Rata de neocupare a spatiilor industriale din Bucuresti este una foarte redusa si se observa un interes major pe zona spatiilor cu suprafete cuprinse intre 500-2.500 mp, se arata intr-un comunicat Romtor Real Estate remis Business24.
Piata constructiilor si cea imobiliara au inregistrat anul trecut cresteri semnificative, Conform Institutului National de Statistica. Volumul lucrarilor in constructii a crescut, in 2015, cu 10,4% fata de anul anterior.
In privinta constructiilor ingineresti, ele au cunoscut un avans de 20%, semn ca sunt tot mai cautate spatiile industriale sau logistice. Astfel, volumele tranzactionate in 2015 au fost dominate de achizitiile de spatii industriale (41%), un maxim istoric pentru acest segment, urmate de cele pentru birouri (38%).
"Pentru acest an, previziunile privind tranzactiile imobiliare sunt pozitive, avand in vedere atat prognozele oficiale de crestere economica, cat si disponibilitatea pe piata a produselor de calitate.
2015 a fost un an al achizitiilor spectaculoase atat pe segmentul industrial cat si cel al cladirilor de birouri, prin achizitiile efectuate de companiile P3 si CTP, cat si de GLL, NEPI sau Globalworth. La aceasta se adauga vanzarea portofoliului industrial detinut de Immofinanz catre Blackstore.
In privinta volumului total al tranzactiilor el s-a ridicat, conform informatiilor din piata, la circa 650 de milioane de euro.
La inceputul acestui an s-au evidentat finalizarile unor contracte de inchiriere... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2016, ora 15:30
Extinderile si noile intrari au avut o pondere medie anuala de 30% din cererea totala de spatii de birouri din Bucuresti din ultimii patru ani, potrivit Colliers, care estimeaza o crestere in urmatorii ani a acestui segment al pietei de birouri, pe care firmele de IT&C au fost cele mai active.
"Evolutia pietei de birouri din Capitala poate fi asociata cu cea a unui adolescent care face primii pasi spre maturitate - dupa cativa ani de lupta pentru a gasi drumul cel bun, in care am asistat la ascensiunea si caderile sale, piata de birouri locala se indreapta acum spre stabilitate si o crestere durabila", a declarat, intr-un comunicat, Daniela Popescu, head of research in cadrul Colliers International Romania.
Potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara, activitatea totala pe piata de birouri din Bucuresti a inregistrat o medie de 195.000 metri patrati in ultimii patru ani. Anul 2013 a depasit media perioadei analizate cu 20%, cu un volum total de 250.000 metri patrati spatii de birouri inchiriate.
Cererea neta, compusa din toate tranzactiile de inchiriere care reduc efectiv rata de neocupare (extinderi, relocari din stoc necompetitiv si noi intrari pe piata), reprezinta o pondere medie de 54% din activitatea totala derulata in perioada 2010-2013. Procentele anuale au variat intre 40% (2013) si 65% (2010) in cursul perioadei analizate.
Extinderile si noile intrari pe piata - sursele principale ale "cererii sanatoase" - au contribuit cu un volum... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 17:00
Bucurestiul a ramas principala piata a spatiilor de birouri si in primul semestru al anului, ocupand prima pozitie in topul oraselor in functie de volumul tranzactiilor, fiind urmat, la distanta, de Sibiu si Cluj Napoca.
Dupa ce 2012 a fost un an mai putin productiv pentru inchirierea spatiilor de birouri in tara, in afara Bucurestiului, in primul semestru al acestui an, volumul tranzactiilor s-a dublat fata de cel din intregul an anterior, cand s-au inchiriat, in total doar 4.958 metri patrati, orasele cautate fiind Sibiu, Timisoara si Cluj Napoca. Astfel, in primul semestru din 2013 au fost tranzactionati 9.684 metri patrati, conform ESOP Consulting l CORFAC International.
"Orasele din tara devin interesante in aceasta perioada, mai ales pentru companiile IT&C, in contextul in care in Bucuresti competitia pentru gasirea unor angajati calificati este destul de puternica. Sunt vizate in special orasele care sunt centre universitare, unde forta de munca calificata este mai ieftina decat in Bucuresti", a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
In prima jumatate a alui 2013 s-a inregistrat o evolutie fata de anii precedenti, fiind considerat cel mai bun an la inchirierea de birouri, suma spatiilor inchiriate numai in primul semestru din 2013 depasind cu mult suprafata de anul trecut.
Tranzactiile din Bucuresti, de zece ori peste cele din principalele orase din tara
Bucurestiul ocupa primul loc in topul volumelor... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 12:10
Sectorul IT&C a avut cea mai mare contributie la evolutia pietei birourilor in primul semestru al anului, cand suprafetele inchiriate de companiile din acest domeniu a crescut de peste doua ori, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, la 20.900 de metri patrati, reprezentand aproape o treime din totalul inchriat in aceasta perioada.
Domeniul IT&C a fost urmat, in functie de ponderea din totalul suprafetei, de Profesional Services, cu 14% si de Financial Services si Construction&Real Estate, fiecare cu 7% din totalul suprafetei inchiriate in primele sase luni ale acestui an, conform unui raport al ESOP Consulting/CORFAC International.
"Domeniul IT&C aduce si in acest an cel mai mare numar de chiriasi pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti. Majoritatea companiilor din acest domeniu se orienteaza catre cladiri noi de birouri si aleg spatii deschise, cu o modularitate crescuta, cu facilitati specifice pentru angajati, care provin din randul tinerilor, studentilor chiar. De aceea, atunci cand se alege zona se opteaza fie pentru apropierea de campusurile studentesti - in Centru-Vest si Vest, fie pentru apropierea de firmele mama sau partenerii strategici de business - in Centru-Nord, Nord, acolo unde s-a creat un pol pentru aceasta industrie", declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting/CORFAC International.
Ca numar de companii, IT&C a crescut de aproape trei ori
Ca numar de companii, domeniul IT&C a inregistrat o crestere de aproape trei... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 17:38
Tranzactiile de inchiriere de spatii de birouri din Bucuresti au totalizat in primul trimestru circa 60.000 metri patrati, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor firmei The Advisers / Knight Frank, care a intermediat o treime din contracte.
Zonele care au inregistrat un interes crescut din partea companiilor sunt CBD (Central Business District) si centru-vest, reprezentand 39% din suprafata totala tranzactionata, transmite Mediafax.
Printre cele mai importante tranzactii in aceste zone se regasesc cele incheiate in cladirea Charles de Gaulle Plaza, reprezentata exclusiv de compania de consultanta The Advisers/Knight Frank. Generali, Lafarge si Tenaris au inchiriat in total 8.400 de metri patrati in imobilul de langa Parcul Herastrau.
Cererea in zona central-vestica s-a concentrat in special in cladirile de birouri livrate recent, precum AFI Park 1, sau aflate in constructie, precum Green Gate.
Din totalul tranzactiilor incheiate pe piata, ponderea cea mai mare a fost inregistrata de tranzactiile de relocare si de intrari noi pe piata (54%), urmate de tranzactiile de renegociere (37%).
In ceea ce priveste livrarile in primul trimestru, au fost finalizate proiecte de aproximativ 71.000 metri patrati suprafata inchiriabila, inclusiv proiectul Sky Tower (57.000 metri patrati), din zona Floreasca, si cladirea H5 din West Gate Park (14.000 metri patrati), din vestul capitalei.
Inchirierea spatiilor de birouri va ramane in... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:10
Cererea pe piata de birouri din Bucuresti in primul semestru a fost de 103.000 metri patrati, in timp ce livrarile de spatii noi de birouri au ramas limitate si au totalizat aproximativ 25.000 metri patrati, potrivit unei analize CBRE Romania.
Activitatea de tranzactionare a inregistrat o crestere de peste 30% in al doilea trimestru al anului in comparatie cu primul trimestru din 2012, se arata in raport.
Pana la sfarsitul anului, se anticipeaza ca vor fi livrati 75.000 mp.
In trimestrul al doilea din 2012, au fost tranzactionati 72.000 metri patrati, inregistrandu-se o crestere de 32% in comparatie cu primul trimestru al acestui an.
Volumul total al tranzactiilor de inchiriere la sfarsitul semestrului intai totalizeaza 121.000 mp, dintre care cererea reprezinta 85% (103.000 mp), fiind cu 18% mai mica in comparatie cu aceeasi perioada 2011.
Cererea a fost impartita intre tranzactii de relocare (40%), extinderi (14%) si tranzactii de pre-inchiriere (46%). Aproximativ 18.000 mp reprezinta tranzactii de renegociere si reinnoiri contractuale. Majoritatea tranzactiilor de inchiriere a avut loc in zona de Nord (34%) si in zona Pipera (37%).
Tranzactia medie a fost de 1.250 mp. Cele mai mari tranzactii ca suprafata au fost incheiate de catre Raiffeisen Bank in Sky Tower (23.000 mp) si de Oracle in Floreasca Park (20.000 mp).
Cele mai active companii in semestru I din 2012 au fost cele din sectorul IT & C si Financiar, cu 39% si respectiv 26% din totalul... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 13:37
Urmatorii trei ani vor aduce oportunitati semnificative pe piata de birouri din Bucuresti, in conditiile in care aproape 754.000 de metri patrati de spatii de birouri vor face obiectul reinnoirilor si renegocierilor, potrivit unui studiu al Colliers International Romania.
Cererea va fi determinata de contractele de inchiriere care vor ajunge la maturitate in perioada 2012 - 2014.
Studiul Colliers arata ca peste 90.000 de metri patrati din aceasta suprafata sunt reprezentati de contractele de inchiriere care vor expira in 2012. In 2013 si 2014, suprafata totala a spatiilor de birouri care ar putea fi eliberate va creste considerabil, ca o consecinta a expirarii contractelor incheiate in timpul boom-ului imobiliar, respectiv in perioada 2006 - 2008. Astfel, este foarte probabil ca o mare parte dintre clientii ale caror contracte expira in 2012, 2013 sau 2014, sa incerce sa valorifice oportunitatile din piata pentru a obtine conditii de inchiriere mai avantajoase.
Impactul crizei financiare a modificat mecanismele pietei de birouri, majoritatea deciziilor fiind luate acum pe considerente legate de nevoia de optimizare a costurilor.
In acelasi timp, pe masura ce conditiile de trafic din oras s-au inrautatit, accesibilitatea a devenit una dintre cele mai importante caracteristici ale unei cladiri de birouri, prezenta unei statii de metrou in vecinatatea acesteia devenind criteriu esential de selectie.
Conform Colliers International Romania, companiile au... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 16:46