Mai multi parlamentari USR au depus, la Senat, un proiect de lege ce prevede ca asociatiile de proprietari sunt entitati autonome, care functioneaza independent. Totodata, initiativa elimina obligatia administratorilor de bloc de a obtine atestat de la primarie.
"Asociatiile de proprietari sunt entitati private autonome care functioneaza independent", prevede proiectul legislativ.
Initiatorii subliniaza in expunerea de motive ca prin actuala lege s-ar putea considera ca asociatiile de proprietari sunt in subordinea sau sub controlul autoritatilor locale.
"Un exemplu in acest caz ar fi controlul efectuat de catre primarii; asociatiile de proprietari au organe proprii de control, pot solicita expertize contabile, dar mai ales pot fi controlate de catre organe de control abilitate prin legi speciale, precum ANAF, ISU etc. Prin urmare, controlul efectuat de catre primarii nu este necesar", se arata in expunerea de motive.
O alta modificare adusa Legii nr. 196/2018 privind infiintarea organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor se refera la eliminarea obligatiei administratorilor de a obtine atestat de la primarie.
Totodata, in scopul intretinerii cladirilor, asociatiile de proprietari vor putea incheia contracte cu structuri asociative ale asociatiei de proprietari.
In varianta actuala de lege a fost omis consumul de gaz la comun din lista cheltuielilor repartizate dupa numarul de persoane, astfel ca e necesara... mai mult
Duminica, 06 Octombrie 2019, ora 14:27
Legea insolventei se modifica de la 1 februarie, ca urmare a intrarii in vigoare a noilor coduri Penal si de Procedura Penala. Specialistii Casei de Insolventa Transilvania (CITR) analizeaza impactul modificarilor in desfasurarea procedurilor de insolventa.
"Schimbarea va avea un impact major asupra sistemului juridic ca intreg, influentand pe alocuri si domeniul insolventei, chiar daca nu intr-o masura atat de mare. Practic, vor fi amendate cateva dintre articolele Legii 85/2006 prin aceste noi coduri - in special art. 36 si art. 53", a declarat Vasile Godinca-Herlea, asociat coordonator al Casei de Insolventa Transilvania (CITR).
Care sunt modificarile
Astfel, art. 36 din Legea 85/2006 prevedea ca, in momentul deschiderii procedurii de insolventa, vor fi suspendate "toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita" formulate impotriva societatii debitoare.
Prin modificarile aduse de cele doua noi coduri, vor face exceptie de la aceasta suspendare cazurile de judecare a actiunilor civile in cadrul proceselor penale.
In acelasi timp, art. 53 din Legea 85/2006, in forma anterioara modificarii, prevedea ca toate bunurile instrainate de catre administratorul judiciar/ lichidator in cadrul procedurii insolventei sunt dobandite libere de sarcini de orice fel, cum ar fi ipoteci, garantii mobiliare de orice fel, inclusiv de masurile asiguratorii instituite in cursul procesului penal.
Prevederea era extrem de utila, facilitand... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 11:16
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, ca Executivul trebuie sa ia masuri pentru modificarea "rapida" a legii achizitiilor publice, pentru o crestere a transparentei si pentru o scurtare a duratei procedurilor, in prezent intarziate din cauza procedurii de contestare."Apreciez necesara transparentizarea modului de organizare a licitatiilor, si, inca o data, ii invit public (pe cei din administratie, n.r.) sa utillizeze serviciile publice de licitatie", a spus Basescu.
In opinia sefului statului, ar trebui totodata modificat si "modul de atribuire a licitatiilor". "Din pacate, legea noastra duce lucrurile pana la epuizarea tuturor optiunilor pe care o firma care pierde le are in justitie.
Legea va trebui sa stabileasca faptul ca dupa ce structura administrativa decide ca licitatia a fost corecta contractul se semneaza, iar cei care vor sa conteste pot merge, in paralel, in justitie", a spus Basescu.
Basescu a declarat joi seara ca a discutat cu Guvernul dar nu si cu reprezentantii FMI, despre necesitatea modificarii rapide a legii achizitiilor publice, in vederea transparentizarii licitatiilor.
Un subiect "pe care nu l-am discutat cu Fondul, dar l-am discutat cu Guvernul este modificarea rapida a legii achizitiilor publice. Aici vreau sa va atentionez ca apreciez necesara - si acest subiect l-am discutat si cu Guvernul si cu delegatia Fondului - transparentizarea modului de organizare a licitatiilor si inca o data ii invit public sa utilizeze sistemele... mai mult
Joi, 06 Mai 2010, ora 23:57