Directorul general al aliantei Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, a prognozat marti ca revolutia prin care trece industria auto va deveni din ce in ce mai vizibila in urmatorii cinci ani, pe masura ce automobilele autonome si autoturismele conectate vor fi din ce in ce mai raspandite, iar consumatorii vor refuza tehnologiile cu imagine proasta precum motoarele diesel, transmite Bloomberg.
Pentru a face fata acestor provocari, alianta Renault-Nissan-Mitsubishi intentioneaza sa incheie parteneriate cu firme precum Uber Technologies, Amazon.com si grupul chinez Alibaba Group Holding pentru proiectele sale in domeniul automobilelor autonome, a declarat Carlos Ghosn la Forumul de la Davos.
"Vom produce si vinde robo-taxiuri impreuna cu partenerii. Fiecare producator auto colaboreaza cu multe companii din sectorul de tehnologie, nu exista absolut nicio exclusivitate in acest domeniu", a spus Carlos Ghosn.
Pe masura ce Ghosn cedeaza treptat responsabilitatile privind supervizarea operatiunilor de zi cu zi ale constructorului auto francez Renault SA, el se va concentra pe proiectele viitoare ale celor trei membri ai aliantei. Carlos Ghosn a apreciat ca aceasta inseamna ca se va intalni de aproape doua ori pe an cu directorii companiilor din sectorul tehnologiei si de asemenea se va asigura ca Renault, Nissan si Mitsubishi vor dezvolta strategii si platforme comune.
"Voi incerca sa intaresc alianta, iar in paralel voi superviza performantele fiecaruia din membri... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 17:10
Serviciul de rezervari de automobile Uber intentioneaza sa cumpere pana la 24.000 de automobile autonome de la constructorul auto suedez Volvo Car Corp.
Acordul marcheaza tranzitia Uber de la o aplicatie utilizata pentru chemarea unui taxi la cea de proprietar si operator al unei flote de automobile, informeaza Reuters.
Volvo, companie controlata de grupul chinez Geely, a precizat luni ca va furniza Uber modelul sau XC90 SUV echipat cu tehnologie fara sofer, in conformitate cu un acord care se va intinde pe perioada 2019 - 2021. Un purtator de cuvant de la Volvo a precizat ca acordul include pana la 24.000 de automobile.
Daca Uber va cumpara toate cele 24.000 de automobile, aceasta va fi de departe cea mai mare comanda primita de Volvo si cea mai mare vanzare inregistrata pana acum in industria vehiculelor autonome, oferind Uber prima sa flota comerciala de vehicule.
Uber a testat un prototip al automobilului autonom Volvo timp de mai mult de un an, in Tempe, Arizona, si Pittsburgh.
"De la inceput, obiectivul nostru a fost sa facem investitii intr-un vehicul care poate fi produs la scara larga", a declarat Jeff Miller, director de aliante auto la Uber.
Teoretic, automobilele autonome vor fi disponibile prin aplicatia Uber pentru a prelua pasagerii fara un sofer.
"Doar atunci cand elimini operatorul vehiculului din ecuatie devine o afacere profitabila", a spus Jeff Miller.
Cele doua companii nu au dezvaluit detaliile finanaciare ale tranzactiei, care... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 17:27
Guvernul sud-coreean a dat unda verde companiei Samsung pentru a incepe testele in trafic cu prototipul unei masini autonome, compania urmand sa foloseasca inteligenta artificiala pentru a studia modul in care autovehiculul evolueaza pe vreme rea sau in fata unor obstacole neasteptate.
Pana acum, oficialii de la Seul au permis desfasurarea unor astfel de teste doar de catre companii auto, precum Kia sau Hyundai, si de grupuri de cercetatori din cadrul universitatilor locale, intrarea in cursa pentru crearea unui automobil autonom a unei companii din sfera electronicii fiind o premiera in Coreea de Sud, anunta CNN Money.
In acelasi timp, proiectul Samsung se anunta o continuare a rivalitatii celebre din piata smartphone dintre sud-coreeni si rivalii americani de la Apple, care lucreaza de asemenea la varianta unei masini driverless.
Samsung si-a manifestat pentru prima data interesul fata de tehnologiile driverlesss inca din 2015, intre timp achizitionand si doua companii americane specializate in crearea de tehnologii destinate masinilor fara sofer: Harman si Tetra Vue.
Cursa pentru lansarea primului automobil autonom a fost deschisa de Google, dar de atunci s-au mai inscris la start si companii precum Apple, Baidu, Uber, Didi sau deja cunoscutii producatori auto Ford si General Motors.
Tendinta gigantilor IT de a investi in acest sector este mare, in conditiile in care masina viitorului ar putea reprezenta un produs la fel de bine vandabil ca un telefon... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 17:25
Cum ar fi sa coboram din bloc, sa mergem in parcare, ne urcam in masina, rostim destinatia si apoi ne facem comozi pentru a trage un pui de somn, in timp ce automobilul care se conduce singur merge fara probleme pe strazi?
Ei bine, Elon Musk crede ca acest scenariu va deveni realitate peste numai 2 ani.
Antreprenorul american - care conduce producatorul de masini electrice Tesla, proiectul cu acoperisuri solare SolarCity si compania de rachete SpaceX - a facut aceasta declaratie in timpul unei conferinte TedTalk, transmite Mashable.
El a fost intrebat cat timp va mai dura pana cand masinile care se conduc singure vor fi atat de sigure incat soferii sa poata traga un pui de somn in timpul mersului, raspunsul sau a fost: "2 ani".
Elon Musk e cunoscut pentru faptul ca nu face predictii fara o baza solida. Insa termenul de 2 ani pare deocamdata ca este exagerat.
Asta pentru ca masinile Tesla sunt dotate cu pilot automat, insa tehnologia nu e perfectionata. Musk lucreaza deja la imbunatatirea capabilitatii automobilelor companiei sale de a se conduce singure.
Mai mult, abia dupa 8 ani si o distanta parcursa de peste 3 milioane de km, masina autonoma de la Google a intrat pe piata, doar ca gigantul IT american inca nu s-a hotarat daca va fi producator auto sau daca doar va vinde aceasta tehnologie.
Deocamdata, jurnalistii care au testat masina au dat verdictul: merge mai bine decat un pusti de 16 ani. E promitator, dar mai e de lucrat. Daca stam sa ne... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 13:52
Waymo, divizia specializata in automobile autonome a grupului Alphabet, detinut de Google, a dat in judecata Uber Technologies si subsidiara acesteia pentru vehicule autonome, Otto, pe care le acuza ca au furat tehnologie confidentiala.
Waymo acuza Uber si Otto ca au furat informatii confidentiale legate de tehnologia pentru senzori Lidar, pentru a intensifica eforturile de dezvoltare a tehnologiei autonome, transmite Reuters.
"Tehnologia Lidar a Uber este de fapt tehnologia Lidar a Waymo", se arata in plangerea Waymo facuta in districtul nordic al Californiei.
Taxiul fara taximetrist: Cum e sa mergi cu masina Uber fara sofer (Video)
Uber a anuntat ca ia in serios acuzatiile facute si ca va analiza problema cu grija.
Lidar, care foloseste impulsuri luminoase reflectate de obiecte pentru a le identifica pozitia pe sau in apropierea unui drum, este o componenta esentiala a sistemelor de conducere autonoma.
Sistemele anterioare aveau costuri prohibitive, iar Waymo a incercat sa proiecteze unul cu peste 90% mai ieftin, facand din Lidar unul dintre cele mai valoroase active, potrivit companiei.
Waymo solicita plata unor daune nespecificate si un ordin judecatoresc care sa impiedice Uber sa poloseasca informatiile.
O masina autonoma de la Uber a trecut pe rosu, dar compania acuza o eroare umana (Video)
Masinile Uber care se conduc singure au fost trase definitiv pe dreapta ...citeste mai departe despre "Google Alphabet a dat in judecata Uber: Ar fi... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 12:44
Ford Motor va investi 1 miliard de dolari in cinci ani in Argo AI, o companie specializata in inteligenta artificiala din Pittsburgh, pentru a dezvolta un sistem de conducere virtuala destinat unui model de automobil autonom care sa fie lansat in 2021.
Fondatorii Argo AI, directorul general Bryan Salesky si directorul operational Peter Rander, au fost liderii echipelor pentru conducere autonoma ale Alphabet si Uber, potrivit Ford.
"Agilitatea Argo AI si capacitatea Ford combina beneficiile unui start-up tehnologic cu experienta si disciplina programului de dezvoltare a vehiculelor autonome al Ford", se arata intr-un comunicat al producatorului auto american, citat de MarketWatch.
Ford a anuntat programul destinat dezvoltarii automobilelor autonome anul trecut, impreuna cu parteneriate si investitii in domeniu.
Actiunile Ford au crescut vineri cu 3%. ...citeste mai departe despre "Ford va investi 1 miliard de dolari in tehnologia pentru o masina care se conduce singura" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Februarie 2017, ora 13:19
Uber a inceput sa testeze masinile fara sofer, iar cativa clienti norocosi au avut parte de o calatorie in care un program software si mai multi senzori si-au unit puterile pentru a-i duce teferi la destinatie.
Proiectul se desfasoara doar intr-o anumita zona din orasul american Pittsburgh, iar utilizatorii il vor putea incerca dupa ce vor primi o invitatie pe mail din partea companiei.
Jurnalistul Brian Fung de la Washington Post a vazut cum este sa mergi cu o masina Uber fara sofer.
Traseul ales a presupus traversarea a doua poduri, parcurgerea catorva portiuni de autostrada, intrarea pe niste stradute laturalnice si trecerea peste linii de cale ferata.
Pentru ca este un program-pilot, in masina s-au aflat si doi soferi, angajati ai companiei, pregatiti sa intervina daca ceva nu merge cum trebuie.
Ce trebuie sa faci ca sa comanzi un Uber autonom
Uber va trimite un numar limitat de invitatii: doar clientii fideli vor avea parte de acest privilegiu. Iar cei care ...citeste mai departe despre "Taxiul fara taximetrist: Cum e sa mergi cu masina Uber fara sofer (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Septembrie 2016, ora 06:49
Navetistii din Pittsburg vor avea parte de o experienta inedita in momentul in care vor comanda o masina prin aplicatia Uber.
Compania a realizat un parteneriat cu Volvo prin care sistemul autonom instalat pe luxosul SUV XC90 va fi testat cu calatori la bord, anunta CNN Money. Este si prima data cand americanii obisnuiti vor putea experimenta senzatiile date de o calatorie intr-o masina fara sofer.
Cele doua companii au anuntat lansarea unui proiect comun pentru dezvoltarea tehnologiei de pilotaj autonom, fondurile alocate in prima faza fiind de 300 de milioane de dolari.
In prezent, pe strazile din Pittsburg ruleaza 6 autoturisme autonome Volvo, dar pana la finalul anului vor fi 100, dupa cum a anuntat producatorul auto suedez.
Clientii Uber nu vor putea opta in mod expres pentru calatoria intr-o masina autonoma, SUV-urile fara sofer urmand sa fie distribuite in functie de algoritmii care coordoneaza procesul de preluare a comenzilor.
Avantajul este ca, in prima faza, cursele la bordul acestor autoturisme vor fi gratuite. Insa, pasagerii nu vor fi chiar singuri in masina, un copilot uman urmand sa ii insoteasca si sa preia controlul vehicului la nevoie, iar masura va fi mentinuta pana cand tehnologia va trece toate testele de siguranta in trafic.
Nu se stie cati dintre localnicii din orasul american vor fi incantati de ineditul mijloc de transport pus gratuit la dispozitia lor, in contextul in care un sodaj efectuat de Boston Consulting Group a... mai mult
Vineri, 19 August 2016, ora 13:29