Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a deschis cutia Pandorei, declarand zilele trecute ca vrea sa fie "primul manager privat" in Guvern.
Din pacate, dorinta ministrului economiei nu are nici o legatura cu ceea ce inseamna un manager privat in sistemul de stat, ci doar cu problema legata de bani, de salariu. Nu-i mai ajung banii castigati din retributia de ministru si, in consecinta, "daca eu aduc bani, sa-mi dati voie ca din banii acestia sa dau o parte oamenilor care i-au produs". Suna bine, suna populist, dar nu are nici o legatura cu chestiunea in cauza.
Romania este departe de a rezolva problema managementului privat in companiile de stat, cu toate ca aceasta a fost una din obligatiile asumate in fata Fondului Monetar International si a Comisiei Europene. Nu pentru ca nu ar fi vrut, ci pur si simplu pentru ca nu a stiut cum sa faca.Declaratiile domnului Vosganian vin sa ne confirme acest lucru. Tocmai de aceea, Energy-Center si-a propus sa surprinda cateva din problemele care tin de rolul si importanta managementului privat, precum si ceea ce ne lipseste in aceasta intreprindere.
Managementul reprezinta o activitate de gospodarire a resurselor, de fructificarea a oportunitatilor si combatere a pericolelor existente pentru companie. Aceasta se bazeaza pe un plan al actionarilor/proprietarilor firmei, care stabilesc obiectivele, directile si conduita companiei. Acestia deleaga conducerea companiei unui numar de administratori, care au ca sarcina sa... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 12:00
Marile companii de stat, care produc pagube de sute de milioane de euro in economia Romaniei, pe care guvernul vrea sa le aduca pe linia de plutire instaland la conducerea lor manageri privati, n-au nicio sansa pentru ca decizia politica nu a fost inlocuita de una de business.
Pentru recrutarea managerilor privati, statul a platit 200.000 de euro unei companii de consultanta in resurse umane si ar fi trebuit sa fie independenta de influenta politica. Cele mai recente exemple contrazic insa principiul pe care l-a anuntat guvernul Ponta.
Spre exemplu, Lucian Balut, seful organizatiei PSD Constanta, a fost propus pentru functie de director executiv al Administratiei Porturilor Maritime.
La fel este si cazul lui Daniel Georgescu, consilier local, care a fost numit in luna iunie, prin ordin de ministru, in pozitia de director general al companiei Administratia Canalelor Navigabile.
Nici compania Tarom, careia i-a fost deja stabilit consiliul de administratie, n-a scapat de numiri politice. In consiliu se afla Valentin Macec, fost consilier al ministrului Transporturilor si Lucian Isar, fost ministru al Mediului de Afaceri.
Analistii economici consultati de Business24 au spus ca toate aceste numiri "submineaza" proiectul managerilor privati, inca din start.
Analistul Constantin Rudnitchi nu vede cu ochi buni numirile politice la conducerea companiilor de stat.
"Putem perverti intregul proces, sa-l aruncam in derizoriu, daca incepem cu mismasuri de genul... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 07:00
Mai mult de 100 pe un loc. Adica, 7.000 de cereri pentru 60 de locuri. Nu este vorba despre cea mai cautata facultate din Romania, ci despre procesul de selectie a managerilor profesionisti.
Ideea selectarii unor manageri privati, in fapt a unor profesionisti, pentru companiile de stat a aparut in urma cu doi ani in scrisoarea de intentie a guvernului catre Fondul Monetar International (FMI). A trecut timpul si saptamana trecuta s-a incheiat procesul de depunere de oferte pentru 10 companii de stat aflate in administrarea Ministerului Transporturilor.
7.000 de cereri pentru 60 de locuri. Acesta este primul rezultat, sec, cifric, al procesului a carui prima etapa a fost finalizata la sfarsitul saptamanii trecute. De la bun inceput, trebuie spus ca ideea selectionarii unor manageri profesionisti nu este fara cusur. Am avut o serie de obiectii referitoare la eficienta aplicarii metodei. Principala problema pe care o anticipam era aceea ca managerii privati nu vor rezolva peste noapte marea problema de management a companiilor de stat. Si anume, legarea acestor intreprinderi de interesele politice. Fara o sustinere din partea actionarilor, adica a statului, si fara o intelegere cu sindicatele instalarea managerilor profesionisti poate fi compromisa.
Primele rezultate ale noilor manageri: intr-o jumatate de an
Nu exista garantia ca managerii profesionisti sunt solutia-minune pentru companiile cu capital de stat. Va trebui sa asteptam rezultate concrete care nu pot... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 09:06
Primul manager privat al unei companii de stat va fi numit la sfarsitul lunii iunie, a declarat joi ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu.
Acesta a mai spus ca secretarii de stat in minister vor fi numiti luni sau marti.
Daniel Chitoiu declara, in cadrul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, ca principalele sale obiective sunt reducerea arieratelor si introducerea in perioada iunie-septembrie a managerilor privati la companiile din scrisoarea de intentie.
"In perioada urmatoare, pana in iunie si septembrie, vom finaliza procesul de selectie a managerilor pentru companiile din scrisoare, Oltchim, Complexele Oltenia si Hunedoara, Nuclearelectrica, Transgaz si Hidroelectrica", a precizat Chitoiu. Potrivit acestuia, si celelalte companii din subordinea ministerului vor beneficia de manageri privati.
"Acum sunt condusi de oameni politici din toate partidele si nu am putut sa facem acest societati sa performeze", a mai spus Chitoiu. mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 20:59
Primele 7-10 companii de stat vor avea management privat si noi membri in Consiliile de Administratie pana la sfarsitul lunii februarie a anului viitor, potrivit datelor prezentate de Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc."Lista scurta cu propunerile de directori generali si criteriile de selectie pentru membrii Consiliului de Administratie (va fi stabilita - n.r.) pana la 1 decembrie 2011. Numirea managerilor selectati si a membrilor Consiliului de Administratie (se va face - n.r.) pana la sfarsitul lunii februarie 2012", arata Vass.
O prima etapa a acestui proces de alegere a unor noi directori generali la companiile de stat este reprezentata de separarea functiei de director general de cea de presedinte a Consiliului de Administratie. Aceasta operatiune este in derulare, iar primele companii la care va fi aplicata sunt Oltchim Ramnicu Valcea si la Conpet Ploiesti.
Potrivit Andreei Paul Vass, pana la 1 octombrie vor fi selectate firmele pentru recrutarea managerilor.
Mai multi consultanti si directori de companii de stat si private, prezenti joi la o dezbatare ZF Expert, considera ca succesul numirii managementului privat depinde de reducerea influentei politice in conducerea companiilor de stat, stabilirea clara a obiectivelor in contractele de mandat ale directorilor si de pachete salariale corelate cu profitul obtinut.
Printre companiile care ar putea avea manageri privati se numara Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfa, CFR Calatori, CFR... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 15:39
Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Karoly Borbely, sustine ca influenta politicului in conducerea companiilor de stat trebuie eliminata si precizeaza ca la mai multe societati ar trebui adusi manageri privati, conform Mediafax."Exista discutii foarte serioase la nivelul Guvernului pe tema managementului privat. Trebuie rupta pisica intr-o zi si separat politicul de companiile de stat. (...) Este o decizie politica", a afirmat Borbely la conferinta MEDIAFAX Talks About Energy.
El a adaugat ca aceste portofolii vor putea fi ocupate atat de manageri straini, cat si romani, iar selectarea acestora va fi facuta pe baza legislatiei, iar, daca "se poate", acestia sa fie dintre cei mai buni.
Borbely nu a prezentat o lista cu societatile de stat la care autoritatile intentioneaza sa numeasca management privat, adaugind ca "in scurt timp" Ministerul Economiei va transmite Executivului o lista "intr-o prima lectura".
"In scurt timp vom da Guvernului variantele din care trebuie sa alegem, cu criterii de selectare a managerilor privati. (...) Va fi o lista foarte bine definita, in scurt o vom face publica, dupa ce va fi aprobata de Guvern. Acest subiect este o prioritate pentru Guvern", a continuat Borbely.
Seful Directiei de energie din Ministerul Economiei si Mediului de Afaceri (MECMA), Alexandru Sandulescu, a afirmat saptamana trecuta ca Banca Mondiala a sugerat autoritatilor sa angajeze firme de head hunting, care sa stabileasca liste cu potentiale persoane pentru functii... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 12:25