Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Boc: Vom plati toate pensiile si salariile, inclusiv cele marite in 2008

Boc: Vom plati toate pensiile si salariile, inclusiv cele marite in 2008

Salariile si pensiile vor fi platite in continuare, inclusiv cele care au fost marite in 2008, a declarat miercuri premierul Emil Boc, aflat la Varsovia la congresul Partidului Popular European (PPE).

"Am doua mesaje foarte clare: primul - salariile si pensiile vor fi platite in continuare in aceasta tara.Doi - chiar si in aceasta perioada de criza, salariile de baza si pensiile nu vor scadea, ci vor fi platite in continuare, potrivit Newsin.

In anul 2009, cheltuielile cu salariile si pensiile sunt mai mari decat in 2008, adica dam mai multi bani, pentru ca noi aplicam de la 1 ianuarie cresterile de pensii si salarii care au avut loc in 2008 in diferite intervale de timp", a spus Boc unui grup de jurnalisti romani, in marja congresului PPE.


Marti seara, premierul anuntase ca Executivul a prelungit pana la 31 decembrie 2009 actele normative care reglementeaza salarizarea in sectorul bugetar, ceea ce inseamna inghetarea salariilor pentru 2009 in sistemul bugetar.


Boc a precizat, insa, ca, in masura in care vor exista resurse financiare, nu este exclusa majorarea salariilor mici. Reprezentantii sindicatelor s-au declarat nemultumiti ca nu au fost consultati cu privire la prelungirea inghetarii salariilor bugetarilor pana la finalul anului, dar nu au luat masuri drastice in acest sens, urmand ca de saptamana viitoare sa decida ce masuri sunt oportune.


Astfel, reprezentantii CNS Cartel Alfa se vor intalni luni, 4 mai, intr-un comitet confederal in care vor discuta despre eventuale masuri de protest vizavi de hotararea guvernului de inghetare a salariilor bugetarilor pana la finalul anului, a declarat, pentru NewsIn, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.


"Ne-a nemultumit faptul ca Guvernul a venit ieri (marti n.r.) cu decizia de inghetare a salariilor in sistemul bugetar pana la sfarsitul anului fara sa aiba intrevederi cu sindicatele", a adaugat Dandea, dar a admis ca "daca sectorul privat nu-si revine la nivel de activitate, este putin probabil ca salariile bugetarilor sa creasca".


La randul sau, Federatia Sanitas a cerut lamuriri guvernului cu privire la inghetarea salariilor bugetarilor pana la finalul lui 2009 si ar putea avea o intrevedere cu premierul Emil Boc dupa 4 mai, cand ar urma sa ajunga si raspunsul final al Fondului Monetar International (FMI) vizavi de rectificarea bugetului pe 2009, a declarat, pentru NewsIn, liderul Sanitas, Marius Petcu.


Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) a anuntat ca vrea sa declanseze conflictul de munca la nivel national pe ramura Administratie Publica si a inceput sa stranga semnaturi in acest sens.


Inghetarea salariilor bugetarilor pana la finalul lui 2009 vine tot ca urmare a rectificarii bugetare, care a taiat fondurile pentru cheltuieile de personal ale tuturor ministerelor, si a limitarii sporurilor acordate.


In urma rectificarii bugetare din 11 aprilie, alocarile de la bugetul de stat catre 53 de ordonatori principali de credite au scazut cu 1,827 miliarde lei.


Din acesti bani, cheltuielile de personal au reprezentat 667,15 milioane lei si au afectat toti cei 53 de ordonatori principali de credite.


Cele mai mari reduceri de fonduri pentru cheltuielile cu personalul au fost prevazute pentru Ministerul Apararii Nationale (-196,44 milioane lei), Ministerul Administratiei si Internelor (-190,38 milioane lei), Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (-59,74 milioane lei) si Ministerul Finantelor Publice (-49,9 milioane lei).


Guvernul a rectificat bugetul pe 2009 printr-o Ordonanta de Urgenta, pentru a se incadra in deficitul bugetar convenit cu Fondul Monetar International (FMI), de 4,6% din produsul intern brut (PIB). Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1127 ori
Citeste mai multe desprebuget deficit pensii salarii