Prima reuniune a Eurogrup din 2013 va fi marcata luni de plecarea presedintelui sau Jean-Claude Juncker, care se retrage dupa opt ani de serviciu loial, din care jumatate s-a scurs in apararea existentei zonei euro insasi, amenintata de implozie in urma crizei.
Fara surprize, premierul luxemburghez (58 de ani) va preda luni stafeta unui cvasinecunoscut, olandezului Jeroen Dijsselbloem (46 de ani), de doua luni ministru de finante la el in tara si singurul candidat la postul lasat vacant de Juncker.
Dijsselbloem apare ca un candidat de compromis: el provine dintr-o tara fondatoare a Uniunii Europene, a carei datorie este evaluata cu AAA de agentiile de rating, si este socialist, un profil de natura sa linisteasca tarile de la nord si sud de zona euro. De asemenea, el este considerat in tara sa ca un strateg fin si un mediator talentat.
Sprijinit de Germania, Dijsselbloem nu a suscitat acelasi entuziasm din partea ministrului francez Pierre Moscovici, care a subliniat lipsa sa de experienta pe probleme economice si europene, cerandu-i sa prezinte un program si o 'viziune'.
Ministrul olandez a spus ca "va fi incantat sa faca aceasta luni". "Nu este o viziune noua cu privire la zona euro, dar sunt viziunile mele privind Eurogrup, functionarea si agenda sa", a adaugat el.
Aceasta succesiune delicata intervine intr-o perioada de calm pe frontul crizei euro, chiar daca nimeni nu se incumeta sa clameze victoria.
"Suntem intr-o situatie financiara mai putin... mai mult
Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 13:36