Daca vrei sa economisesti pe termen lung, iar aici vorbim despre 20-30 de ani, atunci pensia privata facultativa ar putea fi instrumentul de investitie pentru care sa optezi.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, de ce este bine sa economisesti pentru o pensie privata facultativa.
Pentru a beneficia de o pensie privata facultativa, nu trebuie decat sa ai minimum 90 de contributii lunare, care nu trebuie, insa, sa fie neaparat facute consecutiv la un fond. Mai mult, pentru a beneficia de aceasta, va trebui sa strangi si o suma minima in cont si sa ai varsta de cel putin 60 de ani, pentru a incepe sa te bucuri de banii pusi deoparte.
Cu cat contributia la o astfel de pensie este mai mare, cu atat pensia ta facultativa va fi mai mare, iar pentru a contribui la un fond nu trebuie sa iti schimbi modul de viata in vreun fel, ci te poti juca cu acesti bani, din surplusul pe care-l ai. De asemenea, trebuie sa stii ca, pentru contributie, nu platesti impozit. In plus, suma cu care contribui se deduce din impozitul pe venit.
Precizam, mai sus, ca trebuie sa ai cel putin 60 de ani pentru a incepe sa te beneficiezi de pensia facultativa, dar mai este un caz, cel negativ, in care suferi de invaliditate permanenta. In caz de deces, mostenitorii legali vor beneficia de banii din contul tau.
Trebuie sa mai stii ca fondurile pentru pensii private facultative au o conditionalitate impusa pentru siguranta ta. Se numeste rata de rentabilitate.... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2020, ora 10:30
Pensiile private ale romanilor sunt in siguranta si nu sunt afectate de volatilitatile conjuncturale ale pietelor financiare, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara al Sectorului Sistemului de Pensii Private, Dan Armeanu.
"Economia mondiala este influentata de pandemia COVID-19, intreprinderile si-au redus productia ca efect al cererii diminuate de produse si servicii iar unele chiar s-au inchis temporar. Aceasta perturbare a bunului mers al economiei se reflecta si asupra pietelor financiare, acestea inregistrand scaderi semnificative, pretul instrumentelor financiare nefiind imuabil. Cu toate acestea, sistemul de pensii private, in considerarea termenului lung de economisire si investire de 30-40 de ani, este cel mai putin afectat, datorita unei diversificari echilibrate si prudente a investitiilor. In 3 - 4 decenii de acumulare si investire a contributiilor au loc episoade de volatilitate ridicata pe termen scurt, asa cum s-au consemnat in ultimii ani in august 2015, ianuarie 2016, iunie
2016, iunie 2017 si in decembrie 2018", a spus Dan Armeanu, intr-un comunicat transmis AGERPRES.
El a mentionat ca printr-o politica de investitii conservatoare, cu investitii de peste 60% in titluri de stat, administratorii de fonduri de pensii private asigura respectarea cerintelor privind securitatea, calitatea si profitabilitatea activelor. Politica de investitii are in vedere totodata si diversificarea portofoliilor fondurilor de pensii... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 09:20
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca Pilonul II de pensii private este esential pentru consolidarea dezvoltarii economice si sociale sanatoase a Romaniei, in conditiile in care evolutiile demografice pe termen mediu indica faptul ca, in urmatorii 15 ani, fiecare angajat din Romania va ajunge sa sustina aproximativ 2,5 pensionari.
Intr-un comunicat remis joi AGERPRES, AOAR atrage atentia asupra faptului ca in cazul in care tendintele actuale de imbatranire a populatiei si de migratie se mentin, pana in anul 2050 Romania va deveni tara din Europa cu populatia cea mai imbatranita si cu un numar de persoane active in scadere semnificativa.
"Ca atare, reforma sistemului public de pensii nu este o solutie suficienta pentru problema cu care ne confruntam. In acelasi timp, dezvoltarea sau cel putin mentinerea la nivelul actual a sistemului de pensii private lansat in perioada 2007 - 2008 este minim necesara pentru imbunatatirea capacitatii generale a intregului sistem de pensii de a face fata asteptarilor populatiei active. Pentru majoritatea angajatilor romani, Pilonul II reprezinta singura forma reala de economisire, beneficiind de garantia absoluta asupra contributiilor proprii. Pilonul II de pensii constituie, deci, o sursa sigura de venit, complementara veniturilor potentiale din pensia publica, scopul primordial al acestui instrument fiind economisirea pentru perioada varstei a treia", sustin oamenii de afaceri.
De asemenea, banii... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 12:46
Nicio persoana nu va avea pensia diminuata de la stat daca va contribui la Pilonul II de pensii, a declarat, joi, premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.
"Pentru ca in ultima perioada au aparut o serie de speculatii in spatiul public, vreau sa fac cateva precizari legate de Pilonul II de pensii. Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea Pilonului II de pensii reprezinta una din prioritatile trimestrului urmator, iar in acest sens ne vom asigura ca nicio persoana nu va avea o pensie diminuata de la stat daca contribuie la Pilonul II de pensii", a spus Dancila.
Premierul a subliniat ca s-a format o comisie pentru a discuta cu administratorii de pensii private si cu asociatiile de beneficiari ai acestora.
"Am format o comisie pentru a discuta cu administratorii de pensii si cu asociatiile de beneficiari ai pensiilor private, pentru a crea un cadru nou, un cadru european, cu mai multa deschidere pentru economisire si investitii.
Ne propunem ca pana la sfarsitul trimestrului doi (30 iunie - n.red.) acest nou cadru legal sa obtina avizul Autoritatii de Supraveghere Financiara si apoi sa poata fi aprobat in Guvern", a precizat Dancila.
Miercuri, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca spera ca pana la finalul primului semestru din acest an sa ajunga pe masa Guvernului o propunere de mecansim privind transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I.
El a precizat ca va exista o concurenta intre sistemul de stat de... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 14:45
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anutat miercuri ca spera ca pana la finalul primului semestru din acest an sa ajunga pe masa Guvernului o propunere de mecansim privind transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I.
El a precizat ca va exista o concurenta intre sistemul de stat de pensii si cel privat.
Intrebat daca este corect sa fie acordate stimulente celor care trec la Pilonul I de pensii, asa cum a anuntat recent, Teodorovici a spus ca totul va fi transparent si ca este vorba despre o concurenta loiala.
"Sper ca in primul semestru sa avem pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o alta abordare. Se creeaza un mecanism transparent, optional, pentru ca aceia care doresc sa mearga din Pilonul II catre Pilonul I sa poata sa o faca avand toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face in zona privata. Fiecare sa stie pe ce sa se poata baza, sa poata fi sigur ca un randament mai bun il poate gasi in aceasta zona a Pilonului II si nu in alte zone.
Este o concurenta, un mecanism transparent si logic. Cand lansam in piata un astfel de mecanism, va fi totul analizat si nu va fi nicio opreliste pentru administratorii de fonduri sa ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeana, logica si normala", a declarat ministrul de Finante.
Teodorovici a precizat ca statul a dovedit de multe ori ca nu poate fi un administrator mai bun decat privatul, precizand ca nu este vorba, neaparat, despre sectorul de pensii.... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 13:17
Interventia de o maniera foarte dura a Autoritatii de Supraveghere Financiara in cazul NN Pensii era necesara, pentru ca ce s-a intamplat este fara precedent, a declarat duminica ministrul Finantelor, subliniind ca nicicand nu a fost luat in calcul un scenariu privind nationalizarea fondurilor de pensii.
"Autoritatea de supraveghere a pietei, ASF, are reguli proprii. Eu banuiesc ca a aplicat aceasta amenda in baza reglementarilor pe care se intemeiaza si, daca exista vreun semn de indoiala, probabil ca exista si cale de atac, de contestatie.
Dar cu siguranta era necesara interventia ASF de o maniera foarte dura, pentru ca ce s-a intamplat este fara precedent, pentru ca atunci cand reprezentantul unei astfel de entitati care administreaza resursele cetatenilor transmite catre cetateni un mesaj de neincredere in produsul respectiv, un mesaj care pune semne de intrebare asupra sigurantei detinerii lui date in administrare acelei entitati, este fara precedent. Se impunea ca cea mai dura sanctiune pe care putea sa o dea ASF, sa o dea. Si eu sper ca atat i-a permis legea sa dea", a spus ministrul Finantelor, la Digi24.
Intrebat despre posibilitatea ca acest semnal de alarma sa fi pornit de la ministerul pe care il conduce, Viorel Stefan a exclus o astfel de idee si a subliniat ca "nicicand, sub nicio forma", nu s-a luat in calcul un astfel de scenariu.
"Exclus. Este aberant ce s-a spus. Nu s-a discutat nici in lift la Ministerul de Finante, sau in alte lifturi la... mai mult
Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 18:41
Autoritatea de Supraveghere Financiara a finalizat verificarile solicitate fondurilor de pensii administrate privat in privinta detinerilor de actiuni din portofoliu, nefiind identificate probleme.
Din verificarile facute in zilele de 20 si 23 septembrie 2013, atat de catre administrator, cat si de ASF, nu rezulta ca detinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activitati de natura sa puna in pericol detinerile participantilor, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
In urma verificarilor, s-a constatat ca portofoliile raportate de depozitari la data de 13 septembrie, completate cu tranzactiile efectuate de fondurile de pensii in perioada 13-19 septembrie 2013, corespund cu activele aflate in custodie la 23 septembrie 2013.
"Verificarile, de natura preventiva, au luat in calcul posiblitatea ca detinerile de actiuni sa se afle atat la custozi, cat si la intermediari sau la Depozitarul Central. Toti administratorii fondurilor de pensii au incheiate contracte de depozitare cu institutii bancare care ofera si servicii de custodie, iar verificarile au constatat ca toate fondurile de pensii utilizeaza efectiv serviciile de custodie ale bancii depozitare", se mentioneaza in comunicat.
Alte masuri ale ASF, care ar putea rezulta dupa aceste verificari, urmeaza sa fie luate de comun acord cu administratorii fondurilor de pensii in vederea maximizarii sigurantei functionarii sistemului de pensii private.
Autoritatea de Supraveghere Financiara va... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 14:22
Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns, la sfarsitul anului 2011, la aproape sapte miliarde lei, dintre care peste 6,42 miliarde lei in Pilonul II si 436 milioane lei in Pilonul III, potrivit CSSPP.
Evolutia sistemului de pensii private a fost una constanta si solida, iar ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB a atins cota de 1,19% la sfarsitul anului 2011.
Avansul inregistrat lunar in cazul activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost determinat si de virarea in ritm constant a contributiilor, precum si de cresterea cotei de contributie la 3% din venitul brut realizat. Astfel, in Pilonul II, contributiile brute totale in 2011 au insumat 1,98 miliarde lei.
5,7 milioane de participanti pe piata pensiilor private in 2011
Pentru intreaga piata a pensiilor private la sfarsitul anului 2011, numarul participantilor a depasit 5,7 milioane persoane, in crestere cu peste 6% fata de 2010. Chiar daca revenirea economica se lasa asteptata, iar climatul nu a fost unul favorabil pe piata muncii, fondurile de pensiile facultative au castigat aproximativ 40.000 noi clienti, depasind 260.000 de participanti in total.
Pe parcursul anului 2011, politica de investitii a fondurilor de pensii private fost caracterizata in general de prudenta, iar portofoliile acestora au fost compuse cu preponderenta din titluri de stat. Alocarea activelor intre titlurile de stat si restul activelor a ramas similara la finalul anului... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 17:14
"Administratorii nu colecteaza banii, pentru ca ii colecteaza statul, nu ii depoziteaza, pentru ca de asta se ocupa niste banci, nu-i garanteaza, pentru ca nu se garanteaza decat valoarea nominala, care este irelevanta, si nu platesc. De platit pensiile, le vor plati niste fonduri de plata care nu au fost inca infiintate. Este o afacere sigura si foarte mare, servita pe tava, care va depasi 1 miliard de euro pe an in 2013 si care practic nu are riscuri pentru cei care fac afacerea. Toate riscurile sunt transferate de la administrator la contribuabil", a declarat Liviu Voinea, Director Executiv GEA, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, despre sistemul pensiilor private obligatorii. Va ajunge Romania in aceeasi situatie ca Ungaria, unde activele fondurilor de pensii private au ajuns inapoi la buget pentru a reduce deficitul?
Ar fi de dorit, dar nu cred ca vom ajunge prea curand, pentru ca lobby-ul fondurilor de pensii este foarte puternic in Romania.
Este o decizie politica si nu cred ca ar fi gresita. Ungaria nu este singura tara care a facut asta. Si Slovacia a facut-o.
Cand Romania a introdus Pilonul II, ne-am raportat la experienta altor tari est-europene, pentru ca in Vest nu are nicio tara pilonul II, si am zis "ia uite cum au facut Slovacia, Ungaria, tarile baltice".
Atunci au fost bune, acum cand au desfiintat Pilonul II nu mai sunt atat de bune ca exemplu.
De ce a ales Ungaria o masura atat de dura?
Este normal. Fondurile de pensii reprezinta o gaura la... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 23:31