Administratorii Pilonului II incearca in aceste zile sa stabileasca daca mai este sau nu rentabil sa se ocupe de pensiile private ale romanilor, in conditiile adoptarii OUG 114.
Inca din ianuarie, Pension Europa - asociatie din care fac parte si administratorii fondurilor de pensii private din Romania - atragea atentia asupra efectelor nefaste ale OUG 114 asupra industriei.
Statul n-a tinut, insa, cont de acel avertisment si a continuat sa pregateasca aplicarea ordonantei in domeniul pensiilor private. Mai exact, Cabinetul Dancila le cere administratorilor sa isi majoreze consistent capitalul social si, simultan, sa isi scada comisioanele de administrare a contributiilor populatiei. Totodata - prin intermediul OUG 114 si a normelor formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara A (SF) in vederea aplicarii ei - statul vrea sa le permita romanilor sa isi sisteze plata contributiilor la Pilonul II.
In aceste conditii, asa cum Ziare.com v-a informat deja, economistul-sef al BNR,
Valentin Lazea a declarat ca cei 7 administratori de pensii private se gandesc sa se retraga din Romania. Iar una ca asta - a mai apreciat Lazea - ar dauna intregii economii romanesti, in conditiile in care administratorii Pilonului II, prin titlurile de stat pe care le cumpara, asigura 20% din finantarea Guvernului.
Totodata, aceiasi administratori asigura circa 15% din lichiditatea pietei autohtone de capital.
Contactat de Ziare.com, Radu Craciun, presedintele Asociatiei... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 15:29
Presedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, intentia Guvernului de a modifica Pilonul II de pensii si care ar urma sa devina optional, dupa cum a anuntat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
"Este o evolutie foarte proasta. Cu siguranta va produce multa ingrijorare in special la angajatii mai tineri, romanii care contribuie la Pilonul II, care e administrat privat. Oamenii isi pun sperantele in aceasta administrare privata ca au o alternativa la pensia de stat.
Faptul ca acum PSD recunoaste ca vrea sa transforme Pilonul II de pensii e o veste foarte proasta. Este inceputul sfarsitului pentru Pilonul II", considera seful statului.
Iohannis a avertizat ca PSD va gasi metode pentru a-i face pe romani sa nu mai contribuie la Pilonul II de pensii.
"Am vazut in vecinatatea noastra acest demers, nu e o noutate si stim cum se termina. E, politic vorbind, ciudata aceasta evolutie ca transformarea Pilonului II este una extrem de importanta si ar fi trebuit sa stie romanii inainte de alegeri ca PSD are aceasta intentie ori in mult citatul program de guvernare nu se gaseste aceasta optiune", a adaugat el.
Iohannis a precizat ca PSD trebuie sa aduca lamuriri cu privire la ce se va intampla cu Pilonul II de pensii.
"Nu este suficient ca PSD sa declare ca vor sa transforme Pilonul II, ci e nevoie de o clarificare. De ce? Exista multe speculatii in piata si nu vreau sa le reiau. E obligatia PSD sa vina cu clarificari", a punctat el.
Amintim ca, marti,... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2018, ora 14:55
Vicepresedintele ALDE, Varujan Vosganian, a declarat ca partidul din care face parte nu a participat la nicio discutie privind suspendarea Pilonului II de pensii si, oricum, nu ar fi fost de acord cu o astfel de initiativa.
"Noi, ALDE, nu am participat la nicio discutie privind suspendarea Pilonului II de pensii si nu am fi fost de acord.
Oricum, banii care sunt in Pilonul II de pensii sunt exclusiv ai cetatenilor si nicio lege care sa respecte Constitutia nu ii poate lua de acolo si nu s-a gasit nicio alta solutie pe termen lung care sa compenseze efectele negative ale evolutiei demografice in ce priveste echilibrarea sistermului de pensii.
Nu stiu daca Pilonul II este o solutie buna sau rea. Este, insa, singura pana in clipa de fata care poate sa mareasca resursele financiare pentru plata pensiilor in clipa in care valul demografic care acum are in jur de 50 de ani va ajunge la pensie", a declarat pentru Mediafax vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian.
Si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a spus in repetate randuri ca nu este de acord cu desfiintarea pilonului obligatoriu de pensii private.
Sambata, cu o zi inainte ca pe site-ul Guvernului sa apara proiectul privind suspendarea Pilonului II de pensii, Tariceanu a precizat ca acesta reprezinta un instrument care sa asigure "o viata mai buna pentru cei care ajung la varsta pensionarii", dar si ca bugetul de pensii de stat va fi supus unor "tensiuni majore".
Presedintele ALDE a explicat ca Pilonul II... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 13:21
De aproape un an, subiectul desfiintarii Pilonului II de pensii este intens discutat si produce nesiguranta in randul contribuabililor. Din vara lui 2017 au tot aparut zvonuri ca se va renunta la pilonul acum obligatoriu de pensii private, dar, dupa reactii in lant, guvernantii au iesit in repetate randuri sustinand ca sunt doar speculatii.
Cele mai recente declaratii pe aceasta tema au fost facute zilele trecute de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici. Desi a dat asigurari ca Pilonul II nu se desfiinteaza, ministrul spune ca vrea sa stimuleze romanii sa treaca la Pilonul I de pensii, adica cel de stat, astfel incat pilonul II de pensii, private, sa devina optional.
Cum anume vrea sa ii stimuleze? Ramane de vazut, pentru ca Eugen Teodorovici a fost zgarcit in explicatii.
Ionut Misa a dat tonul informatiilor despre desfiintarea Pilonului II
Cel care a dat tonul dezbaterilor privind desfiintarea Pilonului II de pensii a fost Ionut Misa, fostul ministru de Finante. In luna iunie a anului trecut, in cadrul audierii sale in Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament, in vederea preluarii functiei de ministru de Finante, Misa a spus ca Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar contribuabilii vor avea posibilitatea sa migreze la Pilonul I (de stat) sau III (pensiile private facultative).
"Pilonul II de pensii se va desfiinta. Banii se vor intoarce la toti cei care au cotizat, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 14:46
Retorica dinspre Palatul Victoria si de la Ministerul de Finante s-a nuantat in ultima vreme. Dupa gafa de anul trecut din declaratia fostului ministru, Ionut Misa, care spunea inca din prima zi a mandatului sau ca Pilonul II ar putea fi desfiintat, acum se pune pe tapet varianta ca acesta sa devina optional, subiect reluat de ministrul Orlando Teodorovici.
Tema caracterului optional este insa una falsa. Iar atacul consecvent la adresa pensiilor generatiei tinere, dupa ce participantii la fondurile de pensii private obligatorii au simtit ca le-a scazut contributia virata de stat in contul personal de pensie, este periculos si trebuie oprit cu argumente economice sanatoase.
1. Randamentul la pilonul de stat, un non-sens
Un salariat platit cu salariul mediu brut in Romania, de aproximativ 3.300 de lei, vireaza lunar circa 700 de lei (adica 21,25%) pentru sustinerea Pilonului I.
Pentru el nu se acumuleaza nimic, toti banii sunt pentru plata pensiilor de acum, asadar orice notiune de tipul "suma acumulata" sau "randament", cum lasa sa se inteleaga inclusiv ministrul Finantelor, domnul Teodorovici, reprezinta un non-sens la pilonul de stat.
Iar 124 de de lei, respectiv 3,75% din brut, sunt directionati spre Pilonul II obligatoriu. Asadar, noi, ca salariati, deja cotizam de aproape sase ori mai mult la stat, decat la privat. Ne-am lamurit ca a scazut contributia pentru pensia noastra privata, dar acum Guvernul muta razboiul cu Pilonul II mai departe.
Caracterul... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 11:27
Premierul Mihai Tudose a declarat marti ca, in cazul in care se va ajunge ca Pilonul II de pensii sa devina optional, populatia nu va fi consultata in legatura cu aceasta varianta, dar va avea posibilitatea sa opteze.
"Daca se ajunge in acea situatie, nu va fi o consultare a populatiei, ci va fi prezentata situatia si populatia opteaza", a spus Mihai Tudose, intrebat cum va consulta Guvernul populatia in cazul in care Pilonul II de pensii va deveni optional.
Aceasta declaratie este la fel de neclara ca cea de saptamana trecuta, cand premierul a anuntat ca Pilonul II nu va fi desfiintat, dar ca este posibil sa devina optional, romanilor urmand sa le fie prezentata o analiza comparativa, pentru a lua decizia cea mai buna in ceea ce priveste pensia lor.
El a precizat, insa, ca nu a fost luata o decizie in acest sens, avand in vedere ca in prezent se desfasoara o analiza.
"La ceea ce lucreaza Ministerul de Finante acum, impreuna cu Casa de Pensii, cu cei de la ASF, este o analiza pe Pilonul I si pe Pilonul II, sa vedem unde si cum stau banii romanilor cel mai bine. Ca sa va spun in premiera, cred ca solutia este sa anuntam populatia, in functie de nivelul de salarizare, unde e mai bine sa isi puna banii: la Pilonul I, la Pilonul II, toti la Pilonul I sau sa ramana ca acum.
Dar devine optional. Optional doar daca vrei de la Pilonul II la Pilonul I, pentru ca invers nu se poate. Nu desfiinteaza nimeni Pilonul II, nu il nationalizeaza nimeni, nu ii face nimic rau.... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 14:21
Liviu Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, sustine ca o eventuala desfiintare a Pilonului II de pensii ar avea ca scop "mentinerea unui grad inalt de dependenta a oamenilor de redistribuirea de la buget".
"Aducerea in discutie a nationalizarii Pilonului II nu se poate sa nu duca cu gandul la ideologia elitei noastre conducatoare si a mizei acestei ideologii, si anume ca statul trebuie sa detina rolul central in administrarea economiei. In aceasta ideologie, contrafactual, statul este un mai bun administrator decat sectorul privat, care este vazut de elita ca animat de 'intentii negative, fariseice si perverse'.
In virtutea acestei ideologii, motivul nevoii imediate de bani la buget, mentionat mai sus, este numai conjunctural primul in ordinea motivelor pentru care autoritatile ravnesc la Pilonul II. Motivul adevarat vizeaza termenul lung si este mai profund.
Desfiintarea Pilonului II serveste foarte bine scopul general al elitei noastre, ca statul sa-si intareasca rolul central in administrarea economiei. Dar, in atingerea acestui scop general, elita noastra are o multitudine de mijloace, in care desfiintarea Pilonului II nu joaca in mod necesar un rol primordial.
Daca ar fi numai acest motiv - cresterea rolului statului in economie - probabil ca nici guvernele de dreapta nici cele de stanga nu ar fi stringent interesate de desfiintarea Pilonului II. Desfiintarea Pilonului II este insa esentiala pentru atingerea unui alt scop, si anume... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 15:01
Reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) solicita o intrevedere cu premierul Mihai Tudose pentru a discuta rezultatele analizei facute de catre autoritatile statului privind Pilonul I si Pilonul II de pensii, precum si impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanti unele decizii viitoare.
"APAPR a luat act de declaratiile facute astazi cu privire la Pilonul I si Pilonul II de pensii. In dorinta de a reprezenta si a proteja interesele tuturor partilor implicate in sistemul de pensii private din Romania, solicitam public primului ministru, cat mai curand posibil, o intrevedere pentru a discuta impreuna rezultatele analizei facute de catre autoritatile statului precum si impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanti unele decizii viitoare. De asemenea, in spiritul transparentei si dialogului, rugam sa fie data publicitatii aceasta analiza", se arata intr-un comunicat al Asociatiei.
Vineri, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat ca o decizie in privinta pilonului II de pensii nu este luata si sub nicio forma nu este vorba despre desfiintarea acestuia, o decizie viitoare fiind una in interesul romanilor.
"Sub nicio forma nu exista desfiintarea pilonului II de pensii sau marginalizarea. Decizia politica si decizia Guvernului Romaniei va fi o decizie in ceea ce priveste cum este mai bine pentru cetatenii Romaniei", a spus vicepremierul, prezent la Neptun.
Potrivit acestuia,... mai mult
Vineri, 25 August 2017, ora 17:57
Ministrul propus al Finantelor, Ionut Misa, care urmeaza sa depuna juramantul in functie, face un pas inapoi si sustine ca Pilonul II de pensii nu se desfiinteaza, la doar dupa cateva ore dupa ce anuntase acest lucru.
"Imi cer scuze pentru declaratia despre desfiintarea Pilonului II de pensii, a fost o eroare, nu se desfiinteaza", a declarat Misa, transmite Antena 3.
Dupa aceasta declaratie, ministrul a trimis si un comunicat de presa in care sustine ca nu are de gand sa desfiinteze Pilonul II de pensii, precizand ca el nu a sustinut desfiintarea acestui pilon.
"Nu am declarat ca voi sustine desfintarea Pilonului II de pensii. Nici nu am in intentie sa fac acest lucru. Nu exista in Programul de guvernare aceasta masura.
Am raspuns unei intrebari, care probabil a fost interpretata gresit, in legatura cu posibilitatea nationalizarii Pilonului II de pensii.
Precizez inca odata, nici nu desfiintam pilonul II de pensii, nici nu il nationalizam. Nici nu as fi putut sa fac o astfel de previziune, avand in vedere ca fondurile din pilonul II sunt fonduri publice, doar administratorul este privat. Nu pot fi nationalizate fondurile publice", se arata in documentul transmis de Ionut Misa.
Viitorul ministru a mentionat ca regreta confuzia creata.
"Regret confuzia creata si ii asigur pe toti romanii ca un subiect atat de complex si sensibil este tratat cu maxima seriozitate si profesionalism de echipa de la Ministerul de Finante", a incheiat acesta.
Comunicatul... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 18:06