul acestui atelier si bineinteles o expozitie care de obicei se realizeaza la sediul companiilor.

Ineditul vine din procesul de construire propriu-zis al aparatului, folosind materii prime neasteptate. Iar, ideea de a face fotografie urbana "intr-un mediu atat de ingradit" si de a te relaxa intre cladirile de birouri capata o noua nuanta la workshopurile noastre.

Terapie prin ras

La fel de popular este si workshopul de terapie prin ras, care vizeaza relaxarea angajatilor prin metode ultra-moderne. Am organizat astfel de ateliere atat in spatiul pus la dispozitie de catre angajator, care de obicei este o sala de conferinte, cat si in parcurile din apropierea birourilor companiilor beneficiare.

Ineditul unui astfel de program vine din implicarea participantilor in jocuri individuale si de echipa, care au ca rezultat final relaxarea lor si gasirea unor noi metode de a iesi din situatii dificile cu care se pot confrunta atat la serviciu cat si acasa.

Prin sesiunile de lucru realizate in grupuri mixte, studiem efectul tonic si relaxant al rasului si bunei dispozitii, scopul final fiind imbunatatirea relatiilor interpersonale.

Studiile arata ca rasul are un efect tonic atat asupra plamanilor si circulatiei, cat si asupra intregului corp, el echivaland cu un exercitiu fizic intens, care pune sangele in miscare si genereaza o senzatie generala de bunastare.

Printre beneficiile pe care le are un astfel de workshop, demonstrate pe parcursul a celor 4 de ani de cand derulam asfel de programe, mentionam:

Eliberarea tensiunii psihice

Detasarea de cotidian - incurajeaza creativitatea si spontaneitatea

Gasirea unor solutii pozitive in problemele personale si profesionale

Zbor cu balonul cu aer cald

In top 5 workshopuri/experiente inedite pe care le punem la dispozitie angajatilor sunt si zborurile cu balonul cu aer cald. De obicei, genul acesta de activitate este organizat vineri, cand angajatii primesc jumatate de zi libera si vor sa incerce experiente inedite.

Reactia participantilor, atunci cand beneficiaza de un astfel de program este una de implinire, de acceptare si depasire a provocarilor.

Workshop de story telling

Si pentru ca vorbim despre top workshopuri/experiente well-being Smart Experience, nu putem sa nu mentionam si workshopul de story telling, care este adresat tuturor angajatilor care simt nevoia sa isi imbunatateasca discursul si sa isi dea frau liber imaginatiei.

In cadrul lui participantii redescopera placerea de a spune si a asculta povesti. Cum poti crea o poveste buna? Iti trebuie o structura, emotie si un fir narativ care implica concentrare. Un "povestitor" bun capteaza audienta, stimuleaza imaginatia si ii ajuta pe ceilalti la dezvoltarea aptitudinilor de ascultare activa.

Cum se desfasoara acest workshop? Prin tehnici de improvizatie si de jocuri de actorie adresate non-actorilor urmarim dezvoltarea libertatii de expresie, a inteligentei emotionale si a imaginatiei participantilor.

Divizia well-being a Smart Experience livreaza si implementeaza solutii inedite pentru gasirea unui echilibru intre viata profesionala si cea personala a angajatilor.

Articol de Alecsandra Ionita, Well-Being Specialist Smart Experience

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#activitati well being angajati, #top activitati well being angajati, #terapia prin ras angajati, #story telling angajati, #Alecsandra Ionita Smart Experience , #Angajatori