Ambasada SUA la Bucuresti isi reafirma ingrijorarea fata de modificarile aduse in Parlamentul Romaniei legislatiei penale, considerand ca "mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni".
Precizarea Ambasadei vine in contextul in care o scrisoare trimisa presedintelui Klaus Iohannis de Rudy Giuliani a fost interpretata de mai multi politicieni ai puterii, in frunte cu Liviu Dragnea, drept pozitie oficiala a Guvernului american. Liviu Dragnea chiar a spus ca apartenenta Romaniei la NATO depinde de a corecta "abuzurile din justitie" despre care Giuliani vorbeste in scrisoare, fara a prezenta dovezi sau exemple concrete.
"Asa cum s-a mentionat in declaratia comuna a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti si a principalilor parteneri europeni ai Romaniei, din 28 iunie, pana recent, Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Ii incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale.
Urmarim cu atentie schimbarile la codurile penal si de procedura penala si ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni.
Incurajam toate partile implicate sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si al expertilor internationali cum sunt... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 11:28
Cascada de initiative legislative controversate de modificare a numeroase legi, inclusiv a codurilor penale, pune Romania pe o traiectorie descendenta din punct de vedere social si economic, atrage atentia comunitatea de afaceri reprezentata de AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania), AHK (Camera de Comert si Industrie Romano-Germana), Confederatia Patronala Concordia si RBL (Romanian Business Leaders).
"Cascada de initiative legislative controversate, include anumite proiecte legislative care au fost aprobate astazi (miercuri, 4 iulie 2018, n.r.) in Parlament.
Motivarea acestor initiative legislative este fara o logica fundamentata din punct de vedere economic si social, acestea fiind totodata in mod evident partizane.
Exemple precum cel privind anularea obligatiilor de respectare a guvernantei corporative de catre companiile de stat, lasa loc pentru abuzuri, politizarea managementului si lipsa de responsabilitate cu privire la folosirea fondurilor publice.
Asistam in ultimele 18 luni la o mobilizare fara precedent a decidentilor in jurul unor teme periferice din punct de vedere al urgentei si importantei pentru Romania si romani, in timp ce prioritati nationale, precum educatia, sanatatea, infrastructura, nu au depasit stadiul de 'strategii de sertar'.
Desi aceste initiative sunt argumentate la nivel declarativ prin grija fata de cetatean, de fapt, acestea adancesc nesiguranta cetatenilor si neincrederea mediului privat", se arata intr-un... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 17:05
Vom aborda, pe baza de exemple, riscurile uriase pe care noua legislatie le prezinta pentru antreprenorul roman (atentie: in special cel roman!), in relatia sa cu statul care de cele mai multe ori s-a dovedit abuziv si de rea credinta fata de contribuabil in momentele dificile.
Luni Comisia Iordache a votat forma finala (si ideala pentru PSD-ALDE/Dragnea-Tariceanu) modificarile privind abuzul in serviciu si redefinirea acestuia in dauna victimei. Marti deja a trecut de plenul Senatului si mai ramane formalitatea votului din Camera Deputatilor.
Instrumentele - oricum fragile - pe care antreprenorul le avea la indemana pentru a se apara de abuz au fost spulberate: e "abuz" numai daca se poate dovedi ca functionarul abuzeaza contribuabilul in folosul propriu: daca o face in "folosul statului" - nu e abuz. Pur si simplu nu e nimic - asa ca puteti sa va concediati, in cazul ca vi le permiteti, armatele de avocati.
Sa trecem la treaba - cu logica legii si cu cazuistica:
1. Vi s-a intamplat vreodata ca inspectorul care vine in control sa va rastoarne toata contabilitatea pentru ca interpreteaza legile intr-un mod in care nici dvs. si nici contabilii dvs. nu v-ati fi gandit vreodata?
Iar interpretarea sa vina prin vreun ordin de ministru sau prin asa numitele OP ANAF?
Eu cunosc zeci de asemenea cazuri: iar daca pana acum antreprenorul se putea indrepta, in ultima instanta, asupra functionarului care comitea abuzul, dupa noua lege NU o va mai putea face: abuzul in... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 13:35
Excluderea camerelor de supraveghere din procesul de administrare a probelor va permite aparitia unor pedofili si criminali in serie, spune Radu Gravris, seful Serviciului Omoruri din Politia Capitalei, care s-a aratat ingrozit de posibilele efecte negative ale modificarii Codurilor Penale.
"Excluderea camerelor de supraveghere din mijloacele de proba ar duce inapoi sistemul judiciar cu 20 de ani. In anii 90, la inceputul anilor 2000, orice fapta din spatiul public risca sa ramana cu autor necunoscut. Pe scurt, un autor de omor, pedofil, orice infractiune grava cu care ne ocupam si pentru care pot sa vorbesc poate sa ramana in continuare in libertate si sa comita aceste fapte", a spus comisarul Radu Gavris la Digi24.
Aceasta a dat ca exemplu drama recenta de la metrou, soldata cu moartea unei tinere si in care autoarea crimei a fost prinsa rapid datorita imaginilor inregistrate de camerele de supraveghere. Radu Gavris spune ca fara ele, suspecta ar fi fost prinsa mult mai tarziu, timp in care "ar mai fi avut posibilitatea sa mai comita o fapta".
"Toate statele din UE aloca bani si resurse pentru a monta cat mai multe camere, pentru a putea sesiza, preveni si chiar a combate infractiuni comise in spatiul public. Sunt si in Bucuresti, nu atat de multe cat ne-am dori, nu atat de performante, dar sunt si ne ajuta foarte mult. In ultimii sase ani de zile nu mai avem niciun omor cu autor necunoscut, toate omorurile au fost solutionate. In foarte multe din aceste cazuri... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 15:39
Cu o zi inainte de protestul in strada al procurorilor si judecatorilor, fata de modificarile Codurilor Penale, Asociatia Procurorilor din Romania trage cateva semnale de alarma foarte ingrijoratoare privind schimbarile legislative preconizate.
Potrivit unei brosuri obtinute de Ziare.com, intocmita de procurori si judecatori, infractiuni extrem de grave precum omoruri, violuri sau acte de pedofilie pot sa scape nepedepsite.
In brosura sunt date cateva exemple practice privind efectele pe care le pot avea modificarile Codurilor.
De asemenea, se precizeaza ca textele modificate sunt preluate din forma transmisa Asociatiei, iar exemplele ce le insotesc sunt inspirate din activitatile practice ale magistratilor, fiind simplificate pentru a explica pe intelesul tuturor care pot fi efectele modificarilor pe care PSD si ALDE vor sa le aduca Codurilor Penale.
Iata cateva dintre acestea
1. O crima are loc intr-un oras din Romania. Cadavrul este gasit sectionat, iar parti din el lipsesc. Nimic nu indica autorul. Se deschide dosar penal si se incearca identificarea faptuitorului. Peste o saptamana, intr-un alt oras din acelasi judet are loc o crima asemanatoare. Aceleasi imprejurari. Aceleasi parti ale corpului care lipsesc. Singurele informatii sunt referitoare la un autoturism de culoare gri metalizat si un barbat vazut in preajma locurilor unde s-au petrecut crimele. Acesta parea a schiopata putin.
Pentru a inainta ancheta, organele de cercetare penala ar... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 19:51
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, afirma ca modificarile anuntate de PSD-ALDE la Codurile penale vor afecta activitatea investigatorilor si vor pune in pericol cetatenii. Sefa DNA a dat si cateva exemple edificatoare.
"Daca aceste dispozitii vor intra in vigoare, ele vor avea un efect devastator asupra modului in care vom putea descoperi sau investiga anumite infractiuni. Si nu ma refer doar la infractiunile de coruptie, ci ma refer in general si la alte infractiuni care pot fi comise", a declarat Laura Codruta Kovesi pentru Ziare.com.
Astfel, "potrivit uneia dintre modificari, procurorii vor fi obligati ca, imediat dupa inregistrarea unei sesizari care priveste o persoana, sa anunte acea persoana si sa ii permita acesteia sa asiste la actele efectuate", a explicat Kovesi.
"Spre exemplu, daca o sa primim la DNA o sesizare ca un primar sau un presedinte de CJ a cerut mita pentru atribuirea unui anumit contract, noi imediat trebuie sa il anuntam pe acel primar sau presedinte de CJ si sa ii spunem 'Vezi ca te vom cerceta pentru ca tu urmeaza sa primesti mita si ai dreptul sa participi la toate actele pe care noi o sa le facem ca sa dovedim ca ai comis aceasta infractiune.
Va dati seama ca in acest moment orice infractiune de coruptie de acest gen nu mai poate fi investigata, nu mai ajungem la trimiteri in judecata", a explicat procurorul sef al DNA.
Citeste si: DNA reactioneaza la asaltul PSD-ALDE asupra Codurilor penale: Efectul va fi devastator... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:24
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca in cel mult o luna si jumatate va prezenta Guvernului un proiect de lege care apoi va fi trimis spre dezbatere in Parlament, pentru punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale.
"Ca orizont de timp, chiar ieri vorbeam cu colegii mei de la Ministerul Justitiei, intentionam ca in maxim o luna, o luna si jumatate, sa prezentam Guvernului un draft, un proiect de lege care sa fie insusit de catre Guvern si sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Cu alte cuvinte, exista obligatie pe de o parte si dezbatere parlamentara, pe de alta parte, excluzand ideea Ordonantei de Urgenta", a declarat, vineri, ministrul Justitiei, intr-un interviu pentru Radio Iasi.
El a spus ca modificarea legislatiei penale este "opera legiuitorului" si ca punerea de acord a legislatiei "apare ca o necesitate obiectiva, adica nu mai este o problema de apreciere".
Intrebat daca va mai exista un prag in privinta abuzului in serviciu, precum cel de 200.000 de lei existent in OUG13, ministrul Tudorel Toader a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale are un dispozitiv si multe considerente. Ce spune dispozitivul deciziei? Ca un functionar public va raspunde pentru neglijenta in serviciu atunci cand i se va reprosa neindeplinirea unei obligatii de serviciu, dar obligatie de rang legal, adica prevazuta intr-o lege organica ordinara, Ordonanta de Urgenta sau Ordonata simpla sau cand i se va imputa neindeplinirea respectivei... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 23:26
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca in cel mult o luna si jumatate va prezenta Guvernului un proiect de lege care apoi va fi trimis spre dezbatere in Parlament, pentru punerea in acord a legislatiei penale cu deciziile Curtii Constitutionale.
"Ca orizont de timp, chiar ieri vorbeam cu colegii mei de la Ministerul Justitiei, intentionam ca in maxim o luna, o luna si jumatate, sa prezentam Guvernului un draft, un proiect de lege care sa fie insusit de catre Guvern si sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Cu alte cuvinte, exista obligatie pe de o parte si dezbatere parlamentara, pe de alta parte, excluzand ideea Ordonantei de Urgenta", a declarat, vineri, ministrul Justitiei, intr-un interviu pentru Radio Iasi.
El a spus ca modificarea legislatiei penale este "opera legiuitorului" si ca punerea de acord a legislatiei "apare ca o necesitate obiectiva, adica nu mai este o problema de apreciere".
Intrebat daca va mai exista un prag in privinta abuzului in serviciu, precum cel de 200.000 de lei existent in OUG13, ministrul Tudorel Toader a raspuns: "Decizia Curtii Constitutionale are un dispozitiv si multe considerente. Ce spune dispozitivul deciziei? Ca un functionar public va raspunde pentru neglijenta in serviciu atunci cand i se va reprosa neindeplinirea unei obligatii de serviciu, dar obligatie de rang legal, adica prevazuta intr-o lege organica ordinara, Ordonanta de Urgenta sau Ordonata simpla sau cand i se va imputa neindeplinirea respectivei... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 23:26