Marea Britanie va interzice vanzarea de noi automobile echipate cu motoare pe benzina si motorina, precum si a automobilelor hibride, incepand din 2035, cu cinci ani mai devreme decat se preconiza anterior, in incercarea de a reduce nivelul de poluare a aerului, a anuntat marti prim-ministrul britanic, Boris Johnson.
Decizia este o victorie pentru automobilele electrice, iar daca va fi copiata la nivel mondial ar putea afecta avutia statelor producatoare de petrol si va transforma industria auto, precum si un simbol al capitalismului din secolul XX: automobilul, informeaza Reuters.
"Trebuie sa rezolvam problema emisiilor noastre de CO2. Ca tara si ca societate, ca planeta si ca specie, trebuie sa actionam acum", a spus Boris Johnson la un eveniment organizat la Muzeul de Stiinta din Londra.
UE ar putea interzice autovehiculele diesel si pe benzina - Cate astfel de masini au cumparat romanii in 2019
Mai multe tari si orase din intreaga lume au anuntat planuri care vizeaza limitarea vanzarilor de autovehicule diesel dupa ce in 2015 grupul german Volkswagen a recunoscut ca a manipulat emisiile poluante, iar Uniunea Europeana a introdus norme mai stricte privind emisiile de CO2.
Primarii din Paris, Madrid, Mexico City si Atena au anuntat ca intentioneaza sa interzica accesul vehiculelor diesel in centrul oraselor lor incepand din 2025.
De asemenea, Franta se pregateste sa interzica vanzarea autoturismelor echipate cu motoare care functioneaza pe baza de... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 22:53
Autovehiculele si motocicletele care functioneaza cu benzina sau motorina vor fi interzise in Capitala Olandei, Amsterdam, incepand din 2030.
Consiliul municipal intentioneaza sa etapizeze aceasta schimbare, in incercarea de a purifica aerul orasului, despre care autoritatile spun ca scurteaza durata medie de viata a locuitorilor din Amsterdam cu un an.
"Poluarea este de multe ori un ucigas tacut si este unul dintre cele mai mari pericole la adresa sanatatii, in Amsterdam", a declarat Sharon Dijksma, consilier responsabil cu traficul orasului, citat de The Guardian.
Incepand de anul viitor, autoturismele diesel mai vechi de 15 ani vor fi interzise pe soseaua de centura A10, din jurul capitalei olandeze.
De asemenea, autobuzele si autocarele care emit gaze de esapament nu vor mai avea acces in centrul orasului incepand cu anul 2022. Pana in 2025, interdictia va fi extinsa si la ambarcatii, motociclete si motorete.
Astfel, orasul intentioneaza sa-i incurajeze pe locuitorii sai sa faca trecerea la masini electrice, oferind statii de incarcare fiecarui cumparator al unui astfel de vehicul. Autoritatile se asteapta ca piata de masini electrice second-hand sa se dezvolte semnificativ in urmatorii ani.
Incepand cu 2025, vor trebui sa fie intre 16.000 - 23.000 de statii de incarcare pentru ca proiectul sa fie viabil. In prezent, in Amsterdam, sunt doar 3.000 de astfel de statii.
In mare parte din cauza traficului din orasele Amsterdam, Maastricht si Rotterdam,... mai mult
Sambata, 04 Mai 2019, ora 09:57
Primaria Madridului a interzis miercuri, pentru prima data, circulatia vehiculelor care emit cele mai multe noxe, din cauza nivelului ridicat al poluarii, potrivit AFP.
Mai exact, vehiculele pe benzina fabricate inaintea anului 2000 si cele diesel mai vechi de anul 2006, care reprezinta 17% din parcul auto al Madridului, nu au voie sa circule in interiorul orasului sau pe centura capitalei.
Aceasta interdictie corespunde nivelului doi al planului de masuri anti-poluare in vigoare incepand cu luna octombrie. Este pentru prima data, de la adoptarea acestui plan, cand se activeaza nivelul doi. Nivelul unu prevede limitarea vitezei de circulatie pe soseaua de centura.
Municipalitatea a anuntat miercuri la pranz ca interdictia de circulatie a masinilor va fi ridicata joi, odata cu diminuarea poluarii si imbunatatirea conditiilor atmosferice.
La finalul lunii noiembrie, administratia de stanga a Madridului a inaugurat un alt sistem drastic de restrictionare a traficului automobilelor, care vizeaza centrul istoric, in scopul reducerii cu 40% emisiilor.
Madridul merge astfel pe calea deschisa de alte orase europene, dar intr-un mod mai restrictiv.
La Londra, Stockholm sau Milano, automobilele au in continuare acces in centrul istoric al oraselor, in schimbul platii unei taxe. ...citeste mai departe despre "Madridul a interzis in premiera circulatia vehiculelor cele mai poluante" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 23:43