Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar

Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar


Guvernul a decis schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Strategia de privatizare a fost modificata printr-un memorandum aprobat joi de Guvern, la propunerea Ministerului Economiei, mentioneaza Executivul.

AVAS a fost mandata sa vanda creanta asupra Oltchim, iar reprezentantii Ministerului Economiei in AGA Electrica SA sa aprobe vanzarea creantei detinute de Electrica SA asupra Oltchim.

Guvernul a mai precizat ca Ministerul Economiei va negocia, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, cu OMV Petrom o optiune de cumparare de active ale rafinariei Arpechim, exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

Oltchim are in prezent un capital social de 34,3 milioane de lei.

Dupa majorarea capitalului, compania urma sa fie vanduta in urma unei licitatii cu oferta in plic, in 14 septembrie, urmata, daca era cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare.

Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre board-ul director al FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.

Joi, la BVB, actiunile Oltchim (OLT) au inchis sedinta in crestere cu 6,86%, la 0,7785 lei, dupa ce la deschidere au fost pe plus cu 15%, influentate de declaratiile sefului OPSPI, Remus Vulpescu, potrivit caruia institutia va cere renuntarea la conversia creantelor AVAS.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1567 ori