Warren Buffett a avut in 2009 cel mai slab an din ultimul deceniu pe bursa

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 10:34
1644 citiri
Warren Buffett a avut in 2009 cel mai slab an din ultimul deceniu pe bursa

Miliardarul american Warren Buffett a avut in 2009 cele mai slabe performante din ultimii 10 ani pe bursa americana, dupa un an in care s-a angajat in achizitia de 26 miliarde de dolari a companiei feroviare Burlington Northern Santa Fe si si-a redus estimarile privind randamentul investitiilor.

Berkshire Hathaway, companie construita si condusa de Buffett in ultimele patru decenii, a crescut pe bursa de la New York, anul trecut, cu doar 2,7%, fata de avansul de 23% al indicelui blue-chip Standard & Poor's 500, transmite Bloomberg.

Este cea mai slaba performanta a companiei din 1999, cand a coborat cu 20% in timp ce indicele S&P 500 a urcat cu 20%. Berkshire a depasit performantele indicelui in 15 din ultimii 22 de ani.

Berkshire Hathaway, cu sediul in Omaha, statul american Nebraska, a crescut ca valoare de 30 de ori in ultimii 20 de ani, datorita achizitiilor, investitiilor si deciziilor de afaceri ale lui Buffett, insa miliardarul intampina tot mai des dificultati in ceea ce priveste continuarea si imbunatatirea performantelor odata cu extinderea si expansiunea grupului sau.

Preluarea Burlington Northern Santa Fe, anuntata in noiembrie, nu este o afacere ieftina, dupa cum spune chiar Buffett, iar finalizarea tranzactiei va extinde portofoliul Berkshire Hathaway pe un nou segment de piata care sufera semnificativ in perioade de recesiune si depresiune economica.

"Nu este Berkshire-ul parintilor nostri. Grupul continua sa joace rolul de protector al averilor si al cresterii stabile, insa depinde de economie in moduri care nu se manifestau in trecut", a comentat pentru Bloomberg Jeff Matthews, autorul volumului "Pilgrimage to Warren Buffett's Omaga" si fondator al fondului de hedging Ram Partners.

Buffett (79 de ani) si-a castigat renumele mondial si a fost numit "Oracolul din Omaha" datorita investitiilor pe bursa din ultimii 30 de ani, de la Capital Cities/ABC in anii '80 la PetroChina in 2003, care i-au adus castiguri de miliarde de dolari.

Berkshire Hathaway nu plateste dividende actionarilor si nu rascumpara actiuni, iar principala activitate derulata de Buffett din pozitia de director general executiv este selectia investitiilor in care se angajeaza grupul. 

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#warren, #buffett, #bursa, #miliardar, #investitii , #stiri Standard Poor s