In perioada urmatoare comerciantii trebuie sa schimbe casele de marcat.
Astfel, pana la 1 iunie firmele mari si mijlocii si cele mici pana la 1 august trebuie sa schimbe casele de marcat clasice cu cele care au jurnal electronic, conform Digi 24.
Aceste noi case de marcat vor fi conectate la serverele ANAF-ului. In acest fel, inspectorii vor colecta mai usor datele legate de vanzari, incercand sa reduca evaziunea fiscala.
Pana acum companiile erau obligate sa pastreze copii ale bonurilor timp de 5 ani in caz de control, iar acum informatiile legate de vanzari vor fi transmise catre ANAF cu ajutorul unui stick de memorie.
Marian Brinaru, specialist in domeniu, explica ca la noua casa de marcat, informatile se stocheaza pe un sd card, iar utilizatorul va putea extrage din memora casei de marcat informatiile care ulterior vor ajunge la ANAF cu ajutorul unui stick, conectandu-se la portul usb.
"Casele de marcat de tip vechi tiparesc dublura tuturor bonurilor impreuna cu raportul Z. Acest lucru nu se va mai intampla odata cu noile case de marcat, pentru ca dublura va fi memorata in jurnalul electronic si astfel se va usura pentru toate societatile comerciale partea de arhivare", a explicat Alexandru Lembrau, manager firma case de marcat. ...citeste mai departe despre "Se schimba casele de marcat. Ce trebuie sa stie comerciantii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Mai 2018, ora 10:13
Oricine are o firma cat de mica este obligat de lege sa detina si aparatura fiscala aferenta. In consecinta, o casa de marcat. Exceptiile sunt putine si este mai bine sa cunoasteti legea inainte de a decide ca va trebuie sau nu.
Spre exemplu, pentru PFA se recomanda achizitionarea unei case de marcat, existand insa 40 de exceptii prin lege (din lista profesiilor liberale) care nu au nevoie de casa de marcat. Printre ele, profesia de moasa, arhitect, asistent social, consultant fiscal, contabil autorizat, mediator, farmacist etc.
Asadar, ai firma, trebuie sa ai si casa de marcat. Acest lucru este aproape o cutuma si nu mai necesita foarte multa dezbatere. De aceea, toate persoanele interesate trebuie sa stie ca, din 2016, se schimba legea privind casele de marcat fiscale. Mai exact, va deveni obligatoriu sa detineti case de marcat fiscale cu jurnal electronic, in locul celor clasice, cu role jurnal pe suport de hartie.
Ce spune noua lege? In primul rand, faptul ca marii ...citeste mai departe despre "Aparatura fiscala pentru afaceri: se schimba legea pentru casele de marcat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 17:36
Ordonanta de urgenta in baza careia firmele vor fi obligate sa utilizeze case de marcat dotate cu jurnal electronic si conectate la o baza de date a ANAF, anuntata la inceputul lunii, a fost aprobata, marti, de Guvern, in acelasi timp fiind amanata o decizie privind introducerea loteriei fiscale.
"Este vorba de autorizarea caselor de marcat electronice pe grupe de contribuabili si introducerea in sarcina utilizatorilor a obligatiei de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale in vederea transmiterii de date fiscale catre ANAF", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota.
La inceputul lunii decembrie, Ministerul Finantelor a anuntat ca firmele nu isi vor mai putea dota casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hartie pentru pastrarea istoricului de tranzactii, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autoritatii fiscale, fiind insa pastrata rola de hartie pe care va fi tiparit bonul fiscal pentru ...citeste mai departe despre "Firmele, obligate sa aiba case de marcat cu jurnal electronic si legatura ANAF" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Decembrie 2014, ora 17:06
Proprietarii de magazine vor avea costuri mari odata cu trecerea la casele de marcat dotate cu jurnal electronic, daca datele se vor transmite la ANAF in timp real, modulul de comunicatie GPRS dubland costul unei case de marcat, la aproape 300 de euro, potrivit importatorului Danubius Exim.
"Acum este o discutie foarte mare despre modalitatea prin care aceste case de marcat se vor conecta la Fisc, acolo sunt costurile. Exista doua tipuri de conectare la Fisc. Unul ca in Bulgaria sau Serbia, unde exista o conectare permanenta, dar se trimit raportarile la server la doua ore, la trei ore sau o data pe zi, in functie de gradul de risc al sectorului in care activeaza comerciantul.
Altul ca in Ungaria, unde s-a incercat sa fie online 100% casele de marcat si sa se vada in timp real tranzactiile, insa la primele probe, cand au conectat 200 de case de marcat, le-au cazut serverele, pentru ca este un volum imens de date", a declarat pentru MEDIAFAX Ion Radu, directorul de dezvoltare al Danubius Exim, cel mai mare importator si distribuitor de case de marcat din Romania.
El a aratat ca trebuie sa existe totodata un nomenclator pentru produse, insa tinand cont de numarul foarte mare al acestora, ele trebuie standardizate pentru a se putea efectua raportarile. In Ungaria, sistemul a fost testat pentru inceput cu 1.500-2.000 de produse, dupa care au renuntat la nomenclator si au definit clase de produse.
Potrivit unui proiect al Ministerului Finantelor, casele de marcat... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 17:39