Rusia pierde teren in fata Arabiei Saudite in privinta vanzarilor de petrol pe piata europeana. Situatia pune un mare semn de intrebare asupra rezultatului discutiilor dintre Moscova si OPEC pe tema reducerii cotelor de productie in scopul echilibrarii pietei petrolului.
Jucatori de talie mare precum Shell sau Total, dar si actori mai marunti din regiunea sud-estica a Europei par sa prefere intrarile de petrol din Arabia Saudita in rafinariile pe care le detin in detrimentul celor din Rusia, constata agentia Reuters.
Razboiul petrolului se extinde
Actuala prabusire a pietei globale a petrolului a fost declansata de intentia producatorilor americani si a sauditilor de a acapara cat mai mult din piata de desfacere, dar razboiul petrolului tinde sa se extinda acum.
In ultimii ani, Rusia a pompat masive cantitati de petrol pe piata asiatica, acolo unde sauditii se credeau lideri de necontestat. De aceasta data, roata s-a intors, iar Riadul ataca direct influenta Moscovei pe piata europeana, ba chiar si in pietele din fosta URSS.
Nu are de-a face neaparat cu sentimentele europenilor fata de criza din Ucraina, cat cu un adevarat razboi comercial pentru pietele pe care cele doua mari state exportatoare de petrol le revendica in aceasta perioada de criza.
Situatia este in masura sa complice negocierile duse intre Rusia si tarile OPEC, conduse din umbra de Arabia Saudita, pentru scaderea productiei de petrol si redresarea pietei pana la o cotatie avantajoasa a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 17:56
5Guvernele din Uniunea Europeana au ajuns la un acord preliminar pentru interzicerea importurilor de petrol din Iran, dar nu au hotarat cand va fi pus in practica embargoul, iar informatia furnizata de diplomati ai UE a dus la cresterea cotatiilor petrolului si aurului.
Acordul a avut loc in urma discutiilor de la sfarsitul lui decembrie dintre delegatii tarilor UE, iar obiectiile, venite in special din partea Greciei, au fost retrase, au spus diplomatii.
"Au fost facute numeroase progrese. Principiul de a introduce un embargou asupra importurilor de petrol din Iran a fost convenit", a spus una dintre surse.
Embargoul european va face parte dintr-o actiune occidentala concertata menita sa preseze Teheranul sa abandoneze programul sau nuclear.
Multe guverne sunt ingrijorate ca Iranul produce armament nuclear, fapt respins de autoritatile iraniene.
Statele Unite au impus de la 1 ianuarie noi sanctiuni, prin care exclud din sistemul financiar american bancile care colaboreaza cu banca centrala din Iran, blocand astfel principala sursa de plati pentru petrolul iranian.
Iranul furnizeaza statelor din UE circa 450.000 de barili de petrol pe zi
Diplomatii europeni au adaugat ca se discuta si interzicerea exporturilor de echipamente petroliere catre Iran si noi masuri impotriva livrarilor de petrol.
Ei au precizat ca se discuta inca daca embargoul asupra importurilor de petrol iranian sa fie aplicat imediat dupa aprobare sau dupa cateva luni.
Unele tari... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 20:12