Reprezentantii unei companii chineze de petrochimie se vor intalni saptamana viitoare cu administratorii judiciari ai Oltchim, fiind interesati sa cumpere societatea de stat, dar si sa exploateze in Romania titei, din care rezulta materiile prime necesare functionarii combinatului.
Oltchim, aflat de doi ani in insolventa, va incheia anul 2015 pe profit, iar compania de stat ar putea fi vanduta cel mai probabil la inceputul anului viitor, a declarat administratorul judiciar al combinatului, avocatul Gheorghe Piperea.
Principalele materii prime de baza pentru Oltchim sunt derivate din petrol, respectiv etilena si propilena, care constituie materia prima principala pentru fabricatia de PVC. Cu aceste materii prime Oltchim poate functiona la 65% din capacitate, fata de 30% in prezent.
"Compania din China are interesul sa exploateze niste rezerve de petrol inedite ca problema. Dupa ce se exploateaza o resursa conventionala, o sonda de petrol, 65% din rezerva totala de petrol ramane ...citeste mai departe despre "In sfarsit se vinde Oltchimul? Salvarea ar veni de la Est" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 12:31
Ministrul Economiei, Andrei Gerea, administratorii judiciari ai Oltchim si presedintii companiilor chineze Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun si Junlun Petroleum Co. Ltd, Changqing Xie au semnat, luni, o scrisoare de intentie vizand participarea la procesul de privatizare a combinatului.
"Prin aceasta scrisoare de intentie, garantam companiilor chineze un tratament nediscriminatoriu, un proces transparent si perfect concurential, precum si respectarea tuturor angajamentelor si regulamentelor europene. Scrisoarea de intentie se refera strict la ceea ce este in curtea noastra, dar, in cazul in care exista interes pentru cumpararea Arpechim, vom incerca sa asiguram conditiile de dialog necesare", a declarat ministrul Gerea, la finalul discutiilor cu reprezentantii chinezi.
Documentul a fost semnat la cererea reprezentantilor companiilor chineze, urmand ca, dupa o analiza mai amanuntita, acestia sa decida daca vor depune sau nu oferte pentru Oltchim.
"Ne-am intalnit undeva la mijloc, aceasta scrisoare de intentie fiind un gest simbolic, dar cu o incarcatura foarte mare in ceea ce priveste relatiile noastre cu partea chineza. Exista un interes major pentru privatizarea Oltchim, care sper sa se concretizeze in cat mai multe oferte. In perioada urmatoare, ne vom intalni si cu alti investitori, care si-au manifestat interesul pentru participarea la procesul de privatizare. Procedura de privatizare a intrat, de altfel, pe ultima suta de metri", a precizat Gerea.... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 08:16