Aparitia unei crize pe plan global, la care nu s-ar astepta nimeni, nu este exlusa, in contextul recentelor valuri de atacuri cibernetice, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Cel mai recent atac cibernetic la nivel global, efectuat prin intermediul instrumentului ransomware WannaCry, este, oficial, cel mai amplu atac din istorie, cu peste 200.000 de oameni si 10.000 de institutii din cel putin 150 de tari afectate la sfarsitul saptamanii trecute.
In acest context, Isarescu nu exclude aparitia unei crize la nivel global, subliniind ca, acum trei ani, a fost intrebat daca Romania este pregatita in cazul izbucnirii unui razboi cibernetic.
"Vad o rabufnire in privinta atacurilor cibernetice. Acum trei ani, m-a intrebat un coleg daca suntem pregatiti de un razboi cibernetic. O criza la care sa nu te astepti nu este exclusa", a declarat Isarescu.
Un nou atac cibernetic major este iminent. Numarul victimelor va creste luni
WannaCry a profitat de o bresa de securitate din sistemele de operare Windows si preia controlul asupra fisierelor de pe calculatoarele infectate si le cripteaza fara implicarea utilizatorului. Pentru decriptarea datelor, se cere o recompensa - in acest caz 300 de dolari platiti in Bitcoin.
WanaCrypt0r se instaleaza fara sa deschizi vreun mail sau un link! Cum sa evitam virusarea - Bitdefender
In ciuda amplorii fara precedent, expertii in securitate cred ca... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 12:54
Renault SA se asteapta sa poate relua luni ritmul normal de productie la fabricile afectate de valul masiv de atacuri cibernetice simultane, care a lovit vineri aproape 100 de tari, a anuntat duminica un purtator de cuvant al producatorului auto francez, transmite Reuters.
"Aproape toate fabricile ar trebui sa-si poata relua maine activitatea", a precizat purtatorul de cuvant.
Sambata, Renault a devenit prima companie franceza care a confirmat ca a fost afectata de valul masiv de atacuri cibernetice simultane, care a lovit vineri aproape 100 de tari, productia fiind oprita in Franta (Sandouville), Romania (Mioveni) si in Slovenia.
Nu numai Dacia e afectata. Renault a oprit productia in Franta si in Slovenia, din cauza hackerilor
Vineri, un atac informatic "la nivel global" si calificat ca "incident major" de catre Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie (NHS) a blocat calculatoarele a numeroase spitale din aceasta tara, un atac similar inregistrand si mari companii spaniole, printre care Telefonica, a transmis AFP. Acest virus cripteaza datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o rascumparare in schimbul unei chei de deblocare.
WanaCrypt0r: Ce stim pana acum despre cel mai mare atac de tip ransomware din istorie
Atacul ar fi unul "la nivel global" si ar atinge organizatii din Australia, Belgia, Franta, Germania, Italia si Mexic, au indicat analisti de la Forcepoint Security Labs, intr-un comunicat, precizand ca este... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 20:03
Un nou atac cibernetic major ar putea fi iminent, dupa ce aproximativ 130.000 de sisteme informatice din peste o suta de tari au fost afectate vineri de un val de atacuri, avertizeaza mai multi experti, care sunt de parere ca un astfel de incident s-ar putea produce chiar luni, noteaza BBC News online.
Un tanar cercetator britanic, cunoscut drept MalwareTech, care in mod accidental a gasit o solutie de oprire a atacului cibernetic de vineri, estimeaza ca "un nou (atac informatic) va fi lansat (...) foarte probabil chiar luni".
MalwareTech, care a dorit sa ramana anonim, a anuntat sambata ca a descoperit in mod accidental ca inregistrarea unui nume de domeniu web folosit de virusul de tip malware WannaCry va stopa raspandirea acestuia.
"L-am oprit pe acesta, insa altul va mai fi lansat si nu va putea fi oprit", a avertizat cercetatorul, care a indicat ca hackerii ar putea actualiza codul virsului pentru a elimina bresa folosit de el pentru a stopa raspandirea acestuia.
"Versiunea 1 a WannaCrypt a putut fi oprita, insa cel mai probabil in versiunea 2.0 aceasta eroare va fi eliminata", a adaugat MalwareTech, care a recomandat utilizatorilor sa-si actualizeze cat mai rapid sistemele de operare.
"La mijloc sunt foarte multi bani. (Hackerii) nu au niciun motiv sa se opreasca. Nu le-ar fi prea greu sa modifice codul si sa incerce din nou", a completat el.
O parere similiara are si Darien Huss, un cercetator de la firma de securitate cibernetica Proofpoint.... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 13:17