Reabilitarea termica a cladirilor poate reduce factura la incalzire chiar si cu 40%, se arata intr-un studiu realizat de Asociatia Energia Inteligenta.
"Izolarea corespunzatoare a locuintei determina reduceri ale costurilor anuale cu energia de pana la 40% si asigurarea unor conditii de igienico-sanitare optime desfasurarii vietii in interiorul acestei locuinte.
Alaturi de economia realizata, reducerea emisiilor de CO2 este considerabila, contribuindu-se astfel la protejarea mediului inconjurator si cel mai important este ca aceasta investitie in eficienta energetica stopeaza "aruncarea banilor pe fereastra", se recupereaza costurile in 4,31 ani si ulterior vor produce "venituri" pentru proprietarul casei", se arata in studiu.
In urma calculelor efectuate se constanta ca pierderile cele mai mari se inregistreaza prin placa peste subsolul neincalzit circa 38% din total.Aceasta se datoreaza suprafetei mari a acestei parti a constructiei, parte total neizolata, precum si a faptului ca subsolul este ingropat doar in partea nordica, partea vestica si estica fiind doar partial ingropata, iar partea sudica complet in contact cu aerul.
Inca 25% se pierd prin peretii exteriori, iar 21% prin ferestre.
"Putem concluziona: suprafetele vitrate sunt importante "consumatoare" de energie, pierderile prin aceste tipuri de elemente crescand mult cu suprafata; grinda neizolata de asemenea este un important "consumator" de energie, chiar daca suprafata acesteia este mica", se... mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 13:35
Orice autoturism ruleaza in conditii specifice in functie de fiecare anotimp al anului. Astfel, fiecare sezon presupune o echipare corespunzatoare a masinilor inainte ca acestea sa porneasca la drum.
In ceea ce priveste anvelopele, trecerea de la vara la toamna si scaderea temperaturilor sunt primele semnale ca trebuie sa echipam masina cu cauciucuri pentru iarna.
Cand schimbam anvelopele de vara cu cele de iarna?
Anvelopele de iarna se recomanda a fi folosite de indata ce temperatura exterioara ajunge la o medie de 7 grade. Utilizate la temperaturi mici, anvelopele de vara se vor intari, ceea ce duce la reducerea performantelor acestora si vor pune in pericol siguranta pasagerilor.
Spre deosebire de cele de vara, cauciucurile pentru sezonul rece ofera un nivel ridicat de siguranta si reduc distanta de franare, indiferent de tipul de carosabil pe care se circula.
Conform legislatiei Uniunii Europene, care se aplica si in Romania, soferii sunt obligati sa aiba montate anvelopele de iarna incepand cu 1 noiembrie 2011, deoarece drumurile incep sa fie acoperite cu zapada sau polei. De asemenea, legea mai spune ca anvelopele de iarna utilizate trebuie sa aiba inscriptia M+S.
In articolul 3.1.5 din directiva 92/93, ca si in regulamentul R30, anvelopele de iarna sunt definite in felul urmator: "anvelopele cu profil al benzii de rulare si cu structura cunoscute in primul rand ca asigura un comportament mai bun pe noroi si pe zapada afanata sau topita decat... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 13:42
Lucrarile la anvelopa cladirilor de locuit vor fi finantate in proportie de 10% din surse proprii ale proprietarilor beneficiari si de 90% din credite bancare, care vor putea fi contractate de acestia cu garantii guvernamentale si dobanda subventionata. Garantiile vor fi acordate prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor IMM, fiind valabile inclusiv pentru lucrari de reabilitare termica, potrivit Mediafax.
Procedura a fost reglementata prin hotarare aprobata, miercuri, de Guvern.
In luna august, Guvernul a extins categoriile de lucrari de reabilitare termica eligibile pentru creditarea cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, stabilind ca astfel de garantii si subventii sa fie acordate si pentru credite contractate in vederea lucrarilor de reparare sau de inchidere a balcoanelor locuintelor, cu conditia ca asociatiile de proprietari sa nu inregistreze mai mult de doua rate scadente la utilitati. mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 08:36
Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca Guvernul are blocate in instanta fonduri europene de un miliard de euro, iar aceste contracte trebuie anulate si banii recuperati pentru a fi reorientati catre alte programe, precum unul de izolare termica a blocurilor, anunta NewsIn."Tot vorbim de noi surse de energie, mai ieftina, mai ecologica, dar cea mai ieftina energie e cea pe care nu o consumi. Noi cu blocurile incalzim atmosfera, stiti foarte bine. Iarna avem ambitia ca toate orasele noastre sa incalzeasca atmosfera datorita lipsei de izolatie termica a blocurilor", a spus Basescu amuzat.Ca solutie, el a propus un program pentru anveloparea blocurilor si izolarea termica a lor, unde cetateanul sa suporte doar o parte a costurilor, in jur de 20-30%.
"Cred ca ar fi unul din cele mai utile programe si pentru reducerea poluarii, (...) dar si pentru reducerea costurilor incalzirii, iar procesul de reducere a subentiilor poate fi insotit de un asemenea program", a explicat seful statului.Pentru restul de bani, potrivit lui Basescu, se pot folosi fondurile europene blocate in instanta prin diverse contracte care au fost contestate.
"Avem circa 1 miliard de euro proiecte blocate in instante. Aici Guvernul va trebui sa ia foarte rapid o decizie, sa anuleze aceste proiecte, pentru ca prelungirea unei solutii in instanta nu face decat sa duca la pierderea banilor. Banii trebuie retrasi, anulate proiectele si atunci nu mai exista subiect de disputa in instanta", a sugerat Basescu,... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 15:43
Romania trebuie sa intensifice de 270 de ori ritmul de reabilitare a locuintelor pentru a respecta decizia UE de a reduce consumul de energie cu 20%pana in 2020, a declarat vineri directorul Patronatul Societatilor din Constructii PSC, Adriana Iftime, potrivit NewsIn.
"Romania trebuie sa creasca rata de modernizare la 5% pe an, adica sa se intensifice de 270 de ori ritmul de reabilitare" a spus directorul general al PSC.
Aceasta a precizat pentru NewsIn, ca rata de modernizare in Romania, in 2009, propusa este de 0,018% pe an si numai pe blocurile de locuinte.
Aceasta a explicat ca rata de modernizare este cota parte din procentul de 20% pe care Romania trebuie sa il indeplineasca conform normelor UE asumate pentru reducerea consumului de energie.
Ca un contraexemplu Adriana Iftimie, a spus pentru NewsIn ca Germania are o rata de modernizare de 2% pe an ceea ce inseamna ca in 10 ani Germania se va incadra in cerintele europene.
Aceasta perioada de timp ar putea fi simtitor redusa tinand cont de faptul ca aceasta tara mai are de reabilitat numai 15% din fondul locativ.
Iftime a continuat spunand ca in Romania reabilitarea termica este inteleasa numai prin anveloparea blocurilor si nu se acorda atentie si modernizarii retelelor si punctelor termice.
Din punctul de vedere al patronatului societatilor din constructii, un alt neajuns al legislatiei care reglementeaza reabilitarea termica este acela ca fondurile alocate pentru anvelopare nu sunt destinate si locuintelor... mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 16:17
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga, a declarat la Brasov, ca izolarea termica a unui apartament, prin programul guvernamental "50-30-20" va costa circa 3.500 de euro.
"Asta inseamna cam 1.750 euro pe bugetul de stat, 1.150 euro primaria si cam 700 - 750 euro proprietarii. Asta ne-a iesit noua pe media mediilor. Ma bucur ca aproximativ 90% din proiectele propuse din teritoriu se incadreaza in aceasta suma. Am lansat aceasta medie pornind de la putinele blocuri care s-au reabilitat in ultimii opt ani, adica 89 de blocuri, cu aproximativ 1.800 de locuinte, aproape nimic la nivel national", a declarat ministrul Blaga.
Conform declaratiilor ministrului, blocurile care vor fi reabilitate termic sunt situate in toate zonele tarii, in toate regiunile climatice, suma fiind calculata pentru toate lucrarile obligatorii prevazute de Ordonanta 18/2009, respectiv izolarea hidro si termo a parterului, acolo unde nu sunt spatii comerciale, termo si hidroizolarea acoperitului si schimbarea intregii tamplarii cu tamplarie performanta, anveloparea propriu-zisa, plus lucrarile de montare-demontare a instalatiilor de pe blocuri - telefonie, cabluri, gaze - si lucrari de refacere a instalatieilor termice.
Din aceste cheltuieli nu vor face parte cele pentru mansardarea blocurilor, aceste cheltuieli trebuind sa fie suportate de catre proprietari, chiar daca acestea vor fi parte componenta a proiectelor generale.
"Tinta clar prevazuta in lege este sa nu se depaseasca un... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2009, ora 17:44