Metrorex si Banca Comerciala Romana au finalizat implementarea noii solutii de plata cu cardul contactless, in toate cele 43 de statii de metrou din Bucuresti in care accesul a fost modernizat prin introducerea portilor batante de acces.
Astfel, in prezent, in toate cele 53 de statii de metrou din Bucuresti, din care 43 cu acces modernizat si 10 statii cu acces prin turnichete, plata cu cardurile contactless Mastercard/VISA este posibila pentru orice posesor de card, se arata in comunicatul Metrorex.
"Sistemul ultra-modern, dezvoltat de BCR, in parteneriat cu S&T Romania, este realizat la nivelul fiecarei porti de acces, utilizand tehnologii de integrare ce permit ca acceptarea la plata si deblocarea portilor sa fie extrem de rapida", scrie in document.
Modul de utilizare este foarte simplu: calatorii trebuie sa apropie de semnul contactless existent la nivelul portii de acces orice card bancar contactless sau dispozitiv electronic (card fizic, telefon, ceas inteligent cu functionalitate de plata) Mastercard sau VISA, indiferent de banca emitenta, dupa care vor primi instiintarea de "Acces liber".
Costul unei calatorii ramane acelasi, 2,5 lei, si nu exista comisioane bancare. In cazul in care un calator doreste sa achite mai multe intrari cu acelasi card sau dispozitiv, trebuie sa apese, incepand cu a doua tranzactie consecutiva, tasta "+" de pe ecranul turnichetului si apoi sa apropie cardul de semnul contactless.
"Prin extinderea noului sistem de plata... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 10:08
Tramvaiele, autobuzele si troleibuzele Societatii de Transport Bucuresti vor fi scoase pe traseu de la ora 4:00, joi dimineata, avand in vedere greva de avertisment anuntata de sindicalistii de la metrou.
Ca urmare a grevei de avertisment a angajatilor Metrorex SA, programata pentru joi, 15 noiembrie, intre orele 4:00 si 6:00, in vederea asigurarii serviciului public de transport la nivelul Capitalei, STB SA va scoate in traseu liniile urbane de tramvai, troleibuz si autobuz incepand cu ora 4:00, informeaza Societatea de Transport Bucuresti.
Sindicalistii Metrorex si angajatii au decis, luni, sa organizeze o greva de avertisment de doua ore, joi dimineata, intre orele 04:00 si 06:00, nemultumirile principale fiind legate de salarii.
Conducerea Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca organizarea grevei a fost decisa in urma intrunirii in sedinta extraordinara a Consiliului general al Uniunii, iar peste 90 la suta dintre salariatii Metrorex si-au exprimat anterior optiunea pentru organizarea grevei de avertisment, fiind parcurse procedurile legale.
Liderul USLM, Ion Radoi, a transmis presei ca, in cazul in care nu se vor primi de la managementul Metrorex raspunsuri favorabile la revendicarile salariale, dupa greva de avertisment va urma o greva generala.
In acest caz, chiar daca vor fi la posturi o treime dintre angajati, conform legii, ar putea fi afectati 700.000 de calatori.
Greva generala ar putea fi... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 00:00
Metrorex a scumpit, incepand de sambata, calatoria cu metroul, cu toate ca a primit peste 200 de petitii ca acest demers sa fie oprit.
Astfel, tarifele au fost majorate cu 16-33%. Pretul cartelei pentru doua calatorii a crescut de la 4 la 5 lei, pentru cea cu 10 calatorii bucurestenii vor scoate din buzunar 20 de lei, in loc de 15 lei.
Pentru un abonament lunar nelimitat, pasagerii vor plati 70 lei, fata de 60 lei ca pana acum.
Si pretul unui abonament saptamanal cu numar nelimitat de calatorii creste de la 20 lei la 25 lei, cel al unui abonament de o zi este majorat de la 6 lei la 8 lei, iar abonamentul de 62 calatorii a fost eliminat.
Se scumpeste calatoria cu metroul cu pana la 33% - afla noile preturi (Video)
Noile tarife de calatorie cu metroul vor intra in vigoare de sambata, "cu riscul unor nemultumiri din partea calatorilor", a precizat ministrul Transporturilor, Ioan Rus, intr-un comunicat de presa.
Pe de alta parte, Metrorex va fi obligata "sa se dezvolte si ...citeste mai departe despre "De azi s-a scumpit calatoria cu metroul - Iata noile tarife" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Martie 2015, ora 11:20
Taxa pe stalp reprezinta o cheltuiala suplimentara de 50 de milioane de lei pentru Metrorex si, avand in vedere faptul ca subventia de la bugetul de stat este foarte mica, scumpirea calatoriei cu metroul este iminenta, a declarat Marin Aldea, director Managementul Operatiunilor, in cadrul companiei.
"Bugetul pe anul 2014 a fost construit dezechilibrat, intrucat subventia alocata Metrorex prin legea bugetului de stat reprezinta circa 65% din necesarul fundamentat si solicitat de Metrorex.
In aceste conditii, este evident faptul ca bugetul a fost construit dezechilibrat, tinand seama si de anumite cheltuieli care au intervenit si care nu au fost prevazute in 2013 si 2014. Spun asta pentru ca a aparut Ordonanta de Urgenta 102/2013 prin care se impoziteaza cladirile speciale cu 1,5% (taxa pe stalpi - n.red.) ", a spus Marin Aldea pentru B365.
Potrivit reprezentantului Metrorex, aceasta taxa reprezinta o cheltuiala de aproape 50 milioane lei pentru Metrorex, deoarece este vorba de ...citeste mai departe despre "Taxa pe stalp scumpeste calatoria cu metroul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Februarie 2014, ora 17:07
Linia de metrou care leaga Aeroportul Henri Coanda de Bucuresti este, din pacate, ineficienta din punct de vedere economic, deoarece traficul de pasageri ar fi mic, iar veniturile din bilete nu ar acoperi nici macar costul de intretinere, nu numai investitia, considera premierul Victor Ponta.
Seful Executivului a facut aceasta afirmatie in timp ce astepta ca scutul de forare sa strapunga peretele statiei de metrou Orizont, pe santierul de constructie al liniei de metrou Drumul Taberei-Universitate, in contextul in care a anuntat ca pentru linia de metrou spre aeroportul Henri Coanda-Otopeni au fost alocati bani doar pentru studii de fezabilitate.
"Sigur ca e o chestiune moderna sa ai legatura de metrou cu aeroportul, orice capitala are chestia asta, dar problema e sa ai si trafic, ca, daca n-ai trafic, ai bagat banii si nu-ti scoti nici banii de intretinere", le-a spus premierul ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, si reprezentantilor constructorului, firma Astaldi, implicati in proiectul din Drumul Taberei.
Oficiali din Ministerul Transporturilor au precizat ca viitoarea linie preia si calatorii care s-ar indrepta spre zonele de locuit din zona de nord a Capitalei, o zona in plina dezvoltare, precum si pe cei care s-ar duce la cumparaturi in centrele comerciale aflate in preajma.
"Stiu ca sunt si mall-uri, cu toate celelalte, dar cati se duc cu metroul la mall ? Stiti vreunul care merge cu metroul la mall ?", i-a intrebat Ponta.
"Mai merg. Acum s-a... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 16:01
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, doreste continuarea constructiei Magistralei 6 de metrou, care sa lege reteaua existenta cu Aeroportul Otopeni, proiect despre care fostul ministru Relu Fenechiu spunea ca este prea scump si nu este justificat de traficul existent.
Manescu s-a intalnit luni, la sediul ministerului, cu ambasadorul Japoniei la Bucuresti, Keiji Yamamoto, subiectul central al discutiei fiind proiectul Magistralei 6 Gara de Nord - Aeroportul Henri Coanda, inceput in 1999 si care, din 2010, beneficiaza de un sprijin important din partea guvernului Japoniei printr-un imprumut de 41,8 miliarde yeni (aproximativ 300 milioane de euro) acordat Romaniei.
Ministrul Transporturilor a precizat ca sustine constructia acestei magistrale si chiar posibilitatea dezvoltarii unor statii multimodale de tren si metrou pentru cele doua extreme, la Gara de Nord si la Aeroportul Henri Coanda.
"Ne dorim sa continue proiectul de constructie a Magistralei 6 de metrou. Vom discuta in cadrul Guvernului pentru a identifica solutii de finantare care sa sustina proiectul alaturi de imprumutul de la partenerii niponi", a declarat Manescu, citata intr-un comunicat al ministerului.
Pozitia japonezilor
Ambasadorul Japoniei la Bucuresti a mentionat ca, in perioada urmatoare, Guvernul Japoniei asteapta o scrisoare din partea Guvernului Romaniei cu privire la solutiile avute in vedere pentru continuarea proiectului. Ulterior, Guvernul Japoniei vizeaza demararea unor... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 08:44
Pentru ca cei mai multi cumparatori isi doresc un apartament cu acces rapid la transportul in comun, proprietarii au inceput sa ridice preturile la apartamentele care indeplinesc acest criteriu, informeaza Imobiliare.ro.Metodologia de calcul utilizata de imobiliare.ro a fost aplicata pe 144 de apartamentele cu doua camere scoase la vanzare in trei zone mari, Dristor, Gorjului si Titan, unde suprafata medie a unitatilor analizate este foarte apropiata, situandu-se intre 50 si 55 mp.
"Accesul facil la mijloacele de transport este unul din cele mai importante criterii pentru un potential beneficiar care cauta sa achizitioneze o locuinta, 71% dintre vizitatorii portalului acordandu-i calificativul important sau foarte important, conform unui studiu efectuat de noi recent", declara Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.
La fel ca in capitalele occidentale unde anuntul construirii unei linii moderne de transport in comun creste preturile apartamentelor din zona si in Bucuresti, proximitatea fata de metrou face diferenta.
Dupa trei ani de criza, un apartament cu doua camere situat in imediata apropiere a unei statii de metrou poate fi cu peste 5.000 de euro mai scump decat o locuinta similara din acelasi cartier aflata la o distanta mai mare de 500 de metri.
Cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in Gorjului.
Aici, un apartament cu doua camere care se afla in imediata apropiere a statiei de metrou are un pret mediu cerut de 57.500 euro, cu 5.500 de euro (+11%)... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 10:38
Guvernul a garantat Fondului Monetar International ca pana cel tarziu la finele lunii august va modifica legislatia astfel incat sa permita regiilor de transport CFR Calatori si Metrorex sa majoreze tarifele cu mai mult decat rata inflatiei, releva scrisoarea de intentie cu FMI obtinuta de MEDIAFAX. Guvernul s-a angajat ca va modifica legislatia astfel incat sa permita majorarea tarifelor cu mai mult decat rata inflatiei, pentru ca aceste companii sa isi poata acoperi cheltuielile curente din venituri.
Un proiect de ordonanta de urgenta deja elaborat de Ministerul Transporturilor prevede insa ca tarifele de calatorie cu trenul si cu metroul vor fi majorate prin ordin al ministrului de resort, si nu in functie de evolutia inflatiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex si CFR Calatori.
Ordonanta releva ca bugetul pe acest an al CFR Calatori a fost fundamentat pe o majorare a tarifelor de calatorie cu aproximativ 10%, dar incepand cu luna februarie, in timp ce pentru Metrorex este invocat doar faptul ca pretul unei calatorii cu metroul reprezinta aproximativ 30% din pretul minim al unei calatorii similare in tarile europene.
In ultimii ani, tarifele Metrorex si RATB au fost majorate, de regula, prin raportare la nivelul inflatiei.
Cea mai recenta scumpire a biletelor la CFR Calatori si Metrorex a avut loc in septembrie 2010. mai mult
Duminica, 15 Mai 2011, ora 15:59
Tarifele de calatorie cu trenul si cu metroul vor fi majorate prin ordin al ministrului Transporturilor, si nu in functie de evolutia inflatiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex si CFR Calatori, companie care are bugetata o crestere cu 10% a preturilor, potrivit Mediafax.Posibilitatea ca ministrul Transporturilor sa modifice tarifele la cele doua companii este inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Transporturilor.
"Proiectul de ordonanta de urgenta aflat in dezbatere publica nu prevede cresterea in acest moment a tarifelor la Metrorex si CFR Calatori, ci doar posibilitatea ajustarii acestor tarife la valori cat mai apropiate de costurile reale ale serviciilor oferite.
MTI doreste astfel sa creeze cadrul juridic pentru o politica coerenta prin care tarifele de calatorie cu metroul si tarifele de transport de calatori pe calea ferata sa fie in concordanta cu conditiile pietei", a comunicat institutia.
MTI apreciaza ca prin implementarea unei politici tarifare flexibile veniturile proprii ale celor doua societati vor creste, concomitent cu reducerea gradului de subventionare de la bugetul de stat.
"La CFR Calatori subventiile anuale alocate de la bugetul de stat in ultimii trei ani au reprezentat circa 64% din necesarul fundamentat, ca urmare a cresterii cheltuielilor la componentele de baza, ceea ce a condus la inregistrarea de pierderi", se spune in nota de fundamentare a actului normativ.
La finele anului 2009, CFR... mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 23:11