Ministrul de Interne, Carmen Dan, a evitat sa explice de ce, in dupa amiaza zilei de 27 aprilie, Liviu Dragnea a venit la DNA neinsotit de jandarmi, in conditiile in care acestia il pazeau de regula pe liderul PSD in asemenea ocazii.
Carmen Dan a mers in sambata dimineata pe litoral, intr-un control menit sa stabileasca daca oamenii legii sunt pregatiti sa intervina de 1 Mai si in vara care vine, pentru asigurarea ordinii. Intrebata de jurnalisti de ce Liviu Dragnea nu mai era insotit de jandarmi cand a ajuns vineri seara la DNA, aceasta a dat un raspuns evaziv:
"Dispozitivul Jandarmeriei este unul flexibil. In acea zona de interventie, de fiecare data cand a fost necesar sa suplimentam dispozitivul Jandarmeriei, am actionat. Asta n-o face ministrul, vreau sa intelegeti. O face conducatorul misiunii si al activitatii care ulterior si raspunde pentru modul in care a fost dimensionat dispozitivul.
Cand avem manifestari in zona unor institutii publice, atunci jandarmii sunt atenti si pe latura de asigurare a ordinii publice, in afara dispozitivului care e in zona de paza".
Intrebata de presa, din nou, care este explicatia concreta a faptului ca jandarmii nu il mai pazeau pe Liviu Dragnea la DNA, Carmen Dan a spus, scurt:
"Eu cred ca v-am raspuns".
Imediat dupa, mai multi reprezentanti ai MAI au incercat sa incheie conferinta de presa, repetandu-le jurnalistilor: "Gata! Va multumim!".
Reamintim ca in dupa-amiaza zilei de vineri, 27 aprilie, Liviu Dragnea a... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2018, ora 13:46
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, sustine ca a depus o plangere la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pe motiv ca procurorii au refuzat sa ii puna la dispozitie o copie a dosarului in care este anchetat in format electronic.
El a declarat, duminica seara, la Romania TV, ca procurorii ii pun la dispozitie documentele doar pe suport de hartie, iar cheltuielile pentru multiplicarea lor sunt mult mai mari in raport cu veniturile sale.
Dragnea sustine ca singurul sau venit este indemnizatia de presedinte al Camerei Deputatilor, iar multiplicarea documentelor de la DNA ar costa peste 100.000 de lei.
"Noi am depus o plangere la DNA zilele trecute, saptamana trecuta, pentru ca eu, practic, nu pot sa am acces la dosar. Sa va spun de ce! Si nu numai la mine e problema asta. Practica, din cate stiu, la parchet in general este ca, atata timp cat dosarele sunt scanate, sunt pe un suport electronic, iti da un CD, un stick sau mai multe, pe care le platesti, care au costuri mici.
Am facut solicitarea de la inceput si, din cate am inteles, nu numai eu, ci toti cei care suntem chemati pe acolo, sa ne puna la dispozitie dosarul in forma electronica. S-a refuzat si au zis ca numai in forma scrisa, care dureaza foarte mult si care costa foarte mult. Eu ca sa iau toate zecile sau vreo suta si ceva, nu stiu cate bibliorafturi sunt.
Nu stiu cate ma privesc pe mine, dar trebuie sa le iau pe toate ca nu stiu ce-o fi pe acolo. Nu stiu ce alti denuntatori mincinosi mai apar. Ca sa... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 21:58
Maria Vasii, avocata liderului PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi, la DNA, dupa ce a studiat dosarul Tel Drum, ca a vazut multe lucruri in contradictie cu cele declarate public de anumite persoane.
"Cu siguranta sunt foarte multe lucruri pe care le-am vazut in contradictie cu cele declarate public de anumite persoane care au fost in acest loc si au spus lucruri, zic eu, neadevarate", a spus Maria Vasii, dupa ce a stat aproximativ doua ore la DNA pentru a studia dosarul Tel Drum, in care este implicat Liviu Dragnea.
Ea a mentionat ca, in urma celor citite in dosar, ii va propune lui Liviu Dragnea cereri de extindere a urmaririi penale fata de alte persoane.
"O sa-i propun domnului Dragnea cereri de extindere a urmaririi penale pentru toate persoanele care il acuza pe domnul Liviu Dragnea, dar la randul lor au fost in situatii in care i-ar pune in egala masura in acuzare, din moment ce domnul Dragnea este pus sub acuzare. Or, socotim ca acele demersuri nu au fost infractiuni, nici pentru domnul Dragnea. (...) Vorbim de complicitate la aceleasi infractiuni, pentru ca nu poate fi acuzat domnul Dragnea de anumite fapte, cata vreme persoanele care erau de fata la luarea unor anumite decizii pot sa aiba aceeasi raspundere", a aratat Vasii.
Intrebata daca acest lucru inseamna ca admite acuzatiile aduse de procurori lui Liviu Dragnea, avocata a negat categoric. "Sub nicio forma. Spun ca asa cum in ceea ce le priveste pe celelalte persoane s-a apreciat ca nu au savarsit... mai mult
Joi, 04 Ianuarie 2018, ora 15:15
De ce GIO (grup infractional organizat) Teleorman a fost incriminat abia acum este o intrebare legitima, fiind vorba despre o activitate infractionala care, potrivit procurorilor, dureaza din 2001 si a produs prejudicii uriase statului roman.
A fost protejat? Si daca da, cine l-a protejat?
Un raspuns transant si foarte bine argumentat vine de la fostul presedinte al ANRMAP din perioada Guvernului Boc, Cristina Traila: Liviu Drangea a fost protejat de Traian Basescu.
"In martie 2011 a existat un raport al auditului Comisiei Europene care a verificat 4 consilii judetene, dintre care trei au primit posibile corectii financiare privind fondurile europene, pe care ulterior statul roman le-a si acceptat. Propunerea Comisiei Europene a fost de 100% corectie financiara", povesteste Cristina Traila.
"Ulterior ANRMAP, ca autoritate de control in zona achizitiilor publice, s-a sesizat si a declansat un control la CJ-urile vizate. Raportul ANRPAM a fost facut public in 28 septembrie 2011 si a fost transmis tuturor institutiilor abilitate, incepand cu DNA si Consiliul Concurentei", spune dna Traila.
Dar ce sa vezi?
"In interiorul Ministerul Dezvoltarii au existat discutii si in urma unei negocieri intre autoritatea contractanta (CJ Teleorman - n.red) si Ministerul Dezvoltarii s-a ajuns la o corectie de 8%, care nici nu stiu sa fi fost achitata de CJ. Ulterior, a venit o OUG, in vremea Guvernului Ponta, in urma careia toate aceste corectii au fost preluate de stat.... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 09:16
Liviu Dragnea moare politic, dar in mod evident nu se preda si nu o va face chiar daca pretul va fi distrugerea PSD si scoaterea Romaniei din UE. Urmeaza, ma tem, un razboi pe viata si pe moarte, care depaseste deja granitele tarii, avand in vedere ca doua dintre acuzatii vizeaza frauda cu fonduri europene, sesizata autoritatilor romane de catre OLAF.
Oricine citeste comunicatul DNA se poate lamuri cat de grave sunt acuzatiile la adresa lui Liviu Dragnea. Ne aflam in fata unei autentice mafii, pentru ca asta inseamna grup infractional organizat (GIO), unul care, potrivit procurorilor, este activ din 2001 pana in ziua de astazi si prin care a fost ros pana la os un judet cazut in sclavie. Iar modelul a fost preluat odata cu ascensiunea lui Dragnea pentru a roade la os intreaga Romanie.
Dar dincolo de ceea ce scrie in comunicat, exista si alte semne ale gravitatii faptelor. Dl Dragnea a fost citat in calitate de suspect, nu de martor, scopul citarii fiind exact sa-i fie aduse la cunostinta aceasta noua situatie juridica. De aceea au fost citate si restul partilor din dosar.
Nu s-a dus la DNA cu liga mica si zgomotoasa, dna avocat Vasii, ci a trecut la liga mare, dl avocat Nazat. Voios la intrare, dupa jumatate de ora dl Dragnea iesea negru, incapabil sa articuleze vreo vorba, aparat de jandarmii dnei Carmen Dan, transformati in firma privata de paza pe model teleormanean. Pana si dl Nazat s-a strecurat pe langa ziduri fara sa mai stea langa client.
Blocajul dlui... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 06:46
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a facut, luni, primele declaratii dupa ce DNA a anuntat ca a inceput urmarirea penala pe numele sau in dosarul Tel Drum, afirmand ca respinge categoric toate acuzatiile.
"Azi am fost la DNA sa-mi iau in primire al treilea dosar. Trebuie sa recunosc ca e o poveste lunga. Resping categoric toate acuzatiile. O sa vedem in perioada urmatoare pe ce se bazeaza aceste afirmatii", a declarat seful PSD.
Dragnea a spus, din nou, ca nu are legaturi cu societatea Tel Drum si a precizat ca nu a constituit niciodata un grup infractional.
"Nu am legaturi patrimoniale, comerciale cu societatea Tel Drum. O parte din cele relatate azi au fost cercetate. O sa vedem pe ce se bazeaza aceste afirmatii", a spus Dragnea.
Seful PSD a precizat ca liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, l-a incurajat in aceasta dimineata.
"Am avut o discutie azi-dimineata cu dl Tariceanu, m-a sunat, mi-a zis sa raman pe pozitie si sa ne continuam coalitia", a spus el.
Intrebat daca acest dosar va afecta coalitia de guvernare, Dragnea a spus ca "nu".
"Eu cred ca nu este afectata. Sunt afectat eu, dar incerc sa ma obisnuiesc. Este un risc pe care mi l-am asumat in 2015 cand am ales sa candidez pentru presedintia PSD. Am avut enorm de multe mesaje de la colegi care mi-au zis sa mergem inainte si sa nu ezitam si sa nu cedam, pentru a pune in practica programul de guvernare. Categoric nu ma simt vinovat. Nu am constituit niciodata un grup infractional. Sunt foarte curios sa... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 16:26
Vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache a declarat luni, la scurt timp dupa punerea sub acuzare a lui Liviu Dragnea de catre DNA, ca legislatia penala din Romania permite prea multe interpretari si trebuie clarificata, el precizand ca infractiunea de abuz in serviciu va fi modificata saptamana aceasta sau cel tarziu cea viitoare in comisia pe care o conduce.
"Cred ca trebuie facute foarte multe precizari in legi astfel incat interpretari ale unora sau ale altora sa nu mai aiba loc", a declarat Florin Iordache ca reactie la faptul ca liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmarire penala sub acuzatiile de constituire a unui grup infractional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete si abuz in serviciu.
Citeste aici despre acuzatiile pe care i le aduce DNA lui Dragnea: A creat un grup infractional organizat care functioneaza de 14 ani continuu, a controlat TelDrum din umbra si si-a implicat fiul, fosta sotie si partidul sa sustraga bani
Intrebat daca sustine ca Dragnea este nevinovat si ca noul dosar penal este doar o interpretare eronata a legii de catre procurorii DNA, Florin Iordache a raspuns: "Fara indoiala".
"Dumneavoastra, daca ati citit directiva 334 de anul trecut a Uniunii Europene, pana nu exista o hotarare definitiva impotriva unei persoane, nevinovatia exista. Cred ca acest principiu al nevinovatiei trebuie foarte bine statuat in legislatia romaneasca", a spus el.... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 13:46
"Nu alegem tinte, nu anchetam o persoana pentru ca are cinci vile, pentru ca e prim-ministru sau ministru. Noi investigam fapte care sunt date in competenta noastra.
Simplul fapt ca o persoana detine o anumita functie sau are o avere nu inseamna ca trebuie sa deschidem o investigatie", afirma procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, intr-un amplu interviu acordat in exclusivitate Ziare.com, pe care il veti putea citi astazi si maine.
Totdata, Laura Codruta Kovesi a confirmat ca in 2010, DNA a inchis, prin clasare, un dosar Tel Drum.
In chestiunea Tel Drum, aveti doua dosare, dupa cum ati anuntat, unul deschis chiar dupa ultima investigatie Rise Project. Ati obtinut nota DIPI despre care vorbeste aceasta investigatie?
Fiind o investigatie jurnalistica si sesizandu-ne din ce a aparut in spatiul public, am comunicat, la cererea jurnalistilor, ca este deschis acest dosar, dar nu pot face comentarii despre ce avem sau nu in dosar.
Nu e totusi cam tarziu? Despre chestiunea Tel Drum - Dragnea se vorbeste de ani de zile, au curs rauri de cerneala.
Din 2013, de cand sunt procuror sef DNA, Liviu Dragnea a fost trimis in judecata si condamnat definitiv, mai este un dosar in care a fost trimis in judecata, e pe rolul ICCJ, si avem aceste dosare in lucru. Eu va pot spune ce s-a intamplat din 2013 pana acum.
Cele doua dosare despre care mi-ati vorbit, "Referendumul" si "Bombonica", sunt oarecum marunte in raport cu ceea ce vedem acum in investigatia Rise... mai mult
Duminica, 16 Iulie 2017, ora 10:00