Klaus Iohannis a comentat, miercuri, initiativa lui Eugen Nicolicea privind Legea Referendumului, care ar limita atributiile presedintelui Romaniei in acest domeniu, dar si faptul ca Liviu Dragnea isi doreste ca Parlamentul sa poata convoca referendum.
Referitor la initiativa lui Nicolicea, seful statului a spus ca nu i se pare una grozava si ca sunt lucruri mai importante pe care ar trebui sa le faca parlamentarii.
"Cred ca sunt si alte lucruri mai importante. Nu mi se pare o initiativa grozava, dar Parlamentul are toata libertatea sa discute ce crede ca este necesar", a raspuns Iohannis.
In schimb, despre faptul ca Dragnea a spus ca Parlamentul ar trebui sa primeasca dreptul de a convoca si el referendumuri, fiindca are "legitimitate", seful statului a sustinut ca aceasta varianta ar trebui discutata.
"E o chestiune care merita discutata. Daca ar fi sa discutam aceasta chestiune, ramane doar de stabilit pentru ce ar convoca Parlamentul un referendum", a punctat presedintele.
Amintim ca mai multi deputati PSD, printre care si presedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, au pus in dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii referendumului, care i-ar taia din drepturi presedintelui.
Liviu Dragnea a declarat, miercuri, ca nu este de acord cu aceasta initiativa, dar ca Parlamentul ar trebui sa primeasca dreptul de a convoca si el referendumuri, fiindca are "legitimitate". ...citeste mai departe despre "Iohannis nu vede cu... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 18:21
Mai multi deputati PSD, printre care si presedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, au pus, marti, in dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii referendumului.
Acestia motiveaza o astfel de reglementare, printre altele, prin punerea in acord a legii cu deciziile CCR.
"Propunerea legislativa are drept obiectiv alinierea la normele europene, respectarea Recomandarilor Comisiei de la Venetia si, nu in ultimul rand, punerea in acord a normelor referendare cu deciziile Curtii Constitutionale", se mentioneaza in expunerea de motive a propunerii legislative.
In propunerea de lege se prevede ca nu pot face obiectul referendumului problemele care nu pot fi supuse revizuirii, problemele pentru care e necesara revizuirea Constitutiei, probleme fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea, care nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor.
De asemenea, se prevede ca nu se poate organiza un referendum daca textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului, textul propus pentru a fi supus referendumului contravine dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democratia, drepturile omului si preeminenta dreptului - statului de drept).
O alta prevedere vizeaza faptul ca referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei se stabileste prin hotararea Parlamentului, in conditiile prevazute la art. 95 din Constitutie, iar rezultatul... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 11:42
Curtea Constitutionala a amanat, miercuri, dezbaterile privind sesizarea presedintelui Traian Basescu legata de Legea referendumului, pentru data de 14 noiembrie. Motivul amanarii a fost, potrivit presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, imposibilitatea constituirii completului de sedinta, intrucat de la reuniune au lipsit trei membri ai CC.
"Amanam dezbaterile pentru data de 14 noiembrie din imposibilitatea constituirii legale a completului. (...) Minim sase trebuia sa fie prezenti, numai ca este o decizie importanta si nu putem sa o luam, asa, in fuga calului, cu patru ... data trecuta, cand noi am dezbatut-o a fost ... doi dintre cei prezenti au avut o opinie separata. Se presupune ca ar fi fost, daca isi pastreaza votul, nu puteam sa votam oricum", a precizat Zegrean.
De la sedinta Curtii Constitutionale de miercuri au lipsit Iulia Motoc (aleasa recent de plenul APCE pentru postul de judecator la CEDO, judecator CC din 2010, cand a fost desemnata de Senat, la propunerea PDL si a grupului independentilor), Petre Lazaroiu si Daniel Morar (propusi de Presedintie la Curtea Constitutionala).
Seful statului a trimis presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, in 21 septembrie, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
Ce reclama Basescu
Presedintele a aratat in sesizare ca legea este neconstitutionala deoarece contravine... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 13:29