Iesirea Greciei din zona euro (Grexit) este posibila, dar o astfel de evolutie nu va vesti probabil sfarsitul monedei euro, a afirmat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
"O iesire a Greciei din zona euro este o posibilitate, dar un astfel de pas nu va fi o plimbare in parc, insa nici nu va insemna probabil sfarsitul euro", a declarat seful FMI, intr-un interviu ce va fi publicat vineri in publicatia germana Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ultimatum pentru Grecia: Nu va mai avea acces la fondurile FMI daca nu efectueaza o plata
Miercuri seara, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat ca Grecia este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii sai, UE si FMI, care va permite deblocarea unei transe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca Grecia sa nu intre in faliment. Declaratiile lui Tsipras au fost contrazise, ...citeste mai departe despre "Grexit: Anuntul FMI - ce se intampla cu moneda europeana, daca Grecia iese din zona euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 21:30
Liderii europeni trebuie sa fie pregatiti sa recapitalizeze bancile in eventualitatea iesirii Greciei din zona euro si sa asigure finantare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al tarii, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Daca Grecia se va retrage din zona euro si liderii europeni nu vor actiona decisiv pentru sprijinirea bancilor, criza rezultata ar putea impinge intreg continentul intr-o "zona periculoasa", scrie Zoellick intr-un editorial publicat de Financial Times.
"Liderii zonei euro trebuie sa fie pregatiti, psihologic si prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), sa recapitalieze bancile. In zona euro, garantiile asigurate la nivelul statelor membre nu vor fi suficiente, vor fi de ajuns numai garantii la nivelul intregii regiuni. Liderii europeni sunt departe de a fi pregatiti pentru aceasta situatie", avertizeaza Zoellick.
Soarta Greciei se decide pe 17 iunie
Alegerile generale din Grecia programate pentru 17 iunie ar putea decide daca statul ramane sau pleaca din zona euro, in functie de rezultatul obtinut de partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul de finantare externa cu UE si FMI.
Joi, Comisia Europeana a indicat ca nu este posibil ca bancile din zona euro sa fie recapitalizare direct prin MES, insa afirmatia pare sa contrazita un document publicat miercuri tot de Executivul UE, noteaza Reuters.
Zoellick, al carui mandat la sefia BM se va incheia la 30 iunie, a adaugat ca simple... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 12:04
Cea mai periculoasa urmare a crizei actuale ar fi iesirea statului elen din zona euro, este de parere Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International.Prima provocare pentru noul sef al FMI, care isi incepe mandatul de 5 ani la data de 5 iulie, este sa gaseasca o solutie la criza greceasca, potrivit Evenimentul Zilei. Grecia a votat miercuri pachetul de austeritate, ca prim pas in rezolvarea problemei, insa Lagarde va trebui sa se confrunte cu toate datoriile tarilor din zona euro, declara Gabriel Stein, de la Lombard Street Research, pentru Bloomberg.Iesirea Greciei din zona euro ar fi cel mai mare esec si pentru a evita acest pas, creditorii vor trebui sa acorde sprijin Greciei, care, la randul ei, va trebui sa se ocupe de problemele sale fiscale cat mai responsabil, declara Lagarde intr-un interviu TV, imediat dupa numirea ei in functia de sef al FMI.Esecul este explicat de EVZ prin faptul ca iesirea statului din zona euro si revenirea la moneda nationala, drahma, ar permite Greciei sa foloseasca o metoda comuna pentru statele indatorate: utilizarea cursului de schimb pentru a facilita plata datoriei externe si a sustine cresterea economica, stimuland exporturile.Grecia ar oferi astfel un exemplu pentru alti datornic ai UE, precum Spania sau Portugalia. mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 10:15