Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, s-a reglementat posibilitatea de a ipoteca constructii viitoare chiar si in situatiile in care Legea nr. 90/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare nu este aplicabila.
Articolele 898, 899, 2380 si 2382 Cod Civil reprezinta principalele dispozitii de reglementare. Conform art. 2380 Cod Civil "ipoteca asupra unor constructii viitoare nu poate fi intabulata, ci numai inscrisa provizoriu in cartea funciara, in conditiile legii". Prin urmare, cu exceptia situatiilor in care se aplica prevederile Legii nr. 90/1990 privind creditul ipotecar, a carei analiza nu face obiectul prezentului articol, in ceea ce priveste ipoteca asupra unei constructii viitoare instituita in temeiul Codului Civil se va efectua inscrierea provizorie a acesteia in cartea funciara, apreciaza Ramona Hromei, Avocat Colaborator Wolf Theiss.
Ce prevede noul Cod Civil
In situatia in care constituitorul este proprietarul terenului asupra caruia se instituie un drept de ipoteca, in temeiul art. 2382 Cod Civil extinderea dreptului de ipoteca asupra constructiilor viitoare edificate pe terenul ipotecat ar trebui sa se faca automat, fara nicio alta formalitate (respectiv fara incheierea unui act aditional la contractul de ipoteca initial semnat sau a unui nou contract de ipoteca imobiliara) cu conditia ca partile sa fi prevazut in contractul de ipoteca faptul ca ipoteca imobiliara poarta si asupra oricaror constructii viitoare.
Unii... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 16:26
Chiar si profesionistii au nevoie de consiliere, mai ales cand vine vorba de respectarea legii. In cazul avocatilor si juristilor, cartile care contin cele mai noi modificari legislative trebuie sa fie un "must-have" in biblioteca.
Specialistii de la BookLand au ales trei carti de baza pe care juristii si avocatii trebuie sa le citeasca.
Consilier Codul Muncii
Fie ca este vorba despre o hotarare de guvern sau despre o ordonanta de urgenta aparuta peste noapte, fiecare practician in domeniul raporturilor de munca trebuie sa urmareasca in permanenta Monitorul Oficial. "Consilier - Codul Muncii" are rolul de a-i ajuta pe angajat si pe angajator sa cunoasca si sa aplice legea corect, continand sfaturi de aplicare a legii, comentarii, exemple, spete, modele si formulare.
In calitate de abonat al Consilierului, clientul primeste lunar comentarii si recomandari privind aplicarea ultimelor reglementari din legislatia muncii in domeniul raporturilor de munca si poate solicita consultanta din partea specialistilor in legislatia muncii.
Consilier - Codul muncii" trateaza subiecte precum angajarea, concedierea, salarizarea, contributiile sociale sau evaluarea angajatilor.
Cartea a fost elaborata de specialisti in domeniul legislatiei muncii, avocati, consilieri juridici,prin urmare beneficiezi de expertiza mai multor prefesionisti in domeniu.
Lucrarea face parte din colectia "Consilier" editata de Grupul de Editura si Consultanta in Afaceri Rentrop & Straton.... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 19:10
Prin intermediul noului Cod Civil, clientul va fi mai protejat in relatia cu banca de unde a contractat creditul, reducandu-se, astfel, interventiile abuzive pe care le faceau institutiile financiare, au declarat, la televiziunea Ziare.com, reprezentantii Casei de Avocatura Coltuc. Printre modificari se prevede ca banca va trebui sa acorde un termen de minimum 15 zile debitorului pentru rambursarea creditului, daca banca decide rezilierea contractului, pe baza unor motive temeinice.
"S-a reusit o modificare a situatiilor. Daca, inainte, banca era cea care dicta in cadrul contractelor de credit, avea context prestabilit, prin interventia noului Cod Civil, clientul poate modifica aceasta situatie. Instanta poate interveni sa spuna ca modificarea impusa de banca clientului nu era motivata.
Trebuie sa precizam ca rau platnicii nu sunt protejati de noul Cod Civil, ci debitorului poate sa i se acorde 15 zile sa plateasca creditul respectiv, in anumite conditii", a declarat avocatul.O alta modificare inclusa se refera la perfectarea ipotecilor. Se pot impotrivi executarii si persoanele care nu sunt inscrise in cartea funciara ca fiind detinatorii unui imobil.De asemenea, in ceea ce priveste conturile bancare, clientii pot dispune in mod liber de sumele din cont, singura conditie fiind notificarea prealabila, daca aceasta a fost introdusa in contractul initial.
Cititi continuarea pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 08:36