"De ce una dintre cele mai sarace tari din Europa construieste o noua biserica la fiecare trei zile? Exagereaza Romania in incercarea de a-si compensa greselile trecutului comunist impotriva bisericilor?", se intreaba autoarea unui articol publicat miercuri de site-ul american Christianity Today (CT).
Una dintre cele mai sarace tari din Europa concureaza foarte serios cu America's Bible Belt (statele din sudul SUA unde protestantismul evanghelic are cea mai puternica prezenta n.r.) - in ceea ce priveste densitatea de cladiri bisericesti, noteaza autoarea, Melissa Steffan, citata de Agerpres.
Romania a cerut un plan de salvare de la Fondul Monetar International in 2009. Cu toate acestea, guvernul acorda anual peste 100 de milioane de euro Bisericii Ortodoxe Romane pentru salariile preotilor si proiecte de constructie.
Un recent raport oficial noteaza ca "Biserica a profitat de pozitia sa preeminenta in tara, construind biserici noi la o rata de una la fiecare trei zile, inclusiv o enorma catedrala in prezent in constructie in centrul Bucurestiului". Unele orase au mai multe biserici pe cap de locuitor decat America's Bible Belt.
O astfel de relatie confortabila intre biserica si stat are si critici politici, inclusiv Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte in Guvernul Romaniei. Opaschi a declarat ca legaturile stranse "nu sunt un lucru bun", dar statul incearca sa compenseze pentru perioada cand guvernul tarii condus de comunisti a jefuit Biserica... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 09:23
Grecii incep sa ceara sacrificii si din partea Bisericii Ortodoxe a tarii, dupa numeroase scandaluri financiare si de coruptie in randul reprezentantilor Bisericii.
Grecii au avut resentimente de mai mult timp pentru ca puternica institutie a Bisericii Ortodoxe a platit foarte putine taxe si a primit subventii consistente, atat din partea Greciei, cat si a Uniunii Europene.
Costurile de personal se ridicau anual la 230 de milioane de euro, platite din banii contribuabilor, iar guvernul a inceput sa taie cheltuielile si in acest sector doar in ultimele luni, scrie Der Spiegel.
Biserica beneficiaza de numeroase facilitati fiscale inca in vigoare. Nu plateste taxe pentru proprietatile care nu sunt inchiriate, si doar din 2010 statul a inceput sa perceapa impozite pe veniturile din tranzactiile imobiliare ale institutiei. Anterior acestui an, Biserica a obtinut profituri considerabile, fara sa plateasca nimic catre stat.
Biserica Ortodoxa a Greciei se presupune a fi pe locul doi la detinerea de proprietati imobiliare din tara, desi nu se cunoaste exact cat teren detine. Expertii estimeaza ca proprietatile acesteia depasesc 130.000 de hectare de padure si teren arabil, precum si diverse proprietati imobiliare in fiecare oras mare al Greciei.
Parlamentarul de stanga, Grigorios Psarianos, considera ca adevarata problema este reprezentata de lipsa de separare clara dintre Biserica si Stat.
"In nici o alta tara europeana acestea doua (n.r. institutii) nu sunt... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 14:41