Consiliul Uniunii Europene a confirmat, luni, numirea fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi, in functia de procuror-sef al Parchetului European (EPPO).
"Consiliul (UE - n.red.) a convenit astazi (luni - n.red.) numirea Laurei Codruta Kovesi pentru a fi primul procuror sef european. Numirea trebuie acum confirmata si de Parlamentul European", informeaza un comunicat de presa remis de Consiliul UE.
Urmatoarea sedinta a PE ar urma sa aiba loc joi, 17 octombrie.
"Doamna Kovesi, cetatean roman, este in prezent procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania. A ocupat diverse functii de procuror in timpul carierei sale in Romania.
Procurorul-sef european va organiza activitatea EPPO si va reprezenta Biroul in relatia cu institutiile UE, statele membre si tarile terte. Ea va fi asistata de doi adjuncti si va prezida colegiul de procurori, care va fi responsabil de definirea strategiei si a regulilor interne si de a asigura coerenta intre si in cazuri", potrivit sursei citate.
In context, Anna-Maja Henriksson, ministrul Justitiei din Finlanda, tara care asigura presedintia semestriala a Consiliului, a explicat ca este o prioritate ca Parchetul European sa fie functional pana in luna noiembrie 2020.
Sarcina lui Kovesi, sustine Henriksson, va fi sa creeze EPPO "de la zero".
"Prioritatea Consiliului este ca EPPO sa functioneze pana in noiembrie 2020. In acest sens, devenea urgent sa fie numit procurorul sef european. Dna... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 13:43
Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au semnat marti seara acordul prin care Laura Codruta Kovesi este desemnata candidat comun pentru functia de procuror sef european.
"Negocierile intre Parlamentul European si Consiliu asupra noului procuror-sef al Parchetului European au avut loc incepand din aceasta primavara. Echipa de negociere a Parlamentului a sustinut-o pe doamna Kovesi pe toata durata negocierilor, in ciuda opozitiei ministrilor UE pana de curand", se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.
In urma acordului cu Consiliul de marti, presedintele Comisiei pentru libertati civile Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, ES) a declarat: "Doamna Kovesi este alegerea perfecta pentru functia de procuror-sef european. Are competente profesionale desavarsite. Mai mult, Romania nu detine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kovesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii."
"Suntem foarte bucurosi de faptul ca doamna Kovesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o institutie puternica si credibila. Doamna Kovesi este deosebit de competenta, cu un palmares impresionant de realizari in lupta impotriva coruptiei cu o flexibilitate remarcabila si mult curaj" a adaugat, la randul sau, presedintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier (PPE, DE).
Vicepresedintele Comisiei pentru libertati civile Maite Pagazaurtundua (Renew, ES) a declarat: "Prin... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 21:15
Romania nu o va sustine pe Laura Codruta Kovesi la sefia Parchetului European, a anuntat miercuri Viorica Dancila, ea precizand clar ca mandatul transmis Luminitei Odobescu, ambasadorul roman la UE, este sa "voteze impotriva!".
"Am spus si spun acest lucru. Nu sustinem pe Laura Codruta Kovesi, mi se pare o abordare fireasca, atunci cand sunt suspiciuni trebuie sa lamureasca acest lucru si apoi sa candideze", a spus Dancila, dupa sedinta CEx a PSD.
Intrebata inca o data de jurnalisti care va fi votul Luminitei Odobescu, Dancila a raspuns: "Am spus: impotriva!".
Joi va fi, la Bruxelles, o intrunire COREPER, unde Consiliul va lua decizia de a o sprijini pe Kovesi, in urma repozitionarii unor state, printre care Franta si Bulgaria, au declarat, pentru Ziare.com, surse de la Bruxelles.
Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, reprezentat de presedintia semestriala finlandeza, si cei ai noului Parlament European format dupa alegerile din mai au avut, marti, o prima runda de discutii cu privire la desemnarea sefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), pozitie pentru care se afla in cursa si Laura Codruta Kovesi.
La 12 septembrie, Parlamentul European, care dupa alegerile europene din luna mai si-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruta Kovesi, si-a desemnat noua echipa de negociatori pentru functia de procuror-sef european.
Noua echipa este formata din presedintele Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputat... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 20:55
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca informatii despre Laura Codruta Kovesi au ajuns deja la Parlamentul European si la omologii sai, dar nu au fost transmise de el, asociatiile profesionale ale magistratilor fiind cele care ar fi "facilitat" comunicarea.
Intrebat daca le-a prezentat omologilor din statele membre decizia Curtii Constitutionale a Romaniei privind demiterea din functie a Laurei Codruta Kovesi sau daca si-a schimbat parerea in aceasta privinta, in contextul aparitiei fostei sefe a DNA pe lista celor trei procurori care candideaza pentru conducerea Parchetului European, Tudorel Toader a declarat ca isi mentine punctul de vedere.
"Nu mi-am schimbat si, de regula, eu cand imi exprim un punct de vedere, il exprim documentat, ulterior rareori mi-l schimb.
Comunicarea a fost facilitata de asociatiile profesionale de magistrati, care inteleg ca s-au adresat ministrilor, sigur, de pe pozitii oarecum diferite. Din cate am aflat eu, informatiile deja sunt circulate si ajunse la ministrii de Justitie, nu de la mine, ajunse la ministrii de Justitie, ajunse chiar si la Parlamentul European", a precizat ministrul Justitiei, pentru Agrepres.
El a adaugat ca alegerea procurorul sef al Parchetului European cade in sarcina Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene, nefiind responsabilitatea sa ca ministru al Justitiei din Romania.
Favorita Kovesi
Laura Codruta Kovesi s-a clasat prima in cursa pentru functia de sef al Parchetului... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 23:19
Ministrul Justitiei din Romania a promis sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a bloca accesul candidatului mult laudat al tarii sale la functia de sef al Parchetului UE.
Laura Codruta Kovesi si-a castigat reputatia de tar al anticoruptiei in Romania pentru incercarile ei indraznete de a inlatura acest flagel intr-unul dintre cele mai corupte state din UE, scrie The Guardian intr-un articol publicat miercuri care prezinta situatia paradoxala din tara noastra.
In calitate de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Kovesi a luat in vizor prim-ministri, ministri, primari si membri ai Parlamentului, inainte de demiterea sa, la ordinul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, in iulie 2018.
In aceasta saptamana, Toader a declarat ca UE nu este constienta de "abuzurile comise de Laura Codruta Kovesi" atunci cand a condus DNA si a promis ca va trimite motivele demiterii sale ministrilor Justitiei din UE.
Comentariile lui Toader pun in lumina reflectoarelor coruptia generalizata din tara sa, scrie jurnalista Jennifer Rankin pentru cotidianul britanic.
In noiembrie anul trecut, Comisia Europeana a avertizat Romania ca lupta impotriva coruptiei face pasi inapoi, subliniind presiunea pusa de politic asupra DNA.
Unii diplomati europeni considera ca Romania ar trebui sa faca obiectul procedurii UE de sanctionare din cauza afectarii statului de drept, daca Guvernul va continua cu propuneri de amnistiere pentru a sterge cazierul politicienilor condamnati... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 21:36