Primaria Municipiului Bucuresti anunta ca intentioneaza, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, realizarea si amplasarea intr-o zona centrala a Capitalei a statuii lui Ronald Reagan, presedintele american care o avut o contributie importanta la caderea comunismului.
"Doresc sa avem in Bucuresti statuia presedintelui american Ronald Reagan, pentru ca acesta reprezinta un simbol al democratiei, al luptei impotriva comunismului, al respectarii drepturilor omului, al libertatii presei, dar si al economiei de piata", sustine Gabriela Firea, intr-un comunicat.
Primarul Capitalei nu mentioneaza cat va costa realizarea statuii presedintelui american pe care o vrea in Bucuresti, insa da asigurari ca mai raman bani si pentru drumuri si spitale.
"Acest monument va fi amplasat in centrul orasului si ii reasigur pe toti cetatenii Bucurestiului ca investitiile culturale nu se realizeaza in detrimentul proiectelor sociale, de infrastructura sau din domeniul sanatatii.
Capitala Romaniei trebuie sa se dezvolte unitar, atat din punct de vedere cultural, cat si social si economic", mai spune Firea in comunicat.
Unde se mai mentioneaza ca Ronald Reagan a fost cel de-al 40-lea presedinte al SUA si prin politica sa intransigenta in confruntarea cu Uniunea Sovietica in perioada razboiului rece, a avut o contributie hotaratoare la prabusirea imperiului comunist din rasaritul Europei. ...citeste mai departe despre "Firea vrea statuia lui Ronald Reagan in centrul... mai mult
Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 20:00
O mica tara a Europei este in sarbatoare, dupa ce a fost gasit un document emblematic al existentei sale - declaratia de independenta din anul 1918.
E drept ca este vorba doar despre o copie din totalul de trei, descoperita de autoritatile statului baltic Lituania intr-o arhiva din Germania, cu doar cateva luni inainte de aniversarea centenarului, scrie The Guardian.
Astfel, autoritatile se bucura ca au gasit "certificatul de nastere" al tarii.
"Ne-am gasit certificatul de nastere. Istoricii au crezut mereu ca cel putin trei copii ale declaratiei au fost semnate, doua dintre ele pentru guvernele din Rusia si Germania", a spus ambasadorul lituanian in Germania, Deividas Matulionis.
Cel care a facut descoperirea, Liudas Mazylis, profesor de stiinta politica la Universitatea Vytautas Magnus, a spus ca acest moment este culminarea unei cautari de opt luni.
Presedintele lituanian Dalia Grybauskaite a spus ca deja a cerut Germaniei sa trimita inapoi documentul, fiind increzatoare ca Berlinul se va conforma: "Avem acum cel mai frumos dar, cel mai bun monument al centenarului nostru".
Cu mai putin de un an inainte de sarbatorirea centenarului, Lituania urmareste nu doar sa celebreze cum se cuvinte acest moment, ci si sa-si reafirme independenta, in fata a ceea ce considera a fi o agresiune din partea Rusiei. Multi isi amintesc in continuare iesirea de sub ocuparea sovietica, la inceputul anilor '90.
Grupul lituanian de afaceri MG Baltic a anuntat luna trecuta... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 16:20
Steagul Ucrainei a fost arborat, in cursul noptii de marti spre miercuri, in varful stelei in cinci colturi de pe una dintre cele mai inalte cladiri din Moscova, construita pe vremea lui Stalin.
Totodata, persoane neidentificate au vopsit in albastru o parte din steaua ce aminteste de perioada sovietica, scrie qha.com.ua.
Steagul Ucrainei a ramas pe cladirea monument aproximativ trei orei, dupa care a fost inlaturat de oficialii rusi.
Cetatean UE, capturat in ...citeste mai departe despre "Steagul Ucrainei, arborat pe o cladire stalinista din Moscova" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 16:41
Site-ul referendumului privind anexarea Crimeei la Rusia a fost atacat de hackeri duminica, cu doar cateva ore inainte de deschiderea sectiilor de votare, potrivit autoritatilor separatiste.
"Astazi (duminica), la ora (locala) 1.00 (1.00, ora Romaniei), site-ul nostru a fost vizat de un atac masiv prin negarea serviciului (DDoS)", se arata intr-un comunicat citat agentia rusa RIA Novosti, informeaza Mediafax.
In comunicatul postat pe site-ul referendum2014.ru, experti au putut sa stabileasca faptul ca sursa atacului se afla pe teritoriul Statelor Unite, la Urbana-Champaign de la Universitatea din Illinois, scrie agentia care nu ofera alte informatii.
Asemenea atacuri sunt comise de pe asa-numite "botnets", retele de calculatoare compromise ai caror proprietari nu stiu, de obicei, ca proprietatea lor este folosita in scopuri ilegale. Aceste retele pot fi controlate de la distanta de catre hackeri pentru a "inunda" cu solicitari site-uri tinta, un atac cunoscut sub numele de atac prin negarea serviciului (DDoS).
Potrivit agentiei, o serie de site-uri guvernamentale rusesti au fost blocate vineri de atacuri de acest tip, inclusiv ale Kremlinului si Bancii centrale a Rusiei.
Atacuri din partea unor hackeri au fost comise, in trecut, in cursul unor crize intre foste republici sovietice si Rusia. Site-uri guvernamentale si private din Estonia au fost atacate in 2007, in cursul unei dispute cu privire la reamplasarea unui monument sovietic la Tallin. mai mult
Duminica, 16 Martie 2014, ora 17:28
Moscova este din nou pregatita sa impresioneze turistii, dupa ce a fost grav afectata de incendii. In cazul in care nu aveti la dispozitie decat 24 de ore pentru a vizita capitala Rusiei, lonelyplanet.com a realizat un ghid care puncteaza cele mai importante obiective turistice, incepand cu Piata Rosie. Piata Rosie, sufletul Moscovei
Piata Rosie, sufletul Moscovei, reprezinta centrul istoric si spiritual al capitalei rusesti. Din acest motiv, lonelyplanet.com va sfatuieste sa incepeti cele 24 de ore cu o plimbare aici. Turistii au ce vedea, de la Mausoleul lui Lenin, care contine trupul conservat al fostului lider sovietic, pana la palatele si bisericile din Kremlin.
Pana in secolul al XV-lea, in cea mai cunoscuta piata din metropola ruseasca, erau doar cladiri din lemn, demolate in 1493, la ordinul lui Ivan al III-lea al Rusiei, din cauza riscului de incedii.
Piata Rosie separa Kremlinul, fosta resedinta imperiala, in prezent sediul presedintiei ruse, de zona comerciala Kitay-gorod.
Initial perimetrul marginit de zidurile Kremlinului se numea "Piata Sfintei Treimi", dar in secolul al XVII-lea denumirea s-a schimbat in cea pe care o pastreaza si azi: Piata Rosie (in limba rusa se numeste Krasnaia plosciad).
Cel mai important monument religios este Catedrala Sfantul Vasile, ridicata de Ivan cel Groaznic pentru a marca victoria impotriva tatarilor din Hanatul de Kazan. Lacasul sfant are noua capele ridicate pe o singura fundatie.
La constructia... mai mult
Luni, 13 Septembrie 2010, ora 17:35
Premierul rus Vladimir Putin se afla sambata intr-o vizita de lucru la Viena, in cursul careia va fi semnat un acord de cooperare privind gazoductul South Stream, a anuntat un oficial guvernamental citat de RIA Novosti."Dupa negocierile interguvernamentale de sambata, va fi semnat un acord de cooperare bilaterala privind constructia si exploatarea gazoductului South Stream pe teritoriul austriac", a declarat oficialul.
Potrivit sursei citate, acesta este ultimul document indispensabil pentru demararea proiectului de gazoduct, care vizeaza sa transporte gaz rus in Europa, ocolind Ucraina. Anterior, Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia si Croatia, ceea ce permite construirea partii terestre a conductei.
Inainte de semnarea acordului, Putin discuta cu cancelarul federal Verner Feiman despre cooperarea bilaterala in domeniul comercial si economica. Dupa intalnire va avea loc o conferinta de presa. Premierul rus va fi primit sambata si de presedintele austriac Heinz Fischer.
Duminica, Putin va depune o coroana de flori la monumentul soldatilor sovietici morti in Austria in cel de al Doilea Razboi Mondial si va asista la Campionatul european de judo, in calitate de presedinte de onoare al Uniunii Europene de Judo.
Austria dispune de o retea de gazoducte de 25.000 de kilometri si joaca un rol crucial in tranzitul gazului rus spre Italia, Franta, Germania, Ungaria, Slovenia si Croatia. South Stream este un proiect comun... mai mult
Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 23:59
La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, Bulgaria, care a fost cel mai fidel aliat al fostei Uniunii Sovietice, ramane in continuare dependenta in totalitate de Rusia in materie de energie, relateaza AFP, citat de NewsIn.
In momentul demiterii dictatorului Todor Jivkov, dupa 35 de ani de guvernare, a doua zi dupa caderea Zidului Berlinului, Bulgaria a intors pagina "prieteniei eterne bulgaro-sovietice" si s-a orientat spre Uniunea Europeana si NATO.
Rand pe rand, guvernele postcomuniste au salutat noi relatii "pragmatice" cu Moscova.
Dar, in 20 de ani, nu au reusit inca sa diversifice sursele de energie ale tarii.
Peste 90% din gazul consumat in Bulgaria si 60% din petrol provin din Rusia.
Rafinaria de la Burgas (estul tarii) a fost cumparata de compania rusa Lukoil, iar singura centrala nucleara bulgara, Kozlodui (nord), este echipata cu reactoare ruse al caror combustibil este furnizat de Moscova.
O a doua centrala nucleara urmeaza sa fie construita la Belene de compania rusa Atomstroyexport si, dupa anuntarea retragerii investitorului german RWE, Moscova propune participarea la programul de investitii.
De altfel, Bulgaria participa la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream si la proiectul de oleoduct Burgas-Alexandroupolis, care va transporta petrol rus intre Marea Neagra si Marea Egee.
"Relatiile calduroase dintre Bulgaria si Rusia au rezistat probei timpului, din cauza radacinilor lor geopolitice", scria recent centrul... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 10:27
Finalul secolului anterior - post Razboi Rece - a fost obligat sa dezvolte o noua terminologie politico-militara pentru a defini conflictele de tip nou: inghetate, asimetrice, etc. Pentru observatori era limpede ca se intra in noua epoca, iar instrumentarul consacrat dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial nu mai era valabil si nu mai acoperea/masura realitatea planetara.La mijlocul primului deceniu al noului secol si mileniu existau pe glob circa 90 de conflicte deschise, 23 de conflicte caracterizate ca a fi "inghetate" - cu potential de aprindere imediata ( a se vedea conflictul Rusia-Georgia din vara anului 2008, care s-a transformat relativ subit dintr-unul "inghetat" intr-unul "fierbinte") - si 25 de conflicte caracterizate cu termenul de "asimetric" datorita varietatii de factori inclusi in analiza (Murry&Johnstone, 2005).
Fata de anii '70, de exemplu, numarul focarelor de conflict se triplasera. Iar scara ideologica dupa care erau judecate/analizate atunci conflictele nu mai era operanta. Ce fel de miza trebuie cautata, de pilda, in conflictul georgian?
Una economica?
Poate, de vreme ce apropierea de Marea Caspica si coridorul spre Marea Neagra sunt importante atat pentru Federatia Rusa cat si pentru aliatii occidentali si micutei Georgii, care poate viseaza la o emancipare energetica de Ursul Levantului.
Una militara?
Extinderea NATO - alianta asimilata suta la suta cu America - spre frontierele comprimate ale Rusiei starneste, evident, mania Moscovei. O... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2009, ora 10:30
Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la plecarea in vizita pe care o intreprinde in Turkmenistan, ca intentia Romaniei este de a putea participa la exploatarea zacamintelor din aceasta tara si de a prezenta capacitatea tarii noastre de a furniza echipament de extractie, informeaza NewsIn."Unul dintre obiectivele principale este sprijinul pentru derularea unor proiecte comune in domeniul petrolier si al gazelor. Intentia noastra este de a putea participa la exploatarea zacamintelor turkmene si de a prezenta capacitatea noastra de a furniza echipament de extractie", a declarat seful statului pe aeroportul Henri Coanda.
Presedintele Traian Basescu efectueaza, in perioada 21- 22 iulie, o vizita oficiala in Turkmenistan, la invitatia omologului sau, Gurbanguli Berdimuhamedov.
Din delegatia care il insoteste pe presedinte in vizita oficiala in Turkmenistan fac parte ministrul economiei Adriean Videanu, ministrul de externe, Cristian Diaconescu, dar si directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, si directorul general al Romgaz Medias, Marcel Piteiu.
"Vizita in Turkmenistan se inscrie in politica externa pe care o desfasoara Romania de a consolida relatiile politice si economice cu tarile din Asia Centrala si regiunea caspica. (...) Cu siguranta, tari ca Turkmenistan, Kazahstan si Azerbaidjan sunt prioritati de politica externa pentru noi avand in vedere potentialul acestora de a fi parteneri energetici atat la nivel national, cat si la nivel european", a mai spus... mai mult
Marti, 21 Iulie 2009, ora 17:01