ATEbank Grecia isi va majora capitalul, dupa ce a picat testul de stres maxim

Luni, 26 Iulie 2010, ora 13:15
2289 citiri
ATEbank Grecia isi va majora capitalul, dupa ce a picat testul de stres maxim

Testele de stres efectuate de 91 de banci din Uniunea Europeana au aratat ca ATEbank ar avea nevoie de 242,6 mil. euro pentru capitalurile de rang I (Tier 1) in cazul unui scenariu nefavorabil cu risc fiscal, motiv pentru care a convenit sa isi majoreze capitalul, a anuntat luni ATEbank Romania, informeaza NewsIn.

Astfel, ATEbank Grecia a participat la un exercitiu de simulare a unor situatii extreme, cu impact asupra capitalurilor de rang I, ce a avut loc la nivel european (2010 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), care a fost coordonat de catre Comitetul European pentru Supravegherea Sectorului Bancar (CEBS), in colaborare cu Banca Centrala Europeana si sub supervizarea Bancii Greciei.

Potrivit datelor prezentate de ATEbank, testele au aratat ca in cazul unui scenariu de baza, indicele de adecvare a capitalului de rang I (Tier 1) al National Bank of Greece ar fi de 11,7%, in cazul unui scenariu nefavorabil, indicele ar fi de 9,6%, iar in cazul unuia nefavorabil cu risc fiscal ar atinge 7,4%.

In cazul Eurobank, indicii s-ar plasa la Eurobank 11,7%, 10,2% si 8,17%, pentru Alpha Bank acestia ar fi 12,3%, 10,9% si 8,22%, pentru Piraeus Bank - 10,9%, 8,3%, 6,0%, pentru AΤΕbank - 10,7%, 8,9% si 4,36%, pentru TT Post Bank - 17,0%, 15,0% si 10,1%, pentru Bank of Cyprus - 10,9%, 9,4% si 8%, iar pentru Marfin Popular Bank indicii s-ar situa la 10%, 8,5%, respectiv 7,1% in cazul celor trei scenarii de risc.

"Consecinta aplicarii ipotezelor scenariului nefavorabil B conduce la un indice estimativ satisfacator de adecvare a capitalului Tier 1 pentru ΑΤΕbank (8,9% in 2011 fata de 8,4% la finele anului 2009). Scenariului nefavorabil C, care ia in considerare riscul fiscal al tarilor europene, conduce pentru ATEbank la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 4,36%, in comparatie cu limita de 6% a indicelui de adecvare a capitalului Tier 1, asa cum s-a stabilit in exclusivitate in scopurile exercitiului mentionat. In acest caz, rezultatele exercitiului arata un deficit in valoare de 242,6 milioane euro asupra capitalurilor Tier 1", se arata intr-un comunicat transmis, luni, de banca.

ATEbank Grecia a discutat detaliat cu guvernul Greciei rezultatele exercitiului si, in consecinta au convenit ca banca sa efectueze o majorare a capitalului social, astfel incat sa acopere nevoile viitoare ale adecvarii capitalului.

In plus, banca isi va consolida capitalurile proprii prin eliminarea participatiilor sale la societati ce nu apartin sectorului financiar-bancar si va efectua actiuni de reducere a costului functional si de majorare a surselor de venituri.

ATEbank sustine ca "rezultatele scenariilor nefavorabile nu trebuie sa fie considerate reprezentative pentru situatia curenta" si ca "in consecinta, ipotezele scenariilor nefavorabile sunt putin probabil sa se infaptuiasca".

Banca mai mentioneaza ca "lichiditatea curenta a ΑΤΕbank Grecia se afla la un nivel absolut statisfacator".

"Ministerul elen de Finante, conform anuntului sau in calitate de actionar majoritar al bancii, este dispus sa intareasca adecvarea capitalului, participand la o majorare de capital, dupa ce va primi aprobarea Comisiei Europene. Ministerul Finantelor a informat deja Comisia Europeana astfel incat sa se asigure ca pentru masurile anuntate mai sus, clauzele si conditiile vor fi conforme cu directivele Uniunii Europene referitoare la finantarile de stat", se mai arata in comunicatul ATEbank.

Grupul Piraeus Bank a anuntat ca intentioneaza sa cumpere de la guvernul elen 77,31% din Banca Agricola a Greciei (ATEbank), care detine cea de-a doua retea de sucursale ca marime din tara si 33,04% din Hellenic Postbank, pentru a crea cel mai mare grup bancar din Grecia.

Anuntul Piraeus Bank, a patra banca elena dupa marimea activelor, a venit dupa ce Ministrul de Finante George Papaconstantinou a cerut fuzionarea acestora, potrivit Bloomberg. Ministerul de finante grec a anuntat in cursul zilei de joi ca "va analiza" respectiva oferta.

Prim directorul general adjunct al ATEBank Romania, Sergiu Ioan Manea, a mentionat ca banca din Romania prezinta bilanturi cu profit de la data achizitionarii acesteia de catre ATEbank Greece (2006-2010), iar lichiditatea si adecvarea capitalului bancii depasesc limitele minime instituite si monitorizate de catre Banca nationala a Romaniei (BNR).

"Banca a facut fata cu succes testelor de stres corespunzatoare la care a fost supusa de catre autoritatea de supraveghere a BNR", spune Sergiu Ioan Manea.

El a adaugat ca "ΑΤΕbank Grecia are deja bilantul consolidat cu provizioanele pe care le-a constituit in anul 2009, in cadrul procesului de igienizare a portofoliului propriu si, in acord cu actionarul sau majoritar, este dispusa sa efectueze majorarea capitalului social. ΑΤΕbank Grecia si in consecinta ΑΤΕbank Romania vor informa in timp util investitorii si colaboratorii lor asupra masurilor luate in acest sens".

La randul sau, Piraeus Bank Group, prezent de asemenea in Romania, anunta duminica cum ca acele criterii impuse bancilor din Grecia au fost cu mult mai dastice decat cele aplicate bancilor din alte tari europene, acestea nereflectand situatia actuala a tarii, a carei economie da semne de redresare.

Si grupul austriac Erste anunta ca inregistreaza o capitalizare solida, confirmata de rezultatele testelor de stres, indicele calculat Tier 1 (raportat la riscul total) fiind estimat la 8,0%, in 2011, in scenariul cel mai pesimist (inclusiv luand in calcul un risc suveran suplimentar), comparativ cu 9,2% la sfarsitul lui 2009.

RZB Group a precizat ca indicele de adecvare a capitalului Tier 1 ar fi de 7,8% in cazul unui scenariu de criza, fata de 9,3% la sfarsitul lui 2009, potrivit criteriilor CEBS.

Comitetul European pentru Supravegherea Sectorului Bancar (CEBS) a anuntat ca numai 7 din 91 de banci europene nu au trecut cu bine testele de stres, recapitalizarea de care ar avea nevoie acestea totalizand 3,5 miliarde euro.

Dintre cele 7 banci, doar ATEbank este prezenta si in Romania.

Cele 91 de banci supuse testelor detin 65% din totalul activelor bancare din UE. 

#atebank, #banci, #capital, #elene, #majorare, #stres, #teste , #stiri Piraeus Bank

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  7. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare