Increderea investitorilor in statele europene ar trebui sa creasca dupa ce Banca Centrala Europeana a anuntat, joi, planul pentru sustinerea tarilor din zona euro care au probleme de finantare a deficitelor, a declarat Olli Rehn, vicepresedinte al Comisiei Europene.
"Guvernele statelor vulnerabile din zona euro trebuie sa continue masurile ferme favorabile unor finante publice solide, cresterii durabile si crearii de noi locuri de munca. Continuarea acestor politici va ramane responsabilitatea guvernelor vizate. Comisia Europeana ramane pregatita sa isi joace rolul care ii revine in supravegherea consolidata a unei conditionalitati stricte si eficiente", a mentionat responsanilul pentru afaceri economice, monetare si euro, intr-o declaratie de presa.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat, joi, un nou program care permite BCE achizitia de titluri de stat ale statelor care au costuri de finantare ridicate. Consiliul guvernatorilor BCE a creat un nou program de achizitionare a bondurilor, numit "Tranzactii Monetare Directe" (Outright Monetary Transactions - OMT), care va inlocui precedentul program, desfasurat pana in primavara acestui an, si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta de 1-3 ani.
Statele ce doresc ca BCE sa le achizitioneze obligatiunile vor trebui sa accepte anumite conditii in urma unor acorduri cu fondurile de salvare euroene, si vor fi partial monitorizate de FMI, a explicat seful BCE, adaugand ca aceste achizitii nu vor duce... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 13:36
Bursele europene au deschis vineri in urcare, continuand avansul puternic declansat joi de adoptarea planului anticriza de catre Banca Centrala Europeana (BCE), in asteptarea datelor privind piata muncii din Statele Unite.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a urcat cu 0,3% in debutul sedintei de tranzactionare si este in crestere cu 2,3% pe ansamblul acestei saptamani, transmite Bloomberg.
Joi, indicatorul de referinta al burselor europene a avansat cu 2,2%, dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat ca institutia a adoptat un program de achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale din piata, pentru a reduce costurile de finantare ale statelor aflate in dificultate.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Bursele din Asia, masurate de indicele MSCI Asia Pacific, au avansat vineri cu 2,1%, iar tranzactiile futures pe bursa de la New York indica un castig modest, de 0,1%, in asteptarea datelor privind piata muncii din SUA.
Departamentul Muncii de la Washington va prezenta vineri datele privind numarul angajatilor si rata somajului din SUA, economistii anticipand stagnarea somajului la 8,3%. Somajul din SUA se mentine de trei ani si jumatate peste pragul de 8%. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 11:02
Intrunirea de joi a liderilor Bancii Centrale Europene este extrem de importanta, dupa ce, in ultimele luni, institutiile europene nu au furnizat solutii concrete impotriva crizei. Un lucru este clar vizavi de sedinta de joi: fiecare cuvant al lui Mario Draghi va fi analizat.
In timp ce politicile monetare ale BCE sunt principalul subiect al intrunirii de joi, investitorii, analistii si oficialii europeni asteapta, de fapt, detalii privind planul Bancii de achizitie de titluri de stat, cu alte cuvinte, planul de salvare al zonei euro.
Banca Centrala Europeana se afla sub o presiune a pietelor care a fost in continua crestere in ultimele luni. In ultimele saptamani, insa, rabdarea investitorilor a ajuns aproape de limita, mai ales dupa declaratiile facute de Mario Draghi, presedintele BCE, conform carora institutia este dispusa sa faca "orice e nevoie" pentru a salva euro.
Mai mult, tari precum Spania si Italia, ale caror costuri de finantare au crescut substantial in aceasta vara, fac presiuni asupra Bancii pentru a o motiva sa reporneasca programul de achizitie de obligatiuni. Mario Draghi se afla, insa, intre dorinta de a ajuta tarile aflate in dificultate si dorinta de a face pe plac membrilor Consiliului de Administratie, unde opinia sefului Bundesbank, Jens Weidmann, care se opune acestui plan, cantareste foarte mult.
In plus, chestiunea achizitiei de titluri de stat subliniaza si diferentele majore dintre Franta si Germania. In timp ce seful Bancii... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 08:31
Premierul italian Mario Monti a cerut "suplimentarea semnificativa" a resurselor fondului de urgenta destinat statelor cu probleme financiare din zona euro, dupa ce Italia s-a imprumutat la dobanzi ridicate, chiar daca in scadere usoara.
Costurile de imprumut au coborat de la maxime record de la intrarea tarii in zona euro, insa investitorii au cerut un randament apropiat de nivelul "psihologic" de 7% pentru datoria pe zece ani. Italia a vandut joi obligatiuni de 7 miliarde de euro, in intervalul 5-8,5 miliarde de euro vizat.
Randamentul titlurilor pe zece ani a coborat la 6,98%, de la recordul de 7,56% la sfarsitul lunii noiembrie, iar pentru titlurile pe trei ani la 5,62%, de la maximul de 7,89% consemnat tot la sfarsitul lunii noiembrie.
Nivelul ridicat al randamentelor mentine presiunea asupra celei de-a treia mari economii din zona euro, care are de refinantat sume mari anul urmator, iar traderi au afirmat ca Banca Centrala Europeana (BCE) a intervenit pe piata secundara pentru a cumpara obligatiuni italiene dupa licitatie, in incercarea de a impiedica o crestere a costurilor de imprumut.
Masura fara precedent a BCE de a introduce lichiditati de aproape 500 miliarde de euro in sistemul financiar si masurile de austeritate adoptate de guvernul de la Roma in decembrie au redus presiunea din partea investitorilor la o licitatie de obligatiuni pe termen scurt, organizata miercuri, dar vanzarea de titluri pe perioada mai lunga ramane inca o provocare. mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 19:25
Europa mai are un pas pe care trebuie sa il faca, daca vrea cu adevarat sa se salveze. Cea mai mare amenintare pe care o are de infruntat in acest moment continentul european vine de la Autoritatea bancara europeana.
Planul de salvare aprobat de Banca Centrala Europeana (BCE) este pus in pericol chiar de catre Autoritatea bancara europeana, care a anuntat ca ia in considerare datoriile suverane din perspectiva testelor de stres, precizeaza Business Insider.
BCE trebuie sa oblige companiile sa indice investitorilor valoarea contabila reala a firmei, drept reper pentru tranzactionare, in asa fel incat politicile contabile sa fie relaxate, mai aminteste publicatia citata.
Intre criza datoriilor care a zguduit zona euro si intre criza financiara din SUA exista mai multe asemanari. Mecanismul de stabilitate financiara si Fondul European de Stabilitate Financiara au foarte multi bani la dispozitie dar fac prea putin pentru a stopa criza. mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 20:39
Noul mecanism permanent anticriza pentru zona euro, care va intra in vigoare in 2013, va avea o valoare totala de 500 de miliarde de euro, potrivit planurilor Comisiei Europene, a relatat revista germana Der Spiegel fara sa mentionaze sursa informatiei, informeaza Mediafax.
Comisia intentioneaza ca Mecanismul European de Stabilitate sa aiba un capital de 100 de miliarde de euro si sa fie configurat dupa modelul Fondului Monetar International.
Fondurile vor fi depuse la Banca Centrala Europeana si fiecare tara va contribui in functie de o anumita cota.
Participarea creditorilor privati la viitoarele eforturi de salvare este mentionata sumar, iar acestia se vor implica numai voluntar.
Infiintarea mecanismului permanent, de la jumatatea anului 2013, a fost decisa de liderii europeni la un summit din decembrie.
Noul mecanism va inlocui sistemul temporar, in valoare de 750 de miliarde de euro, creat de Uniunea Europeana si FMI in luna mai a anului trecut.
mai mult
Duminica, 13 Februarie 2011, ora 23:28
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea fi nevoita sa amane din nou retragerea masurilor de urgenta destinate sprijinirii sistemului financiar european in conditiile in care planurile Fondului Monetar International si ale Uniunii Europene de a salva Irlanda nu tempereaza criza datoriilor suverane.Investitorii ocolesc obligatiunile Spaniei si Portugaliei, temandu-se ca aceste state vor urma Greciei si Irlandei si vor cere ajutor Uniunii Europene, ceea ce ingreuneaza planul BCE de a retrage masurile prin care asigura lichiditati bancilor, potrivit Bloomberg.
BCE va decide saptamana viitoare ce va face in privinta masurilor de sprijinire a sistemului financiar, iar unii analisti apreciaza ca improbabila ideea ca institutia financiara internationala va reveni la politica de a acorda prin licitatii credite cu fonduri limitate, pe trei ani, masura considerata ca urmatorul pas in strategia sa.
"Ar trebui sa ne pregatim pentru posibilitatea ca BCE sa realizeze ca nu este momentul potrivit si sa evite sa ia masuri care pun gaz pe foc", a afirmat Julian Callow, analist la Barclays Capital.
Cresterea randamentelor obligatiunilor elene, irlandeze, portugheze si spaniole poate reflecta lipsa de incredere a investitorilor ca liderii europeni pot controla criza datoriilor, chiar si dupa ce acestia au convenit sa salveze Irlanda.
In prezent, BCE asigura bancilor, prin imprumuturi, tot necesarul de lichiditate pentru perioade variind de la o saptamana la trei luni, la dobanda de 1%.
La... mai mult
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 14:24