Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar

Vineri, 24 August 2012, ora 10:25
1852 citiri
Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar

Guvernul a decis schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Strategia de privatizare a fost modificata printr-un memorandum aprobat joi de Guvern, la propunerea Ministerului Economiei, mentioneaza Executivul.

AVAS a fost mandata sa vanda creanta asupra Oltchim, iar reprezentantii Ministerului Economiei in AGA Electrica SA sa aprobe vanzarea creantei detinute de Electrica SA asupra Oltchim.

Guvernul a mai precizat ca Ministerul Economiei va negocia, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, cu OMV Petrom o optiune de cumparare de active ale rafinariei Arpechim, exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

Oltchim are in prezent un capital social de 34,3 milioane de lei.

Dupa majorarea capitalului, compania urma sa fie vanduta in urma unei licitatii cu oferta in plic, in 14 septembrie, urmata, daca era cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.

Joi, la BVB, actiunile Oltchim (OLT) au inchis sedinta in crestere cu 6,86%, la 0,7785 lei, dupa ce la deschidere au fost pe plus cu 15%, influentate de declaratiile sefului OPSPI, Remus Vulpescu, potrivit caruia institutia va cere renuntarea la conversia creantelor AVAS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#privatizare oltchim, #strategie privatizare Oltchim, #schimbare strategie privatizare Oltchim, #actiuni Oltchim BVB , #Management