Seful departamentului de contrainformatii din cadrul serviciului de informatii din Belgia (ADIV), Clement Vandenborre, a fost plasat in arest la domiciliu sub suspiciunea ca ar fi spionat pentru Rusia.
Informatia a aparut in cotidianul belgian De Morgen, care citeaza mai multe surse, relateaza European Views.
Dupa 40 de ani de activitate in cadrul departamentului de contrainformatii, Vandenborre a fost inlaturat din functie temporar, pe durata investigatiei interne. El a negat acuzatiile ce i se aduc.
Conform presei belgiene, biroul lui a fost sigilat la sfarsitul lunii ianuarie, in urma unor acuzatii de spionaj in favoarea Rusiei care i se aduc pe baza scrisorii unui alt ofiter de contrainformatii belgian. In scrisoare se sugereaza ca, in timpul unei operatiuni speciale desfasurate in Serbia in 2016, Vandenborre le-ar fi dat acces sarbilor la informatii clasificate. Femeia de nationalitate sarba, cu care el era in contact, se presupune ca ar fi fost agent dublu si spiona in favoarea Rusiei.
Seful departamentului de contraspionaj din serviciul de informatii al Belgiei mai este acuzat si ca ar fi distrus documente confidentiale intr-un tocator de hartii. Conform publicatiei belgiene, acuzatiile ar fi probate si de o investigatie comuna desfasurata de procurorul federal impreuna cu comisia de supraveghere a serviciului de informatii.
Autorul articolului din De Morgen leaga acuzatiile de spionaj care i se aduc lui Vandenborre de tensiunile care exista de mult... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 14:28
Rusia a intreprins atacuri cibernetice asupra structurilor de externe si de aparare si a altor institutii de stat din Letonia, a anuntat luni Serviciul de Informatii leton, informeaza Reuters.
Serviciul de informatii al armatei ruse (GRU) a incercat sa obtina "in ultimii ani" acces la informatii prin atacuri operate prin email impotriva computerelor guvernului, sustine Biroul de Protectie a Constitutiei din Letonia.
"Atacurile cibernetice din Letonia au fost intreprinse de GRU in scopuri de spionaj si cele mai frecvente atacuri au fost indreptate impotriva institutiilor de stat, inclusiv a sectoarelor de externe si al apararii", se spune in comunicat.
Totodata, in comunicat se precizeaza ca nu au fost detectate atacuri menite sa influenteze alegerile parlamentare desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute in Letonia.
Mai multe tari occidentale au denuntat la unison Rusia saptamana trecuta ca aceasta a intreprins ceea ce ei numesc o campanie globala de hacking, tintind o serie intreaga de institutii, de la structuri antidoping din domeniul sportului si terminand cu o companie nucleara sau cu agentia de monitorizare a armelor chimice. ...citeste mai departe despre "Letonia acuza Rusia de atacuri cibernetice de amploare realizate prin serviciul de spionaj GRU" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 20:16
Presedintele SUA are o agenda proprie orientata impotriva Uniunii Europene si a NATO.
Calatoria sa in Europa sta marturie prin atacurile brutale la adresa aliatilor si prin atitudinea agresiva fata de Germania, cea mai puternica economie din UE.
Dintr-odata, actualul presedinte a reusit sa izoleze SUA, sa rupa vechile aliante in speranta ca va realiza unele noi.
Principiile democratice le inlocuieste cu contracte imobiliare si se apropie tot mai mult de Rusia, in timp ce la Washington investigatia Congresului in ce priveste legaturile misterioase ale lui Trump cu Putin continua.
In acest timp, Jared Kushner, ginerele presedintelui, sotul frumoasei Ivanka Trump, se pare ca a incercat sa stabileasca un canal secret de comunicare cu Vladimir Putin.
In toate reactiile Casei Albe facute dupa aceasta dezvaluire nu se intelege de ce avea nevoie un consilier al presedintelui de un canal secret de comunicare atata vreme cat exista Departamentul de Stat.
Ce informatii dorea sa schimbe Trump cu Putin e neclar in acest moment.
Prin toate caile posibile, Donald Trump a incercat sa stinga acest scandal, dar nu a reusit. E atat de straveziu faptul ca nu face decat sa impuna politica lui Vladimir Putin in ce priveste NATO si Uniunea Europeana si ca nu se departeaza cu niciun pas de la ineptiile periculoase debitate in campania electorala, incat e greu de crezut ca legatura lui cu Putin nu este una intunecata si puternica.
Refuzul lui Donald Trump de a face public... mai mult
Vineri, 02 Iunie 2017, ora 11:42
In urma cu 12 ani, cand parlamentarii finlandezi au adoptat legea care prevede acordarea dublei cetatenii, nimeni nu s-a gandit ca aceasta va fi o initiativa care le va da fiori nordicilor europeni.
In cei 12 ani, 24.000 de cetateni rusi au obtinut cetatenia finlandeza fara a renunta la pasapoartele eliberate de Moscova. Unii dintre ei sunt tineri care au satisfacut stagiul militar de ambele parti ale granitei, iar localnicii ii privesc acum cu neincredere, dezvaluie publicatia Newsweek.
Intre doua patrii
In ultimii ani, pe fondul unei activitati militare din ce in ce mai intense a Rusiei in zona arctica, parlamentarii finlandezi si expertii militari din tara au inceput sa se intrebe cui isi vor demonstra fidelitatea tinerii cu cetatenie ruso-finlandeza.
"Am crezut ca acordarea cetateniei era un pas simplu de facut. Acum se dovedeste ca nu a fost asa", spune Markku Kivinen, sociolog la Universitatea din Helsinki.
In circumstante normale, prezenta unor soldati cu dubla cetatenie in randul armatei nu ar reprezenta o problema. Inclusiv armata americana se bazeaza pe imigranti pentru a umple randurile personalului.
Dar, in acest moment, situatia din regiunea Marii Baltice numai ca normala nu poate fi descrisa. In ultimii ani, activitatea Moscovei in regiune poate fi caracterizata ca una agresiva.
Anul acesta, Letonia s-a confruntat cu 50 de violari ale spatiului aerian de catre avioane militare rusesti si alte 20 de interceptii ale vaselor marinei militare... mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 14:39
Grupul informatic american Symantec a anuntat duminica, in Franta, ca a descoperit un program informatic de spionaj ascuns, operational din 2008, a carui complexitate tehnica sugereaza ca crearea sa a fost cel putin supervizata de serviciile de informatii ale unui stat.
Acest program botezat 'Regin' este un cal troian extrem de sofisticat care permite supravegherea unor tinte alese cu toata discretia.
'Echipele Symantec au detectat brese in securitate in 10 tari, in primul rand Rusia, apoi Arabia Saudita, care prezinta fiecare in jur de un sfert din infectii', a explicat pentru AFP Candid Wueest, un cercetator care lucreaza pentru grupul specializat in programe informatice, potrivit Agerpres.
Celelalte tari afectate - in ordinea importantei infectiilor - sunt Mexicul si Irlanda, urmate de India, Afganistan, Iran, Belgia, Austria si Pakistan.
Contrar altui program rauvoitor, 'Stuxnet', care viza centrifugele de imbogatire a uraniului in Iran, scopul 'Regin' este de a colecta diferite tipuri de date si nu de a sabota un sistem de control industrial.
Complexitatea sa implica o faza de conceptie care a durat mai multe luni, daca nu chiar mai multi ani, si care ar necesita o investitie financiara importanta.
'Timpul si resursele utilizate arata ca o natiune este responsabila', asigura Candid Wueest.
Dezvoltatorii lui au depus, de altfel, eforturi considerabile pentru a face virusul cat mai discret posibil, permitandu-i sa fie utilizat in misiuni de spionaj... mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 09:04
Comisia Europeana a incredintat serviciului sau de securitate cadourile electronice oferite presedintelui Jose Manuel Barroso si delegatiei sale in timpul summitul G20 din septembrie de la Sankt-Petersburg, acestea fiind suspectate ca ar contine programe malware.
"Examinarea este in desfasurare si noi nu putem inca sa spunem ca sunt inofensive", a declarat miercuri Frederic Vincent, unul dintre purtatorii de cuvant ai Executivului de la Bruxelles.
"Dar se recomanda tuturor membrilor Comisiei sa nu foloseasca materiale externe in timpul misiunilor in strainatate", a amintit el.
Micul pachet cadou oferit de presedintele rus Vladimir Putin fiecaruia dintre liderii G20 includea un stick USB si un incarcator de telefon mobil.
La randul lor, presedintele Comisiei Europene si presedintele Consiliului, Herman van Rompuy, au incredintat piesele electronice serviciilor lor de securitate pentru a verifica daca acestea pot servi colectarii ilegale de date de pe computere si telefoane mobile.
Potrivit ziarelor italiene Il Corriere della Sera si La Stampa, examinarea cadourilor primite de van Rompuy a fost incredintata serviciilor de informatii germane.
"Nu stim de ce surse de informatii este vorba, dar nu este, fara indoiala, decat o tentativa de a abate atentia de la problemele reale care domina agenda intre capitalele europene si Washington catre probleme efemere, inexistente", a declarat marti pentru agentia RIA Novosti Dmitri Peskov, purtator de cuvant al... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 12:47