In 2016, Fondul Monetar International a estimat ca nivelul coruptiei a ajuns la aproximativ 2% din economia globala - intre 1.5 si 2 trilioane de dolari. Coruptia este la o scara atat de mare in prezent, incat in India, o tara cu 1.3 miliarde de locuitori a raportat ca sapte din 10 locuitori au recunoscut ca au oferit mita pentru a obtine acces la servicii publice de baza, precum scoli, spitale, documente si utilitati, conform Transparency International.
In ciuda multor legi anticoruptie si demersuri neincetate de intarire si inasprire ale acestor legi, mita in special continua sa infloreasca si sa coste afacerile si economiile locale milioane, sau chiar miliarde de euro in fiecare an.
Din moment ce masurile legislative nu sunt de ajuns, eforturile anti coruptie au nevoie de un alt ajutor din partea sectorului privat. Afacerile trebuie sa joace un rol foarte important in suportul practicilor responsabile prin toate aspectele operationilor efectuate de catre acestea.
Pana la urma, toti cei care se regasesc in scandaluri de coruptie, de exemplu, suporta nenumarate consecinte, precum inchiderea afacerilor, declinuri financiare, costuri legale dar mai important, este afectat brand-ul si reputatia lor.
In acest scop, vine sistemul de management anti mita (standardul ISO 37001) despre care ne va spune mai multe Gabriel Bouaru, manager general ISOGOLD CONSULT.
Care este scopul ISO 37001?
ISO 37001 este conceput pentru a ajuta orice tip de organizatie sa... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 11:59
Clasamentul spitalelor din Romania in functie de indicatorii de performanta anti-mita
Platile informale in spitale reprezinta una dintre principalele nereguli semnalate in ultimele decenii de catre beneficiarii serviciilor medicale. La randul sau, statul a cautat crearea unor mecanisme de lupta impotriva fraudarii sistemului de sanatate si impotriva coruptiei din sistem. Exista insa si o initiativa voluntara care sprijina un astfel de demers, respectiv certificarea ISO 37001 prin care se valideaza implementarea sistemului de management anti-mita de catre o organizatie.
Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat international si cu operatiuni la nivel global specializat in audit, evaluare si certificare a sistemelor de management anti-mita bazate pe standardul international ISO 37001, a publicat recent prima sinteza a unui indicator utilizat in vederea monitorizarii performantelor operationale in domeniul prevenirii si combaterii mitei in spitalele din Romania.
In urma raspunsurilor la intrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?" in cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sanatatii a fost realizat un clasament al spitalelor din intreaga tara in functie de numarul de raspunsuri afirmative. Peste 350 de unitati medicale din intreaga tara au facut subiectul acestui raport, iar pentru perioada ianuarie 2019 - iulie 2019 au existat aproximativ 3800 de raspunsuri afirmative la intrebarea referitoare la pretinderea... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 14:35