Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BVB a deschis sedinta de vineri, in scadere usoara

BVB a deschis sedinta de vineri, in scadere usoara


Bursa a deschis sedinta in scadere nesemnificativa, cu 0,1%, intr-o piata in care au fost realizate tranzactii cu actiuni emise doar de 15 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Dupa primele minute de tranzactionare, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,2%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,25% sub sedinta precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

La ora 10.15, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in scadere nesemnificativa, cu 0,06%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu numai 0,14%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, a ramas la nivelul de joi.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 218.000 de lei (49.000 de euro), valoare cu 32% sub rulajul de la debutul sedintei precedente, de 321.000 de lei (71.000 de euro).

Titlurile SSIF Broker (BRK) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 87.000 de lei, iar pretul a sarit cu 10,14%, la 0,113 lei.

Cu actiunile Fondului Proprietatea, care de regula sunt cele mai lichide din piata, au fost realizate doar doua transferuri, de numai 554 de lei, iar pretul a crescut cu 0,38%, la 0,534 lei.

Bursa a suspendat de la tranzactionare actiunile Oltchim (OLT), in asteptarea unui comunicat din partea companiei cu privire la privatizare. Guvernul a decis, joi, schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar

Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

Pe fondul acestei informatii, actiunile Oltchim au urcat la debutul sedintei de joi cu 15%, pentru ca la finalul zilei sa fie pe plus cu 6,86%, la 0,7785 lei.

Marile piete europene au deschis in scadere usoara, cu pana la 0,2%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1042 ori