Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Christian Wigand, a transmis, luni, ca este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive sa nu mai poata fi contestate si ca respectarea deciziilor definitive este o componenta esentiala a statului de drept.
"Pot confirma ca am primit un raspuns la scrisoarea trimisa de prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, ministrului Justitiei, Tudorel Toader. Comisia Europeana urmareste indeaproape discutiile din Romania pe tema unei posibile ordonante de urgenta in cazul apelurilor extraordinare in dosare penale, ca urmare a doua decizii luate de instanta constitutionala.
Comisia a luat deja nota de prima decizie - decizia completului de cinci (7 noiembrie) - in cel mai recent raport intocmit in cadrul MCV. Starea de certitudine judiciara, inclusiv respectarea deciziilor definitive ('res iudicata'), este o componenta esentiala a statului de drept. Dupa cum a observat Curtea de Justitie a UE, este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive sa nu mai poata fi contestate", a declarat Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Toader i-a raspuns lui Timmermans la scrisoare: Unele recomandari ale Comisiei Europene sunt imposibil de implementatToader pregateste o lege prin care detinutii sa fie despagubiti. Printre beneficiari: Voiculescu, Nastase sau Fenechiu
El a mai afirmat ca este "esential pentru Romania sa revina la parcursul de combatere a coruptiei, sa asigure o justitie... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 20:15
In fiecare an, Romania este condamnata sa plateasca sute de mii de euro detinutilor pentru conditiile improprii din penitenciare iar in aprilie Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat decizia-pilot privind conditiile din penitenciarele din Romania.
Decizia statua ca statul roman are sase luni la dispozitie ca sa prezinte un plan de masuri care sa rezolve suprapopularea si conditiile din penitenciare.
Jurnalistii de la Mediafax au vrut sa afle daca planul a fost definitivat si ce contine el mai exact. Astfel, intr-un raspuns al Ministerului Justitiei se vorbeste despre construirea si modernizarea a aproape 9.000 de locuri de cazare in penitenciare, despre recursul compensatoriu care a intrat deja in vigoare, dar si despre gratierea totala sau partiala a detinutilor, conform proiectului trimis in Parlament si care a trecut deja tacit de una dintre camere.
Cat despre intregul calendar de masuri menite sa rezolve problemele din detentie, acesta va fi transmis la 25 ianuarie 2018, anunta MJ.
Marea gratiere
Institutia condusa de Tudorel Toader sustine ca parte din programul pentru a se alinia deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului, a fost adoptata si legea privind recursul compensatoriu, care a intrat in vigoare la jumatatea lunii octombrie a acestui an, pana in prezent fiind eliberati un numar de 674 de detinuti care au stat in conditii improprii.
In plus, aminteste ca Guvernul a aprobat o lege a gratierii si ca aceasta a fost deja... mai mult
Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 11:05
Sub masca independentei de ministrul-politician, pericolele se multiplica in noul proiect de modificare a Justitiei promovat de PSD-ALDE si anuntat de Florin Iordache. Controlul Justitiei inseamna abolirea ei, au facut-o comunistii cu activistii lor specializati, afirma prof. univ. dr. Valerius M. Ciuca de la Facultatea de Drept a Universitatii "Al.I.Cuza" din Iasi si fost judecator la Tribunalul Uniunii Europene de la Luxemburg (2007-2010).
Proiectul Iordache presupune doua pericole majore: ancheta specializata pe magistrati, un fel de vanatoare de vrajitoare, si raportul in Parlament, arata prof. univ. Ciuca intr-un interviu acordat Ziare.com.
Iata principalele afirmatii ale fostului judecator european:
Infractiunea de abuz in serviciu, ca atare, ar fi aneantizata de introducerea unui prag al prejudiciului. "A lasa la luminile judecatorului" este cea mai buna solutie pentru a evita injustitia.DNA nu si-a depasit atributiile in cazul Belina. Este cel putin amoral sa incapsulezi in sacralitati si imunitati nelegitime operatiuni nelegale. Daca ar fi existat o DNA a vremurilor trecute, am fi scapat si de Holocaust, dar si de 30 decembrie din damnatul an uzurpator de Coroana si suveranitate.Justitia romana a devenit un model prin eficienta si multi confrati din strainatate si-ar dori un sistem de acest gen, admirabil prin efectele-i pozitive de responsabilizare a actorilor politici. "Recursul compensatoriu" disimuleaza o gratiere partiala insolita, fara limite... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 06:53