Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: Oltchim ar fi trebuit sa intre in insolventa in anii 2009-2010

Vosganian: Oltchim ar fi trebuit sa intre in insolventa in anii 2009-2010


Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea ar fi trebuit sa intre in insolventa din al doilea semestru al anului 2009, sau inceputul anului 2010, a declarat marti, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la o conferinta de specialitate.

"Din a doua jumatate a anului 2007 au inceput problemele la Oltchim chiar daca la sfarsitul anului 2008 veniturile companiei erau de aproape 2 miliarde lei.

Din a doua jumatate a anului 2009 problemele s-au agravat astfel incat la sfarsitul anului sau cel mai tarziu la inceputul lui 2010 ar fi trebuit ceruta insolventa la Oltchim.

De altfel, am gasit o nota a conducerii Oltchim prin care ei solicitau Guvernului, de la sfarsitul lui 2009, intrarea in insolventa", a spus Varujan Vosganian.

Conform oficialului de la Ministerul Economiei, Oltchim nu poate fi salvat pe termen scurt numai cu finantare din afara.

Ministerul Economiei trebuie sa gaseasca bani de la banci pentru platirea datoriilor la curentul electric, dar si traderi care sa faca rost de materia prima.

"Oltchim este cutia neagra a tranzitiei. Daca dorim sa explicam intr-o zi de ce managementul privat este mai bun decat cel de stat atunci Oltchim este cel mai bun studiu de caz.

Cand vorbesc de insolventa vorbesc de cea urmata de restructurare si revitalizare", a spus Varujan Vosganian.

Administratorii judiciari de la Oltchim vor prezenta, pe 12 martie, un raport detaliat in legatura cu cauzele care au dus la situatia de la Oltchim, iar in aprilie va fi convocata adunarea creditorilor carora li se va prezenta planul de redresare si care are in vedere salvarea combinatului prin privatizare.

Potrivit ministrului Economiei, Oltchim va avea, pana cel tarziu pe 15 martie, un nou director general, persoana urmand sa fie din afara companiei.

Guvernul a aprobat, in 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea in insolventa a SC Oltchim SA.

Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim este consortiul format din Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring RPRL.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1489 ori