Odonanta de urgenta ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019 a fost publicata sambata in Monitorul Oficial, la mai bine de o saptamana de la adoptare.
In 21 decembrie, in ciuda numeroaselor critici si atentionari venite din partea oamenilor de afaceri romani si straini, a bancilor, a companiilor din energie, telecom, care au spus ca masurile prevazute in OUG vor avea consecinte grave asupra economiei, guvernul a adoptat actul normativ.
Potrivit ordonantei de urgenta, pretul la gaze si energie electrica se plafoneaza pentru urmatorii 3 ani, activele bancilor vor fi impozitate daca ROBOR depaseste nivelul de 2%, vor fi modificari importante la Pilonul II de pensii, taxa pe viciu va fi majorata si s-a stabilit un nivel minim de aproximativ un miliard de euro pentru vanzarea licentelor 5G.
Pretul la gaze si energie electrica se plafoneaza pentru urmatorii 3 ani
Ordonanta prevede plafonarea pretului la gaze si la energie electrica pentru urmatorii trei ani, pentru toti consumatorii casnici si industriali.
"Guvernul a decis plafonarea pentru urmatorii trei ani a pretului la gaze si energie electrica la utilizatorii casnici. Se va plafona si la utilizatorii industriali", a declarat consilierul premierului, Darius Valcov.
El a precizat ca prin aceasta masura "statul roman nu castiga niciun ban in plus, din contra, bugetul va fi vaduvit de circa 1,5 - 2 miliarde de lei. Acesti bani nu se vor mai incasa".... mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 13:20
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) a adresat o scrioare deschisa atat presedintelui Iohannis cat si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), care se va reuni, vineri, in sedinta. Oamenii de afaceri solicita discutarea Ordonantei Teodorovici, in conditiile in care aceasta risca sa declanseze o criza economica in tara si pericliteaza siguranta statului.
"Adresam CSAT in numele Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) o scrisoare deschisa prin care facem public demersul nostru de a solicita includerea pe agenda, incepand cu sedinta din 28 decembrie 2018, a unor subiecte care prin efectele lor preconizate asupra sectoarelor strategice din economie, respectiv energie, financiar si comunicatii, privesc siguranta nationala: impactul OUG adoptata de Guvernul Romaniei in sedinta din 21 decembrie 2018 asupra stabilitatii fiscale, predictibilitatii procesului legislativ si deficitului de forta de munca. CDR reprezinta companii romanesti si straine, mici si mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul Romaniei si angajeaza peste 1,2 milioane de oameni. Credem ca vocea noastra trebuie ascultata", se arata in scrisoarea deschisa a CDR.
Coalitia considera ca este timpul ca in agenda CSAT sa figureze subiecte de actualitate, care pot transforma intr-un mod ireversibil bunastarea Romaniei.
"Degradarea pana la eliminare a dialogului social din Romania, lipsa unei consultari reale si a unor analize de impact, modul pompieristic in care orice dorinta a guvernului se... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 18:42
Reactiile negative din partea mediului de afaceri cu privire la Ordonanta de Urgenta adoptata vineri (Ordonanta Teodorovici - n.red.) sunt similare cu cele cauzate de Revolutia Fiscala, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea, intr-o conferinta de presa.
Totusi, dupa transferul de contributii, nicio multinationala nu a parasit Romania, ci, dimpotriva, investitiile straine au crescut, a mai spus membrul Cabinetului Dancila.
Intrebat de jurnalisti cum comenteaza reactiile negative ale mediului de afaceri la Ordonanta Teodorovici, Radu Oprea a raspuns:
"Eu cred ca, printr-un dialog sustinut cu mediul de afaceri, ceea ce noi practicam intr-un mod foarte corect aici in minister, vor reusi sa explice aceste masuri pe care Guvernul Romaniei doreste sa le ia.
Imi aduc aminte ca la fel s-au intamplat lucrurile si cand a fost vorba despre trecerea taxelor de la angajator la angajat si transpunerea directivei 1164 si apoi, printr-un dialog sustinut, am reusit sa explicam si lucrurile au intrat in normal. Tineti minte ca atunci toata lumea spunea: 'Nu vor mai fi investitii straine, gata! Romania va fi parasita! Multinationalele pleaca!'. Nu a fost adevarat. Anul acesta am avut o crestere a investitiilor straine si este cea mai mare valoare a investitiilor straine directe dupa criza din 2008", a spus ministrul.
Acesta a mai precizat ca, in ceea ce priveste plafonarea pretului gazelor la producator, exista anumite... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 17:30
Darius Valcov, consilierul pe probleme economice ale premierului, a spus, vineri seara, ca a discutat cu Ion Tiriac o parte dintre masurile luate prin recenta Ordonanta de Urgenta care introduce mai multe modificari fiscale.
Intrebat daca a discutat unele masuri din recenta OUG, cu omul de afaceri Ion Tiriac, Darius Valcov a raspuns, in cadrul unor declaratii la Guvern: "Unele idei le-am discutat. Noi am vorbit despre acest program, acum venim sa vedem cine investeste", informeaza Mediafax.
Acesta a fost intrebat in momentul in care se discuta despre programul de finatare a gradinitelor cu program sportiv.
De anul viitor, organizatiile, ONG-uri sau fundatii, care vor sa infiinteze gradinite cu program sportiv pot obtine un ajutor de stat de 500.000 de euro, daca gradinita are 5.000 de metri patrati.
Tiriac a anuntat ca doreste sa construiasca mai multe gradinite cu program sportiv.
"Nu este vorba de cineva interesat sa construiasca. Am vorbit despre program. Acum vom vedea cine va fi interesat in momentul in care il vom lansa oficial. Trebuie sa luam necesitatea, nu oportunitatea, pentru ca avem nevoie de aceste gradinite. De fapt, parintii din Romania au nevoie de aceste gradinite si oricine din Romania poate construi aceste gradinite", a precizat Valcov.
In plus, o asemenea gradinita va putea sa impuna taxe, iar numarul minim de copii este de 100.
"Taxa impusa trebuie sa fie sociala, la un anumit nivel. Statul va mai impune doua conditii: sa fie... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 23:05
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, ca nu crede ca investitorii straini se vor retrage din Romania, dupa adoptarea ordonantei de urgenta privind masurile fiscale.
Afirmatia lui Eugen Teodorovici vine in contextul in care cancelarul Austriei Sebastian Kurz, a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, intrebat daca firmele austriece ar putea pleca din Romania din cauza masurilor fiscale anuntate, ca nu Guvernul austriac le spune companiilor ce sa faca, precizand ca "sunt firme libere, care sunt pe piata libera si decid personal".
"Nu stiu de unde aveti traducerea. Eu va spun ca in discutia pe care am avut-o cu doamna premier si domnul cancelar, chiar au fost date cateva exemple si s-a vorbit despre motivele pentru care sa fie adoptata OUG si din toate argumentele prezentate nu a existat niciun fel de reactie decat ca se intelege o astfel de OUG.
Nu cred ca va fi o retragere a investitorilor straini din Romania. Romania este o piata atractiva", a afirmat ministrul Finantelor, la finalul sedintei de vineri a Guvernului.
Intrebat vineri la Palatul Cotroceni daca are temere ca introducerea unor noi taxe pentru sistemul bancar din Romania si plafonarea pretului la gaze ar putea afecta companiile austriece, precum OMV sau Erste Bank, cancelarul austriac a spus ca isi face griji pentru mediu economic romanesc, ca mediu de investitii.
"Ca sa fiu cinstit, eu nu imi fac griji pentru firmele austriece, deoarece stiu ce firme austriece sunt aici, in... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 22:42
Odonanta ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019 a fost adoptata vineri seara de Guvern.
Si asta in ciuda numeroaselor critici si atentionari venite din partea oamenilor de afaceri romani si straini, a bancilor, a companiilor din energie, telecom, care au spus ca masurile prevazute in OUG vor avea consecinte grave asupra economiei.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si consilierul premierului, Darius Valcov, au prezentat principalele prevederi din ordonanta.
Pretul la gaze si energie electrica se plafoneaza pentru urmatorii 3 ani
Ordonanta prevede plafonarea pretului la gaze si la energie electrica pentru urmatorii trei ani, pentru toti consumatorii casnici si industriali.
"Guvernul a decis plafonarea pentru urmatorii trei ani a pretului la gaze si energie electrica la utilizatorii casnici. Se va plafona si la utilizatorii industriali", a declarat Darius Valcov.
El a precizat ca prin aceasta masura "statul roman nu castiga niciun ban in plus, din contra, bugetul va fi vaduvit de circa 1,5 - 2 miliarde de lei. Acesti bani nu se vor mai incasa".
Valcov a subliniat ca acest cost va fi insa suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.
Taxa pe activele bancilor, daca ROBOR depaseste nivelul de 2%
O alta masura se refera la impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unul nivel al ROBOR mai mare de 2%. In proiectul prezentat... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 22:10
Cinci economisti sefi ai marilor banci din Romania semneaza un mesaj comun prin intermediul caruia atrag atentia Guvernului ca adoptarea Ordonantei Teorodovici risca sa le scada romanilor puterea de cumparare si sa-i reduca pana si statului sansele de a se imprumuta in conditii avantajoase, de pe piata interna.
Cei cinci economisti-sefi care semneaza scrisoarea trimisa Executivului sunt: Horia Braun Erdei (BCR), Andrei Radulescu (Banca Transilvania), Florian Libocor (BRD), Nicolae Covrig (Raiffaisen Bank) si Dan Bucsa (Unicredit).
Potrivit Bursa.ro, in mesajul comun, cei cinci explica pe larg de ce Ordonanta Teodorovici va face mai mult rau decat bine si va crea probleme majore atat pentru romanul de rand, cat si pentru stat. Iata mesajul economistilor-sefi:
"Masurile anuntate recent de Ministrul Finantelor, in coroborare cu legile adoptate in Parlament cu privire la piata creditului, reprezinta o interventie de natura sa modifice semnificativ parametri de functionare a pietelor financiare din Romania, contribuind la intensificarea perceptiei negative a investitorilor fata de riscul asociat plasamentelor in Romania, cu impact nefavorabil asupra climatului investitional pe termen mediu si consecinte in sfera proceselor de dezvoltare si convergenta economica europeana.
In contextul deficitului de cont curent deja ridicat, reducerea fluxurilor de investitii in Romania va dezechilibra balanta de plati si raportul cerere/oferta pe piata valutara, creand presiune pe... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 16:36
Investitorii straini spun ca sunt dezamagiti de discursul guvernantilor care incearca sa sugereze ca "strainii" doresc sa faca rau Romaniei si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public.
"Daca companiile straine au profituri mici, li se reproseaza ca nu performeaza la nivelul asteptarilor. Daca au profituri mari, sunt acuzate ca le fac in detrimentul angajatilor si atunci reprosul este ca ofera salarii foarte mici. Dar sunt si multe alte voci care acuza aceleasi companii ca ofera salarii prea mari absorbind toata forta de munca in detrimentul celor locale", se arata intr-un comunicat al Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
Ei spun ca au cerut in repetate randuri institutiilor statului sa puna in mod transparent, la dispozitia opiniei publice, datele privind toate taxele platite de companiile de stat si private din Romania si analiza in urma careia au aparut aceste semne de intrebare pe care politicienii le ridica din cand in cand.
"Acest tip de discurs ajunge sa devina politica publica materializata in decizii care se iau pripit si fara consultare. Cel mai recent exemplu este aceasta ultima ordonanta de urgenta, care urmeaza sa modifice peste 40 de acte normative (legi, OUG, HG) in ultima sedinta de Guvern a anului.
Hazardul acestor masuri, modificari de legi organice, prorogari de termene, derogari, sistarea platii unor drepturi banesti, introducerea de noi taxe, infiintarea de noi scheme... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 15:01
Investitorii straini critica din nou transferul contributiiilor de la angajat la angajator, afirmand ca genereaza incertitudine. Mai mult, acestia nu inteleg de ce procesul de adoptare a ordonantei de urgenta care reglementeaza transferul contributiilor nu este finalizat nici pana acum.
"In data de 31 octombrie 2017, FIC a transmis o scrisoare similara prim-ministrului in functie la acea vreme, domnul Mihai Tudose. Am afirmat inca de atunci faptul ca nu intelegem argumentele economice ale acestei decizii si am rugat Guvernul sa transmita public si fara echivoc ce problema doreste sa rezolve prin mutarea contributiilor si de ce crede ca aceasta este o solutie buna.
Nu in ultimul rand, ne-am exprimat ingrijorarea ca aceasta masura, in lipsa unui studiu de impact si fara o atenta pregatire a implementarii, va avea efecte neprevazute", se arata in scrisoarea transmisa de Consiliul Investitorilor Straini premierului Viorica Dancila, ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si sefului Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.
Reprezentantii FIC spun ca mesajele mediului de afaceri au fost ignorate si ca realitatea a demonstrat ca problemele sesizate de angajatori au fost intemeiate si chiar au aparut in plus altele noi.
"Acum suntem din nou intr-o situatie care nu ofera suficienta predictibilitate si stabilitate. Ordonanta de urgenta 79/2017 care este in vigoare de la 1 ianuarie 2018 a fost discutata de Senat si a ramas... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 14:56