CCR a decis sa ii ceara expres presedintelui sa emita decretul de revocare a sefei DNA. Propunerea a venit de la ministrul Justitiei, dar CSM a avizat-o negativ. Am intrebat GRECO cum se vede, in opinia expertilor internationali care monitorizeaza mersul justitiei la Bucuresti, acest ultim eveniment si daca independenta procurorilor este afectata, asa cum denunta peste 600 de magistrati, intr-o declaratie publica.
Raspunsul este scurt si tehnic si, asa cum GRECO spune, forul international s-a pronuntat deja in aceasta chestiune in ultimele doua rapoarte pe Romania.
In raspunsul trimis Ziare.com, GRECO a reluat Articolul 52 din Raportul Ad-hoc pe Romania, publicat in 11 aprilie 2018.
Art. 52: "GRECO reitereaza recomandarea pentru ca procedura de numire si revocare a procurorilor cu functii de conducere, altii decat Procurorul General, in conformitate cu articolul 54 al Legii 303/2004, sa includa un proces in egala masura transparent si bazat pe criterii obicetive, iar Consiliului Superior al Magistraturii sa i se dea un rol mai puternic in aceasta procedura."
Ce spune articolul de lege la care face trimitere GRECO:
"Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2018, ora 08:38
Grupul Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) ii raspunde ministrului Justitiei, Tudorel Toader, dupa ce acesta a sustinut, miercuri, in plenul Senatului, ca raportul privind Romania nu a fost realizat in intregime de experti GRECO. De asemenea, grupul i-a transmis lui Tudorel Toader ca recomandarile pentru Romania nu sunt optionale.
"Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie sa se supuna recomandarilor din raportul de evaluare si sa le implementeze in totalitate, in termenul stabilit de GRECO. Romania nu e o exceptie. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei", se arata intr-un raspuns al organismului international obtinut de Realitatea TV.
De asemenea, GRECO aminteste ca raportul de tara a fost realizat de o echipa GRECO, dupa mai multe discutii cu autoritatile relevante, printre care s-a numarat si ministrul Justitiei, insusi Tudorel Toader.
In raspunsul citat se precizeaza ca "evaluatorii si raportorii GRECO sunt desemnati de statele membre si au nivelul necesar de competenta si profesionalism ca sa-si faca munca", iar "echipa care a mers in Romania nu reprezinta o exceptie".
Raspunsul vine in contextul in care, miercuri, Tudorel Toader a fost audiat in Senat, iar in plen acesta a afirmat ca "isi exprima speranta faptului ca raportul GRECO este opera exclusiva a expertilor GRECO (...) fara eventuale contributii venite din spatiul national".
De asemenea, ministrul a mai spus ca... mai mult
Joi, 10 Mai 2018, ora 12:30