Grupul bancar elen Piraeus Bank a anuntat ca majorarea sa de capital a depasit asteptarile, in conditiile in care suma subscrisa de investitorii privati a fost aproape dubla fata de minimul necesar pentru a evita nationalizarea, transmite Reuters.
Primele patru banci din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank si Piraeus Bank, au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului. Insa, pentru a nu trece sub controlul statului, cele patru banci trebuie sa obtina de la investitorii privati cel putin 10% din recapitalizarea totala.
Piraeus Bank a precizat ca a strans de la investitorii privati 19,83% sau 1,455 miliarde de euro din necesitatile sale totale de recapitalizare in valoare de 7,34 miliarde de euro. Dupa finalizarea procesului valoarea bancii este estimata in prezent la noua miliarde de euro iar gradul de adecvare a capitalului la 14,5%.
In urma acestei operatiuni, Piraeus Bank a devenit a treia mare banca elena care a evitat nationalizarea, dupa National Bank of Greece (NBG) si Alpha Bank. In schimb, Eurobank a optat pentru o recapitalizare totala din partea Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), ceea ce echivaleaza practic cu nationalizarea sa.
Piraeus a devenit cea mai mare banca din Grecia si controleaza aproape 30% din totalul creditelor si depozitelor
Dupa ce a preluat sase banci din Grecia (ATEbank, Geniki, Millennium, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank), in prezent Piraeus Bank este cea... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 09:53
George Provopoulos, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, a declarat vineri ca preluarea ATEbank de catre Piareus era singura solutie viabila. Oficialul grec a adaugat ca ATEbank are nevoie de o majorare a capitalului pentru a continua sa fie operationala.
Banca elena Piraeus a preluat, prin absorbtie, activele viabile ale ATEbank, controlata de statul elen, inclusiv sucursala ATEbank Romania, tranzactia fiind parte a procesului de restructurare si consolidare financiara a sistemului bancar din Grecia.
Piraeus preia ATEbank, inclusiv sucursala din Romania
Anul trecut, ATEbank nu a trecut testele de stres efectuate in Europa si nu a publicat rezultatele financiare pe 2011, asteptand decizia finala privind viitorul institutiei. Se estimeaza ca banca are nevoie de o injectie de capital de cinci miliarde de euro.
Activele toxice ale ATEbank vor fi preluate de Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF), in timp ce unele unitati vor fi preluate de statul elen, a anuntat Banca Centrala a Greciei.
Primele patru banci comerciale grecesti (National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank) au primit o injectie de capital in valoare de 18 miliarde de euro in vederea recapitalizarii lor. Acordul de stergere cu 105 miliarde de euro a datoriilor Greciei convenit cu creditorii privati in luna martie a acestui an a antrenat pentru bancile comerciale grecesti pierderi semnificative in portofoliile lor de obligatiuni guvernamentale.
Imprumutul... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 15:53
Testele de stres efectuate de 91 de banci din Uniunea Europeana au aratat ca ATEbank ar avea nevoie de 242,6 mil. euro pentru capitalurile de rang I (Tier 1) in cazul unui scenariu nefavorabil cu risc fiscal, motiv pentru care a convenit sa isi majoreze capitalul, a anuntat luni ATEbank Romania, informeaza NewsIn.Astfel, ATEbank Grecia a participat la un exercitiu de simulare a unor situatii extreme, cu impact asupra capitalurilor de rang I, ce a avut loc la nivel european (2010 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), care a fost coordonat de catre Comitetul European pentru Supravegherea Sectorului Bancar (CEBS), in colaborare cu Banca Centrala Europeana si sub supervizarea Bancii Greciei.
Potrivit datelor prezentate de ATEbank, testele au aratat ca in cazul unui scenariu de baza, indicele de adecvare a capitalului de rang I (Tier 1) al National Bank of Greece ar fi de 11,7%, in cazul unui scenariu nefavorabil, indicele ar fi de 9,6%, iar in cazul unuia nefavorabil cu risc fiscal ar atinge 7,4%.
In cazul Eurobank, indicii s-ar plasa la Eurobank 11,7%, 10,2% si 8,17%, pentru Alpha Bank acestia ar fi 12,3%, 10,9% si 8,22%, pentru Piraeus Bank - 10,9%, 8,3%, 6,0%, pentru AΤΕbank - 10,7%, 8,9% si 4,36%, pentru TT Post Bank - 17,0%, 15,0% si 10,1%, pentru Bank of Cyprus - 10,9%, 9,4% si 8%, iar pentru Marfin Popular Bank indicii s-ar situa la 10%, 8,5%, respectiv 7,1% in cazul celor trei scenarii de risc.
"Consecinta aplicarii ipotezelor scenariului... mai mult
Luni, 26 Iulie 2010, ora 13:15