Una din cele mai importante sarbatori ale romanilor, Pastele este reprezentativ si pentru modul in care a reusit sa pastreze vii traditiile din spatiul romanesc. Astfel, aceasta sarbatoare surprinde o mare varietate de obiceiuri care au rezistat timpului si confera o bogatie de simboluri atat celor care o celebreaza la oras, dar si la sat.
Despre modul in care s-a pastrat simbolismul Sarbatorilor Pascale si ce transformari au suferit obiceiurile traditionale in ultimii zeci de ani, vorbeste pentru Business24 Ioana Popescu, Director de Cercetare la Muzeul Taranului Roman.
In ce fel a evoluat simbolismul religios al Sarbatorii Pascale in ultimii 20 de ani? Cum se raporteaza tinerii de azi fata de semnificatia religioasa a Pastelui in comparatie cu cei de acum 20 de ani?
Simbolismul religios al sarbatorii nu a evoluat, a ramas acelasi, insa acum este mai mediatizat/uniformizat in exprimarea verbala.
Daca in anii 80 tinerii mergeau la slujba de Inviere pentru ca asta ii facea sa se simta disidenti si curajosi, astazi se duc pentru ca stiu ce sarbatoresc. In fiecare zi a Saptamanii Patimilor, in media sunt "explicate" sensurile deniilor, si se face o foarte sumara catehizare a publicului (recomandari de comportament).
Se vorbeste mult despre postul alimentar, ba chiar si despre postirea ochilor (a privirii), sau a gurii (a vorbelor spuse/auzite). Dupa 20 de ani de libertate a credintei, tinerii se raporteaza la sarbatoarea Pastilor ca la o vacanta (cu... mai mult
Sambata, 04 Mai 2013, ora 00:00