Motiunea de cenzura influenteaza emisiunea de titluri

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 09:29
1552 citiri
Motiunea de cenzura influenteaza emisiunea de titluri

Romania se confrunta cu dificila sarcina de a vinde, luni, titluri de stat, in conditiile in care Parlamentul urmeaza sa isi exprime votul asupra motiunii de cenzura depusa de opozitie, iar Ministerul de Finante fie va accepta randamente mai ridicate fie va respinge ofertele, potrivit Reuters, precizeaza Mediafax.

Incertitudinile privind rezultatul votului din Parlament si cele referitoare la capacitatea guvernului de a aplica masurile de reducere a cheltuielilor publice, daca motiunea va fi respinsa, au majorat randamentele la niveluri la care Ministerul de Finante nu a fost dispus sa plateasca.

Guvernul se confrunta cu o opozitie politica si sociala substantiala fata de planurile de a reduce drastic salariile din sectorul public si pensiile pentru a continua programul de finantare de 20 de miliarde de euro convenit cu FMI.

Temerile legate de nivelul datoriilor din Europa de Est au ingrijorat unii investitori ca anumite state ar putea sa ajunga intr-o situatie similara Greciei.

Cresterea costului datoriilor Romaniei contrasteaza cu situatia de la inceputul acestui an, cand reducerea dobanzilor si nivelul amplu al lichiditatilor au permis reducerea randamentelor de la nivelul de 10% din decembrie.

Ungaria, spre exemplu, a vandut joi titluri pe termen de un an sub nivelul planificat de 35 de miliarde de forinti, in timp ce randamentul mediu a urcat cu 0,18 puncte procentuale comparativ cu licitatia precedenta.

Incepand din 6 mai, dupa anuntarea masurilor de austeritate, Romania a respins toate ofertele pentru titluri pe termen de cinci si trei ani.

Luni, Finantele au respins ofertele de achizitie a unor titluri pe un an, iar analistii se intreaba daca situatia se va repeta si in cazul unei emisiuni de titluri pe termen de sase luni, in valoare de un miliard de lei (285 milioane dolari), programata pe 14 iunie.

"Daca nu vor vinde nici titlurile pe sase luni vor transmite un semnal negativ, dupa ce au respins cererile pentru emisiunile cu maturitate de un an, trei, respectiv cinci ani", a declarat Vlad Muscalu, analist la ING Bank Bucuresti.

Muscalu a aratat ca, "in conditiile incertitudinilor ridicate legate de votul motiunii, scenariul probabil este ca Ministerul de Finante sa vanda mai putin decat a planificat la un randament mai ridicat, de circa 7%, decat sa respinga din nou ofertele".

Guvernul a vandut ultima oara titluri pe sase luni la 10 mai, cand randamentul mediu acceptat a urcat la 6,38%, de la 5,74%.

"Ne asteptam ca vanzarea sa aiba loc, deoarece Ministerul de Finante are nevoie mare de finantare, dar randamentul va fi mai mare", considera Rozalia Pal, economist sef la UniCredit Tiriac Bank.

Ea a adaugat ca totul depine de increderea din piata, dar randamentele nu vor depasi cu mult 6,5%, avand in vedere asteptarile ca dobanda de politica monetara sa fie din nou redusa.

Analistii considera ca Banca Nationala a Romaniei isi poate permite sa mai reduca o data dobanda cheie in luna iunie, de la nivelul minim record de 6,25%, dar perspectiva costului imprumuturilor depinde in mare masura de riscurile politice.

Contestarea tot mai puternica a planurilor de reducere a cheltuielilor, menite sa limiteze deficitul la 6,8% din PIB in acest an, au dus la deprecierea leului si a cotatiei actiunilor, iar costul asigurarii datoriilor Romaniei a atins in aceasta saptamana cel mai ridicat nivel din ultimul an.

In plus, chiar daca guvernul va obtine increderea Parlamentului, presiunile nu se vor atenua imediat, intrucat este probabil ca masurile de austeritate sa fie contestate la Curtea Constitutionala.

Analistii anticipeaza ca randamentele din Romania se vor retrage treptat, daca masurile planificate vor fi aplicate, iar FMI va continua furnizarea transelor.

Pal anticipeaza ca randamentele vor reveni spre 6%, dar incertitudinile se mentin ridicate.

"Nu vad de ce ar trebui sa aiba loc licitatia de luni. Piata isi va reveni treptat, dar nu inainte de vot, deoarece cine vrea sa cumpere cu o zi inainte fara o prima mare?", a spus Daniel Hewitt, analist la Barclays Capital.

El a subliniat ca licitatiile precedente au esuat tocmai pentru ca guvernul nu a fost dispus sa plateasca o prima mai mare.

Premierul Emil Boc a declarat, agentiei MEDIAFAX, ca Guvernul este pregatit sa se prezinte oricand la dezbaterea motiunii de cenzura, dar ca "ar fi bine" ca aceasta dezbatere sa fie organizata sambata, precizand totodata ca procedura este clar stabilita in Constitutie.

Presedintele Traian Basescu a trimis conducerii Parlamentului o scrisoare privind devansarea dezbaterii motiunii de cenzura.

In scrisoare, Basescu scrie ca, potrivit Constitutiei, motiunea se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere si ca, potrivit jurisprudentei CC, termenul se refera la zile calendaristice, nu la zile lucratoare. In aceste conditii, motiunea ar trebui dezbatuta in Parlament sambata, nu marti, asa cum indica actualul calendar.

Pana informatică a Microsoft a produs haos pe aeroporturi. Bilete mai scumpe de zeci de ori la zborurile fără întârzieri
Pana informatică a Microsoft a produs haos pe aeroporturi. Bilete mai scumpe de zeci de ori la zborurile fără întârzieri
Pana Microsoft a lăsat sute de mii de călători în aeroporturi, după ce au fost anulate aproape 8.000 de zboruri în toată lumea. În SUA, biletele pentru zborurile care și-au respectat...
Philips Evnia lansează monitorul de gaming 27M2C5200W, accesibil și performant
Philips Evnia lansează monitorul de gaming 27M2C5200W, accesibil și performant
Philips Evnia a anunțat lansarea noului monitor de gaming Philips Evnia 27M2C5200W, oferind o combinație impresionantă de performanță și preț accesibil. Monitorul este echipat cu un panou de...
#motiune, #cenzura, #emisiune, #titluri , #stiri Unicredit Tiriac

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Covrigii, o afacere de miliarde. Cele patru rețele de magazine care își împart piața din România
  2. Greșeala pe care o facem cu toții dimineața înainte de a urca în mașină. Cum putem evita defecțiunile motorului
  3. Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
  4. Buget de peste 440 de milioane de euro pentru programul Start-Up Nation, în 2024: ”România va avea cea mai mare creștere economică din UE”
  5. Bitcoin în creștere bruscă după atacul asupra lui Trump. Candidatul la Casa Albă s-a declarat un mare susținător al criptomonedei
  6. Banca Transilvania, undă verde să preia un competitor important de pe piața românească. Ce cotă de piață va cumula grupul față de ceilalți jucători români
  7. De ce scade producția mondială de bere. „Efectele războiului”
  8. Drumul Daciei în Europa. Parcursul fulminant al mașinii românești în clasamentele vânzărilor. Cum stă în fața competitorilor
  9. Un australian pretinde că este inventatorul Bitcoin. Procurorii au demarat o anchetă pentru mărturie mincinoasă
  10. Cât costă să-ți faci propria piscină, în 2024. Companiile de profil sunt suprasolicitate