Fondul Monetar International nu este de acord cu taierea finantarii pentru spitalele private, avand in vedere ca reprezinta doar 2,7 la suta din totalul finantarii din sistemul de sanatate.
Problema finantarii spitalelor private va fi discutata, marti, de oficialii FMI si reprezentantii Ministerului Sanatatii, relateaza Digi 24.
Un anunt facut de ministrul Eugen Nicolaescu a pus pe jar toti jucatorii din domeniul Sanatatii: spitalele private ar putea ramane fara finantare de la bugetul de stat.
Managerii spitalelor particulare sustin ca masura nu le va afecta afacerea, insa cred ca ea va produce o serie de modificari pe aceasta piata.
Cat de afectate sunt afacerile spitalelor private de taierea finantarii publice?
Luni, delegatii FMI s-a intalnit cu reprezentantii producatorilor si importatorilor de medicamente din Romania, unde s-a discutat si despre plata arieratelor, un capitol la care Romania a esuat pana in prezent.
In bugetul pentru 2013 se prevede plata medicamentelor in termen de 60 de zile, in timp ce 800 de milioane de euro sunt prevazute pentru plata arieratelor in domeniu. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 12:33
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat joi intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria ca o decizie cu privire la eventuala finantare a spitalelor private nu poate fi luata decat odata cu aprobarea in guvern a contractului-cadru.
El si-a exprimat speranta ca documentul sa fie gata pana la 1 martie, pentru ca nu se poate discuta despre el decat dupa ce exista bugetul.
Eugen Nicolaescu a subliniat ca spitalele private vor fi finantate pentru ambulatoriul de specialitate si internare de zi, dar si cele care se afla in localitati unde nu mai exista o alta unitate de acest gen si nici un spital public.
De asemenea, vor fi finantate spitalele private care realizeaza anumite interventii ce nu se fac intr-un spital public, a adaugat ministrul.
Potrivit lui Nicolaescu, in partea a doua a saptamanii viitoare va avea loc o discutie cu reprezentantii spitalelor din sectorul privat, pentru gasirea celor mai potrivite 'variante, puse in slujba cetateanului', privind finantarea.
Intr-o nota privind finantarea furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat prezentata miercuri in Guvern de Ministerul Sanatatii se arata ca dezvoltarea sistemului privat de servicii spitalicesti de sanatate, "din pacate", s-a facut pe baza sustinerii cu fonduri din partea sistemului public de asigurari de sanatate.
Astfel, in timp, suma decontata din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS) catre spitalele private a crescut de la 150.703... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 16:10
Nu sunt adeptul teoriei conform careia politica romaneasca nu s-ar putea mandri cu o diferentiere ideologica a partidelor si nici cu ideea conform careia, in actuala situatie economica, ideologiile ar trebui sa lase locul pragmatismului managerial.
Dupa parerea mea, in pofida unor aliante politice contra naturii ideologice, partidele romanesti au reusit sa-si pastreze in mare masura specificitatea ideologica si sa realizeze un climat de compatibilitate cu mariile familii politice europene.
Iata de ce consider guvernarea USL extrem de interesanta din punctul de vedere al modului in care va reusi sa acomodeze si sa transforme in politici economice unitare doua (chiar trei) ideologii politice opuse. Este un proces atat de sensibil si de complicat, incat nu il pot include, pur si simplu, in ceea ce numim management guvernamental. Cred ca este mult mai mult decat atat. Inclin sa cred ca am putea vorbi de o adevarata arta a combinarii.
Dovada artei combinarii ideologiilor o face cu brio ministrul liberal al sanatatii, domnul Eugen Nicolaescu.
De la liberalismul pisicii cu coada taiata la liberalismul fondurilor taiate
Imediat dupa 1990, liberalismul a promovat in Romania, prin opiniile domnilor Mircea Ionescu Quintus, Radu Campeanu, Horia Rusu, Dinu Patriciu, Ion Popescu Tariceanu sau Andrei Chiliman, principiile economiei de piata prin atributele de superioritate, atat economice cat si sociale, ale proprietatii private.
Partidul National Liberal are meritul... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 10:39
Un anunt facut de ministrul Eugen Nicolaescu a pus pe jar toti jucatorii din domeniul Sanatatii: spitalele private ar putea ramane fara finantare de la bugetul de stat.
Managerii spitalelor particulare sustin ca masura nu le va afecta afacerea, insa cred ca ea va produce o serie de modificari pe aceasta piata.
"In contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici - vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate - sa mearga catre spitalele publice", a declarat Eugen Nicolaescu la inceputul acestei saptamani.
Spitalele private, o afacere profitabila in Romania
Pe piata locala exista in prezent in jur de 90 de spitale particulare, care ruleaza aproximativ jumatate de miliard de euro, potrivit informatiilor aparute in presa.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a pus la bataie, in anul 2012, in jur de 1,6 miliarde de euro, iar din aceasta suma in jur de 10 procente merg la clinicile particulare.
In plus, exista chiar judete unde miza este si mai mare. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat ca, in anumite judete, spitalele private primesc intre 6 si 17% din sumele alocate. Aceasta discrepanta este generata de faptul ca managerii spitalelor particulare din Romania negociaza deconturile direct cu Casele de Asigurari de Sanatate.
Solutia pe care o vede directorul ARPIM, Dan Zaharescu, este pachetul... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 07:01